Ny bibellæseplan til svage læsere

En sønderjysk frimenighed har til en ny bibellæseplan indtalt passager fra Det Gamle Testamente for at gøre det lettere for menighedens svage læsere og børn at læse Bibelen

Det, der satte tanken om en ny bibellæseplan i gang hos præst Ejler Nørager Andersen, var, at han både hos sig selv og menigheden erfarede, at den historiske bibelviden var hullet.
Det, der satte tanken om en ny bibellæseplan i gang hos præst Ejler Nørager Andersen, var, at han både hos sig selv og menigheden erfarede, at den historiske bibelviden var hullet.

Luthersk Missions Frimenighed i Sønderjylland har i en ny bibellæseplan gjort det nemmere for menighedens svage læsere at læse Bibelen. Eller at høre den, er måske en mere dækkende måde at formulere det på. For læseplanen, som initiativtager og præst i frimenigheden Ejler Nørager Andersen har kaldt Bibelmaraton, bliver sendt ud som både tekst og lyd en gang om ugen til dem, der har skrevet sig op til at modtage den.

”Vi har erfaret, at der er nogen, som, når de selv læser i Bibelen, ikke får så meget ud af det, fordi de koncentrerer sig mere om at læse end om at forstå. Andre har bare svært ved at læse, og andre igen får indlæringsmæssigt mere ud af at lytte. Nogle har givet udtryk for, at det er svært for dem at finde tid til at sætte sig ned og læse, hvorimod hvis de kører bil eller går og gør rent, så kan de tage høretelefoner på og lytte til teksten på deres mobil imens,” siger Ejler Nørager Andersen.

Bibelmaraton har været i gang siden maj i år, og i løbet af planens 151 tekststykker når deltagerne igennem store dele af Det Gamle Testamente og lidt af Det Nye Testamente. Det, der satte tanken om en ny bibellæseplan i gang hos Ejler Nørager Andersen, var, at han både hos sig selv og menigheden erfarede, at den historiske bibelviden var hullet.

Hvilken konge afløste hvem? Og hvornår var det nu jøderne blev sendt i eksil i Babylon?

Spørgsmål som disse har resulteret i, at Bibelmaraton fokuserer mere på Det Gamle Testamente end det nye. Derfor er tekstlæsningen kronologisk og fortløbende, så Bibelen bliver serveret i sin sammenhæng.

”Men for at man ikke bare skal læse Det Gamle Testamente i et halvt år, har vi også lagt bidder af Det Nye Testamente ind hen ad vejen. Lige nu er vi nået til en passage fra Lukasevangeliet,” siger Ejler Nørager Andersen.

Arbejdet med at omdanne teksterne til lydfiler, der varer mellem seks og otte minutter stykket, har Ejler Nørager Andersen i samarbejde med en kollega stået for. De har indtil videre indtalt halvdelen af teksterne og er nået til midt i Dommerbogen. I den ugentlige mail, som bliver sendt ud til læseplanens deltagere, vedhæftes også en passage fra Anne de Vries' børnebibel, så menighedens børn også kan følge med i læseplanen.

Det er oftest den samme passage, som den de voksne læser, og det er der en god grund til, forklarer Ejler Nørager Andersen.

”At læse Bibelen sammen kan give familien en fælles oplevelse. Det kan være, at der melder sig nogle spørgsmål om forståelse og syn på teksten i noget af det, som børnene har læst, som familien så kan drøfte med hinanden.”

Lydklip og tekster kan man finde på hjemmesiden lyther.dk.

Det er gratis for alle, som skulle have lyst til at prøve læseplanen, og selvom den i første omgang er henvendt til Luthersk Missions Frimenighed i Sønderjylland, så oplever Ejler Nørager Andersen, at der også er andre udefra, som har været inde for at lytte til. Ugentligt er der cirka 40, som følger planen på internettet.