”Hvis muligheden var der, gravede jeg hende selv op”

Michael Sort oplevede at komme til sin mors gravsted kun for at opdage, at gravstenen var væk. I dag nogle måneder senere kan han fortsat ikke få at vide, hvorfor graven er blevet flyttet

"Min mor var mit et og alt, og pludselig vidste jeg ikke, hvor hun var," siger Michael Sort, hvis mors gravsted blev flyttet uden hans vidende.
"Min mor var mit et og alt, og pludselig vidste jeg ikke, hvor hun var," siger Michael Sort, hvis mors gravsted blev flyttet uden hans vidende. Foto: Bax Lindhardt .

Onsdag blev graven pyntet med påskeliljer. Fredag var både blomster, gravsten og urne væk, da Michael Sort fra Tårs i Nordjylland igen kom for at besøge sin mors grav.

”Jeg følte, at mit hjerte blev flået ud af brystet på mig. Min mor var mit et og alt, og lige pludselig vidste jeg ikke, hvor hun var,” fortæller Michael Sort om dagen op til påske i år, hvor hans mors grav på kirkegården ved den nordjyske Skæve Kirke blev flyttet efter otte år. Uden at han vidste hvorfor.

De ansatte på kirkegården var gået hjem. Kirkegårdskontoret ville ikke oplyse ham om grunden til flytningen, og hos provsten fik Michael Sort at vide, at den mand, moderen havde giftet sig med inden sin død, og som ikke er Michael Sorts far, havde valgt at flytte urnen.

”Hun blev flyttet lige op til sin dødsdag, hvor nogle i familien plejer at mødes ved hendes gravsted. Det var ikke sjovt at skulle ringe rundt til folk og sige, at vi ingen steder havde at være, fordi hun var væk,” siger Michael Sort og fortæller, at der gik en lille uge, før han fik at vide, at moderen var flyttet omkring 15 kilometer til Sæby Kirkegård.

Der besøger han nu gravstedet.

”Jeg har det stadigvæk ikke godt med flytningen. Jeg holder på, at når du er lagt i jorden, og præsten siger, at du skal hvile, så skal du have lov til at hvile i fred,” slår Michael Sort fast.

Han har også henvendt sig til Aalborg Stift, som i en afgørelse har svaret, at der ikke er ”anledning til at ændre på den afgørelse, som Skæve Sogns menighedsråd og Frederikshavns Provsti har truffet”. Det skyldes, at moderens mand som gravstedsindehaver har ret til at disponere over gravstedet, og at han over for menighedsråd og provsti har skrevet under på, at han handler på de nærmeste pårørendes vegne.

Stiftet tilføjer dog:

”Ud fra sagens udvikling kan det dog konstateres, at dette ikke har været tilfældet i den konkrete sag.”

Michael Sort ved stadigvæk ikke, hvorfor hans mors gravsted blev flyttet. Og over for Kristeligt Dagblad har moderens mand heller ikke ønsket at forklare hvorfor.

Ifølge Michael Sort var familien enig om, at moderen skulle begraves på Skæve Kirkegård, tæt ved hvor hun boede indtil sin død. Og gravstedet blev også valgt sammen med hendes nye mand.

”Min datter og søster vil gå videre med sagen. Men nu har jeg gjort, hvad jeg kunne. Hvis muligheden var der, gravede jeg hende selv op og satte hende tilbage, hvor hun blev begravet først,” siger Michael Sort.