Anti-israelsk ordvalg i kirke vækker undren

Stefanskirken i København har brugt et udtryk på et banner, som også bruges af militante islamister i Gaza. Det må skyldes uvidenhed, mener israelsk diplomat

Stefanskirken på Nørrebro er kommet i søgelyset efter at have hængt et banner ud med teksten "Alle liv tæller. Fra floden til havet. #gaza2dk". Banneret blev taget ned igen efter to dage.
Stefanskirken på Nørrebro er kommet i søgelyset efter at have hængt et banner ud med teksten "Alle liv tæller. Fra floden til havet. #gaza2dk". Banneret blev taget ned igen efter to dage. Foto: Sine Fiig.

Der må være tale om en mislykket vittighed, når en dansk kirke bruger en Hamas-vending som del af et fredsbudskab.

Det er reaktionen fra den israelske ambassade, efter at Stefanskirken på Nørrebro i København mandag hængte et banner op ude foran kirken, som bruger samme ord som den militante islamistiske bevægelse fra Gaza. Hamas bliver i Vesten betragtet som en terrororganisation.

”Alle liv tæller. Fra floden til havet. #gaza2dk,” lød det på banneret, som kirken lavede i samarbejde med kampagnen #gaza2dk, der ifølge en af initiativtagerne er rettet mod ”Israels overgreb på civile i Gaza”. Den midterste sætning i sloganet ”Fra floden til havet” benyttes blandt andet af Hamas til at understrege, at Israel ikke har ret til at eksistere, men at landet fra Jordanfloden til Middelhavet tilhører palæstinenserne. Banneret er blevet omtalt i israelske medier.

Roi Dvir, talsperson for den israelske ambassade i København, undrer sig:

”Jeg har meget svært ved at forstå, hvordan et budskab fra Hamas kan bruges som en opfordring til fred. Rationalet bag Hamas er terrorisme med raketter, busbomber og kidnapninger. Det lyder som en temmelig uheldig vittighed at forbinde deres slogan med et budskab om fred.”

Banneret kommer få dage efter, at to danske biskopper har vakt debat ved at underskrive en kritik af Israels aktion i Gaza. Enkelte folk i den danske folkekirke mangler tilsyneladende information om, hvad konflikten handler om, mener Roi Dvir.

”Det tyder mere på uvidenhed end på et fundamentalt problem i folkekirken. Israel er et demokratisk land og kan godt tage imod kritik. Problemer er nogle gange, at kritikken kommer på baggrund af uvidenhed, ” siger han og understreger, at konflikten i Gaza handler om politik, ikke om religion:

”Så grundlæggende synes jeg ikke, at kirker eller andre religiøse institutioner bør være en del af konflikten.”

Kritikken af Stefanskirkens banner lyder også fra Bodil F. Skjøtt, generalsekretær i Israelsmissionen, der driver Den Danske Kirke i Jerusalem.

”Det tyder på, at hun (præsten i Stefanskirken, red.) slet ikke forstår konsekvenserne af den symbolhandling, det er. Det er en meget forsimplet måde at gå til problematikken på. Og det er, som om hun slet ikke har forstået, hvor ladet en konflikt det er, hun taler ind i,” siger hun.

”Formuleringen er på ingen måde et neutralt tegn, og den overskygger helt et fredsbudskab. Hvis ønsket var at skabe et wake-up call, så har man i stedet blot gravet grøfterne dybere i denne konflikt. Man skubber rummet for en mulig samtale endnu længere væk,” siger Bodil F. Skjøtt.

Ifølge hende vidner både biskoppernes kritik og banneret foran Stefanskirken om, at der en mere udbredt Israel-kritik i folkekirken i dag end for godt 20 år siden:

”Men det er også et tegn på, at Israel har ændret sig. Israel fører i dag en anden politik og har en anden etik, end man har set tidligere. Derfor bliver Israel i højere grad set som den aggressive part i dag, hvor det tidligere var udbredt at se Israel som offer.”

Sognepræst i Stefanskirken Pernille Østrem afviser kritikken. Hun understreger, at kirken kun har genbrugt den ene sætning, ”Fra floden til havet”, som i øvrigt også er brugt i mange andre sammenhænge end Hamas blandt andet i israelske sammenhænge:

”Det er fuldstændigt vanvid, at nogen kan blive vrede over, at vi har sat et banner op, hvor vi på traditionel kirkelig vis kæmper for fred i verden. Vi er blevet beskyldt for at lave skjulte hilsner til Hamas. Det er lamt. Jeg synes, vi skulle være mere vrede over alle de menneskeliv, der går tabt nu. Det er jeg meget mere optaget af.”

Biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen siger god for kirkens banner:

”Sognepræst Pernille Østrem har over for mig givet udtryk for, at det alene har været hensigten at vække folks opmærksomhed på den humanitære katastrofe, som udvikler sig for krigens ofre i Gaza. Hensigten har ikke været at inspirere til antisemitisme. Banneret er en opfordring til fred og ikke til krig og had. Alle liv henviser naturligvis til palæstinensere såvel som israelere.”

Stefanskirken pillede banneret ned onsdag efter at have haft det hængende i to dage. Det skyldes ikke kritikken, men at kirkens bannere ofte kun hænger et par dage, forklarer Pernille Østrem.