Kørestol og handicap er ingen hindring for bibelcamping

Sidste års succes med bibelcamping for folk med særlige behov giver store forventninger til ferien, der begynder i dag

Der er bibelcamping for snart sagt alle målgrupper. Børnefamilier, aleneforældre, teenagere og seniorer. Sidste år kom en ny af slagsen til: Bibelcamping for mennesker med særlige behov. Det vil sige folk med fysiske og mentale handicaps og deres pårørende. Successen var så stor, at forventningerne på forhånd er tårnhøje, når Haderup Bibelcamping nord for Herning i dag slår dørene op for en ny bibelcamping.

”Vi så, at der var et behov for en bibelcamping tilrettelagt for mennesker med særlige behov. Og hvor forkyndelsen og fællesskabet er målrettet netop dem og deres familier,” siger Hanne Kirstine Pedersen, konsulent i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler og lejrchef.

Hun og hendes mand har selv et barn med et handicap, den 23-årige Rebekka Pedersen, der bor på det kristne bosted Solglimt i Vildbjerg ved Herning. Datteren har et udviklingsmæssigt handicap, og for hele familien har sidste års oplevelse på Haderup Bibelcamping været særdeles betydningsfuld.

”Vi har været på bibelcamping masser af gange, og vi har altid nydt det. Samtidig var det noget ganske særligt, da vi sidste år for første gang oplevede en bibelcamping, hvor vi var blandt ligesindede. Hvor vi kunne dele erfaringer. Grine og græde sammen allermest grine,” siger Hanne Kirstine Pedersen.

Den bibelcamping, som i dag går i gang i Haderup og løber frem til onsdag, minder på mange måder om de bibelcampings, som bliver afholdt over det ganske land hen over sommeren. Og alligevel har den sit helt eget præg. Den kristne forkyndelse serveres i en meget visuel og levende indpakning.

”Vores forkyndere får at vide, at det, som de kommer med, skal være forståeligt, men ikke barnligt,” fremhæver Hanne Kirstine Pedersen.

Derudover er det for målgruppen vigtigt med en meget klar struktur. Campingpladsen er nøje udvalgt med sine overskuelige rammer. Arrangørerne er samtidig på forkant med programmet, så der ikke opstår forvirring.

”Målgruppen, blandt andet autister, har brug for at vide, hvad der sker. Mange uforudsete ting giver uro,” siger Hanne Kirstine Pedersen.

I det daglige program med lovsang, bøn, gudstjeneste, aftensang og workshops er der også masser af tid, som ikke er programsat. Og den frie tid, hvor mennesker med et handicap og pårørende mødes på kryds og tværs, er vigtig. Ikke kun fordi nogle deltagere kan have brug for pauser uden for mange indtryk, men også fordi den frie tid skaber en frimodig stemning.

”Du er sammen med nogle, som befinder sig i samme livssituation. 'Hvad fejler du?', 'hvorfor sidder din arm sådan?' er eksempler på den fuldstændig ubesværede tilgang, som vi møder hinanden med. Her er ingen berøringsangst over for de forskelligheder fysiske og mentale som vi bærer rundt på,” siger Hanne Kirstine Pedersen.

De kristne bosteder for mennesker med et handicap, blandt andet de bofællesskaber, der er organiseret i Kristelig Handicapforening, har i særlig grad fået øjnene op for bibelcamping i Haderup. Bjarne Ingemannsen, far til den 22-årige Tobias Ingemannsen, tog sidste år sin søn og en af hans bofæller fra Bofællesskabet Sydhjørnet i Vamdrup med til Haderup. Igen i år er campingkufferten pakket.

”Det er fantastisk at opleve, hvordan forkyndelse og sange er tilpasset målgruppen. Budskaberne bliver gjort meget konkrete og visuelle. Det gør, at vores søn tager det ind på en helt særlig måde,” siger Bjarne Ingemannsen, hvis søn har Aspergers syndrom et handicap i familie med autisme.

”Er du autist eller asperger, kan du have svært ved at afkode billedtale, eksempelvis lignelser. Du tager ord meget bogstaveligt. Vores søn får ikke altid så meget ud af at komme i kirke, hvor talen flyver hen over hovedet på ham, og han har en masse spørgsmål efter gudstjenesten. Sådan er det ikke her, hvor det hele er meget visuelt og med masser af rytme og sang,” fremhæver Bjarne Ingemannsen.

Som sidste år regner Hanne Kirstine Pedersen også med, at salmen ”Perleporten” skal runge fra pladsen som afsluttende ekstranummer hver eneste aften.

”Der bliver sunget for fuld kraft. Der er plads til, at ikke alle toner rammes lige rent. Sidste år kom flere af campingpladsens naboer og tilkendegav glæde over al den stemning, der udgik fra pladsen,” siger hun.