Hvor lopper bliver til liv

En genbrugsbutik, hvor unge udsatte hjælper i baglokalet, er resultatet af et nyt samarbejde mellem Kirkens Korshær og Christianskirken i Aarhus

Mö & Flös henvender sig særligt til unge kunder og sælger derfor et særligt udvalg af retro-ting eller nydesignede lopper. Et koncept, der falder helt i 20-årige Karoline Munkholms smag, så hun køber tre nydesignede opbevaringsglas med hjem. Bag disken står Nanna Hammershaimb (tv.) og Ashley Debilzen, mens Ellen Mosekjær (længst th.) venter på betjening.
Mö & Flös henvender sig særligt til unge kunder og sælger derfor et særligt udvalg af retro-ting eller nydesignede lopper. Et koncept, der falder helt i 20-årige Karoline Munkholms smag, så hun køber tre nydesignede opbevaringsglas med hjem. Bag disken står Nanna Hammershaimb (tv.) og Ashley Debilzen, mens Ellen Mosekjær (længst th.) venter på betjening. . Foto: Lars Aarø/Fokus.

I butiksvinduet står kongeblå, højhælede sko ved siden af en kasse med gammeldags curlere. Et par skridt op ad trappen og ind ad døren forstærkes tidsrejsen yderligere: På hylderne findes en orange hårtørrer, gamle numre af Familie Journalen og små, blomstrede kaffekopper. Vi befinder os i en nyåbnet genbrugsbutik i Aarhus. Mö og Flös hedder den, og den tilbyder ud over en lang række lopper og retroting også aktivering og fællesskab for byens unge misbrugere og ensomme.

”Genbrugsbutikken er resultat af et samarbejde mellem Kirkens Korshær og Christianskirken, hvor Kirkens Korshær kører projektet for de udsatte unge, og Christianskirken står for at finde frivillige til at betjene kunderne. På sigt håber vi, at de frivillige vil kunne blive en slags rollemodeller for de unge, der er tilknyttet projektet i baglokalet, og at der vil opstå samtaler og venskaber,” fortæller Peter Worm Madsen, der er diakonimedarbejder ved Christianskirken.

Konkret tilbyder butikken kreative sysler i et værksted i forlængelse af salgslokalet. Her hjælper unge udsatte med at give gamle, slidte brugsgenstande en tiltrængt opfriskning, eller kasser og glas nydesignes for herefter at sælges i butikken. I dag er der på grund af sommerferie og andre aktiviteter i Kirkens Korshær tomt i værkstedet, men normalt har cirka 10 misbrugere og ensomme deres gang i butikken.

”Her er altid en god stemning. De unge i baglokalet har taget stedet til sig, nyder at komme her og er rigtig gode til at bidrage i vores værksted. Får de en idé til at gøre et eller andet spændende ved en ting, så bakker vi op om det og siger 'gør det! Tro på det',” fortæller 24-årige Ashley Debilzen fra USA, dagens frivillige ekspedient i genbrugsbutikken.

Til daglig læser hun til socialrådgiver på et universitet i Chicago, men bruger sommeren som praktikant i Mö & Flös.

”Vi er en almindelig butik, der sælger ting, men kan som kirke også række ud til folk og hjælpe dem, hvor de er i livet. Det er meget stærkt,” siger Ashley Debilzen.

Også hos Kirkens Korshær glæder man sig over den nye butik, som er resultatet af en helt ny måde at tænke kirke og diakoni på, fortæller formand for Kirkens Korshær i Aarhus Morten Aagaard.

”Det her er et projekt, som Kirkens Korshær i princippet kunne køre selv, men det har jeg slet ikke lyst til. Kirkens Korshær er en del af folkekirken, og jeg ser vores arbejde som folkekirkens sociale arbejde,” fortæller Morten Aagaard.

Projektet er en del af et nyt koncept i Kirkens Korshær i Aarhus, hvor sognekirkerne og Korshæren i samarbejde rækker ud til udsatte aarhusianere. Potentialet er stort, understreger Morten Aagaard, der har en drøm om at engagere alle sogne i Aarhus i forskellige diakonale projekter.

Og der ser ud til at være basis for samarbejdet, i hvert fald at dømme efter interessen for den nyåbnede butik i Aarhus midtby, hvor mange kunder kigger forbi. I dag har blandt andre 20-årige Karoline Munkholm taget en rundtur i butikken og købt tre opbevaringsglas med sig hjem. Glassene er en del af butikkens bestsellere og er blevet udsmykket af brugerne af baglokalet.

”Jeg skal snart flytte hjemmefra, og de her glas er en fin blanding af gammelt og nyt,” fortæller Karoline Munkholm med et smil, inden hun er ude ad døren igen.