Tysk sektleder anklages for mishandling af dreng

Par skal have tvunget sygt barn til meditation i stedet for at give det medicin

I tyske medier kaldes den 55-årige Gerhard Lebok for ”sekt-guru”, men selv betegner han sig som ”Læreren af den tidløse visdom”. Han tror på, at smerte kan helbrede sjælen, og at meditation kan fjerne fysiske sygdomme. Dømmes han skyldig, risikerer han op til 10 års fængsel.
I tyske medier kaldes den 55-årige Gerhard Lebok for ”sekt-guru”, men selv betegner han sig som ”Læreren af den tidløse visdom”. Han tror på, at smerte kan helbrede sjælen, og at meditation kan fjerne fysiske sygdomme. Dømmes han skyldig, risikerer han op til 10 års fængsel.

Må forældre af religiøse grunde lade være med at give deres børn livsnødvendig medicin og lægehjælp? Dette spørgsmål skal en domstol i den tyske by Nürnberg tage stilling til.

Sagen drejer sig om en 48-årig kvinde og hendes 55-årige ven, Gerhard Lebok, der begge er anklaget for at have mishandlet kvindens søn.

Ifølge anklagemyndigheden har parret i årene 1999 til 2002 gjort sig skyldig i mishandling, fordi de i denne periode nægtede at give barnet livsvigtig medicin og ikke bragte det til lægen.

Sønnen, der i 1999 var 12 år, led af en uhelbredelig lungesygdom, men i stedet for at få medikamenter blev drengen ifølge anklagemyndigheden tvunget til at meditere flere timer hver dag, og han fik næsten intet at spise, selvom det netop for patienter med denne sygdom er meget vigtigt at få en kalorierig ernæring. Som følge af den manglende lægebehandling og ernæring vejede drengen kun 28 kilo, da han i en alder af 15 år havde held til at flygte til sin biologiske far.

Tyskland har allerede haft flere retssager om forældre, der har nægtet at give deres børn lægebehandling, men i disse tilfælde har domstolene kun taget stilling til, hvorvidt behandlingerne skulle finde sted på trods af forældrenes protester. Ifølge religionsekspert og jurist Hans-Joachim Edenharter er den nye retssag særlig interessant, fordi det er første gang, at forældre risikerer at blive straffet og komme i fængsel for at have holdt deres barn væk fra læger og medikamenter.

”I de tidligere retssager er forældrene ikke blevet straffet, fordi man er gået ud fra, at de handlede efter bedste overbevisning, nemlig i overensstemmelse med deres tro. Den nye retssag er anderledes, fordi domstolen her skal tage stilling til, hvorvidt forældre har gjort noget kriminelt, det vil sige mishandlet et barn ved at holde det væk fra læger og medicin, eller om deres religiøse overbevisning er argument nok til at fratage dem skyld,” siger han.

I dag er sønnen 27 år, og ifølge hans læge har lungerne taget varig skade af de tre år uden behandling.

Kvinden og den 55-årige ven nægter sig skyldige og siger, at de altid har taget sig godt af sønnen, og at han selv kunne bestemme, om han ville tage medicinen eller gå til lægen. Dette bestrider sønnen.

Parret har indtil for få år siden boet i et kollektiv med et andet par, og den 55-årige mand var en slags åndelig leder for gruppen. I tyske medier kaldes den 55-årige mand for ”sekt-guru”, men selv betegner han sig som ”Læreren af den tidløse visdom”. Han tror på, at smerte kan helbrede sjælen, og at meditation kan fjerne fysiske sygdomme.

Konflikten mellem lægevidenskab og religiøse forældre har ofte beskæftiget tyske domstole.

For eksempel blev et barn for nogle år siden tvangsfjernet fra hjemmet, fordi forældrene, der tilhørte en muslimsk sekt, nægtede at lade det operere for en kræftsvulst i hjernen. Barnet er senere efter en veloverstået operation kommet tilbage til forældrene igen.

I andre tilfælde har forældre fra trossamfundet Jehovas Vidner nægtet at lade deres børn få blodtransfusioner, og i disse sager har dommerne som regel bestemt, at lægerne skulle give børnene transfusionerne imod forældrenes vilje.

”I den aktuelle sag drejer det sig ikke om at gennemtvinge en behandling, men om forældrenes skyld. Sagen har så principiel en karakter, at den meget let kan ende for Tysklands højeste domstol, forfatningsdomstolen,” siger religionsekspert og jurist Hans-Joachim Edenharter.

Tyskland er ikke det eneste land, hvor domstole har behandlet sager om lægebehandling af børn imod forældres vilje.

I flere europæiske lande, USA og Australien har der været lignende sager. I de fleste tilfælde har dommerne valgt at tage mere hensyn til børnenes helbred end til forældrenes religiøse forbehold over for medicin og læger.

Hvis parret i Nürnberg dømmes skyldige, risikerer de op til 10 års fængsel.

Der ventes at falde dom i sagen på fredag.