Det er vigtigt, at den nye biskop tager Gud alvorligt

Historisk set har Viborg Stift valgt højrefløjens kandidat til bispeembedet. Men med fire kandidater ved dette års bispevalg, er der tvivl om, hvor stor vægt de højrekirkeliges stemmer får

Aktivitetsniveauet må gerne være højt i det kirkelige arbejde, er Henrik Kristoffersen, Hanne-Lise Lorentzen og Ruth Frost Egedal enige om. De er alle tre hyppige deltagere i aktiviteter i missionshuset Silo i Hammerum, der ugentligt samler midtjyder i alle aldre til fællesskab om den kristne tro.
Aktivitetsniveauet må gerne være højt i det kirkelige arbejde, er Henrik Kristoffersen, Hanne-Lise Lorentzen og Ruth Frost Egedal enige om. De er alle tre hyppige deltagere i aktiviteter i missionshuset Silo i Hammerum, der ugentligt samler midtjyder i alle aldre til fællesskab om den kristne tro. . Foto: Martin Schubert.

Da Karsten Nissen i 1996 vandt bispevalget i Viborg Stift, blev hans tidehvervske modkandidat Ole Brem Jensens tordnen imod en lysglobe i Viborg Domkirke et billede på en modstand mod nye aktiviteter i kirken. Sådan vinder man ikke bispestolen i et stift, hvor åbenheden over for nye tiltag er stor - og Karsten Nissen vandt da også stort. Godt hjulpet af stiftets mange vælgere med rødder i KFUM og KFUK og Indre Mission.

I den nuværende valgkamp i Viborg Stift er der ingen lysglober på spil. I stedet handler det om blandt andet kirkeråd, sogneudvikling og diakoni. Og så naturligvis: Gudstro. For lige siden de gamle vækkelser i Midtjylland har de missionske bevægelser stået stærkt i området. Indre Mission har i Region Midtjylland alene 38 procent af foreningens mange klubber og foreninger.

n af disse ligger i Hammerum ved Herning. Med udgangspunkt i missionshuset Silo, opkaldt efter et bibelsk stednavn, har 200 børn, unge og ældre ugentligt deres gang til blandt andet børnekor, ungdomsmøder, ældreeftermiddage og bibelkreds.

”Vi havde for nylig en aften med fællesspisning, hvor vi var over 100 personer. Det var en stor succes,” fortæller pensionist og formand for Indre Mission i Hammerum, Ruth Frost Egedal.

Hun sender kaffen og kagen videre til sidemanden, sygeplejerske Hanne-Lise Lorentzen, der sammen med tømrermester Henrik Kristoffersen har taget plads omkring ét af de mange runde borde i missionshusets store mødesal. I dette lokale har midtjyder i 125 år sunget, bedt og snakket om Gud - således også i dag, hvor Kristeligt Dagblad får lov til at lytte med på en samtale om, hvilke egenskaber disse tre missionsfolk lægger vægt på hos en biskop.

”Det er vigtigt, at vedkommende tager Gud alvorligt og tror på hans ord. Og så skal en biskop være god til at få kirken til at fungere, være en god leder og have syn for kirken som helhed. Der skal være plads til os i Indre Mission og plads til præster, der måtte have en anden holdning til nogle ting end biskoppen,” slår Henrik Kristoffersen fast.

Han er selv menighedsrådsmedlem i Gjellerup Kirke ved Herning og har derfor stemmeret til bispevalget. En stemme, han har tænkt sig at give til sognepræst Carsten Haugaard Nielsen, som er tidligere generalsekretær for Sudanmissionen og desuden modstander af kirkelige vielser af homoseksuelle.

”Fordi han teologisk ligger tæt på mig, og fordi han har været præst i mange år og har et godt kendskab til kirken,” lyder begrundelsen.

Og Henrik Kristoffersen er sandsynligvis langtfra den eneste missionsmand, der vil sætte kryds ud for Carsten Haugaard Nielsen, vurderer både generalsekretær i Luthersk Mission, Jens Ole Christensen, og generalsekretær i Indre Mission, Thomas Bjerg Mikkelsen. Sidstnævnte fremhæver dog også generalsekretær hos Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, som en mulig kandidat.

”Jeg tror, mange tænker pragmatisk og på, hvilken person, man vil kunne få et godt samarbejde med. Mange kender Henrik Stubkjær som en dygtig leder på Diakonhøjskolen. Hvis valget havde været samtidig med sagen om de homoseksuelle vielser, så havde det måske fyldt mere, i forhold til hvem man ville stemme på. Men alle fire kandidater ønsker jo at give plads til dem, der er imod tiltaget, og så kigger man nok i højere grad på, hvem der vil se Indre Mission som en ressource,” vurderer generalsekretær i Indre Mission, Thomas Bjerg Mikkelsen.

Dermed er det i modsætning til de foregående valg i stiftet svært at udpege, præcis hvilken kandidat missionsbevægelserne vil bakke op om.

Ved den forrige valglov blev fronterne trukket tydeligere op, for kun to var opstillet til posten som biskop, fortæller kirkehistoriker fra Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen. n kandidat var støttet af grundtvigianerne, og den anden var støttet af alle andre. I praksis en bred gruppe af kirkelige foreninger, men med Indre Mission og KFUM og KFUK som markante aktører. I dag kan der opstilles flere kandidater, og med hele fire af slagsen ved det nuværende bispevalg bliver billedet mere mudret, forklarer Kurt E. Larsen.

Og hvor meget stemmekraft, de missionske vælgere reelt har, er også svært at sige.

Både Hanne-Lise Lorentzen og Henrik Kristoffersen er medlemmer af menighedsrådet i Gjellerup Kirke, hvor de er valgt ind på den indremissionske liste og dermed optager 2 pladser ud af 12. På landsplan vurderer Jens Ole Christensen, at 20 procent af menighedsrådsmedlemmerne vil sympatisere med mis-sionsbevægelserne. Samme tal vil gælde for Viborg Stift, vurderer han, men understreger, at det er ”et slag på tasken”.

Sikkert er det dog, at Viborg Stift er et område, hvor det at have et højt aktivitetsniveau i kirken og forsøge at fremme kirkegangen er noget, mange vælgere vil tillægge betydning, siger Kurt E. Larsen.

”Biskoppen skal være positiv over for, at et menighedsråd ikke kun skal tage sig af mursten, men iværksætte tiltag for at få flere folk i kirke. Det er blevet en tradition, at det er den type biskopper, man har valgt i Viborg Stift,” siger Kurt E. Larsen.

Faktisk har man så længe, der har været bispevalg, helt tilbage til 1936, valgt den kandidat i Viborg Stift, som KFUM og KFUK og Indre Mission har bakket op om, oplyser Kurt E. Larsen. Og både Ruth Frost Egedal, Hanne-Lise Lorentzen og Henrik Kristoffersen håber da også, at deres favorit Carsten Haugaard Nielsen bliver stiftets kommende biskop.

”Fordi Indre Mission skal være andet i kirken end på tålt ophold,” lyder det fra Hanne-Lise Lorentzen.

På en rundvisning i missionshuset får vi indtryk af husets mange aktiviteter. Børneklubbens malerier, de slidte sangbøger og et fint, gennemsigtigt glas med såkaldte bedesedler, hvor unge har skrevet deres bedeemner på. Vi passerer en opslagstavle, hvor foreningens visioner og værdier er opslået. ”Vision: Frelse” står der med store, fede bogstaver. Og det er da også Hanne-Lise Lorentzens vigtigste ønske med hensyn til valg af biskop:

”Vi skal have en biskop, der tror på, at Gud er verdens frelser og forløser,” slår hun fast.