Jurist: Fravalg af religiøse foreninger kan få konsekvenser

Folketingets Ombudsmand kan tage sagen op, hvis kommuner gentagne gange uberettiget giver religiøse foreninger afslag på støtte, vurderer juraprofessor. Dansk Ungdoms Fællesråd vil dog ikke ”fare ud med bål og brand”

Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd får religiøse foreninger i stigende grad afslag på kommunal støtte til aktiviteter på baggrund af foreningernes religiøsitet.
Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd får religiøse foreninger i stigende grad afslag på kommunal støtte til aktiviteter på baggrund af foreningernes religiøsitet.

Det kan få et juridisk efterspil for kommuner, hvis de i strid med folkeoplysningsloven fravælger religiøse foreninger, når de søger om kommunal støtte til aktiviteter.

Sådan lyder det fra professor i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze, efter at Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), en paraplyorganisation for en lang række ungdomsorganisationer, i fredags kritiserede danske kommuner for i stigende grad at give afslag og smække kasserne i, selvom de religiøse foreninger er berettiget til at modtage støtte.

”Det er kedeligt og kritisabelt, hvis kommuner laver fejl i deres administration af folkeoplysningsloven. Og det er endnu mere kritisabelt, hvis de samme fejl bliver ved med at dukke op,” siger Michael Gøtze og fortsætter:

”Hvis der sker gentagne fejl, og hvis de sker mod bedre vidende, kan det få betydning for for eksempel vurderingen af kommuners erstatningsansvar, hvis foreningen anlægger erstatningssag. Også i forhold til ombudsmandssager vil gentagne fejl kunne betyde skærpet kritik”.

Formanden for DUF, Signe Bo, forklarede i fredags, hvordan religiøse foreninger i stigende grad får afslag på kommunal støtte til aktiviteter. Afslagene sker ifølge DUF på baggrund af foreningernes religiøsitet, selvom kommunerne ifølge folkeoplysningsloven skal se på indholdet af de enkelte aktiviteter, der bliver søgt om støtte til og ikke på foreningernes værdigrundlag.

Men det er først, når DUF blander sig, og sagerne bliver anket, at kommunerne ændrer deres afgørelser, forklarer Signe Bo. Hun kalder det ”ærgerligt”, at foreningerne først skal igennem en ankesag, før de kan få den støtte, de er berettiget til.

”Jeg ville jo gerne, at alle de religiøse foreninger fik den bedst mulige behandling i kommunerne,” siger DUF-formanden, som mener, at de uberettigede afslag er udtryk for en landspolitisk skepsis mod religiøse foreninger, som nu har bredt sig til kommunerne.

Juraprofessor og ekspert i forvaltningsret på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen understreger, at der altid vil være nogle fejlvurderinger i afgørelser på områder, som bygger på skønsmæssige vurderinger. Men, siger han:

”Hvis kommunerne helt systematisk prøver at holde en bestemt type foreninger ude, og disse kun får medhold, hvis de kører det helt tunge artilleri frem, så er der noget galt.”

Juraprofessoren forklarer, at både Statsforvaltningen som har det overordnede tilsyn med kommunerne og Folketingets Ombudsmand kan tage sagen op af egen drift og indskærpe over for kommunerne, hvordan loven skal tolkes.

Det vil dog ikke ske, så længe kommunerne selv ændrer afgørelserne, når de bliver anket, vurderer Jørgen Albæk Jensen.

”Realiteten i det her hvis man skal koge det helt ned er formentlig, at der ikke sker noget, hvis den myndighed, som har begået noget forkert, selv retter ind. Så er der typisk ikke nogen sanktioner knyttet til det. Det ville der kun være i det tilfælde, at kommunerne holdt fast i noget, som man mener, er en ulovlig beslutning,” siger han.

Hos DUF mener formand Signe Bo ikke, at de fejlagtige afslag er udtryk for ond vilje men derimod manglende viden, og derfor vil foreningen forsøge at løse problemet i dialog med kommunerne. I første omgang har DUF fået en jurist til at formulere et længere notat, som præciserer folkeoplysningsloven.

”Vi synes, at foreningerne skal behandles ordentligt og rigtigt efter loven. Men jeg er ikke sikker på, at det er den rigtige taktik at pålægge kommunerne bod og alt muligt. Derfor har vi valgt at lave et notat, der henviser til den rigtige tolkning af loven, i stedet for at fare ud med bål og brand og krav om sanktioner mod de danske kommuner,” siger Signe Bo.