Den norske stat beder ånder om tilladelse ved nybyggeri

En officiel byggetilladelse er ikke nok, når samernes folkevalgte forsamling i Norge skal have ny bygning. De offentlige myndigheder skal også have samtykke fra "de underjordiske”

Sametinget i Nordnorge skal have en tilbygning, og det kræver tilladelse fra åndeverdenen.
Sametinget i Nordnorge skal have en tilbygning, og det kræver tilladelse fra åndeverdenen.

Det sker ikke så ofte, at bygherrer sover i telt sammen på en byggeplads for at sikre sig ånders tilladelse til at opføre en bygning.

Men det sker i det nordlige Norge i disse dage, hvor samerne skal have opført en tilbygning til Sametinget, den folkevalgte forsamling for det samiske mindretal i landet.

Ifølge samisk tradition bør man nemlig spørge "de underjordiske” om tilladelse, før man kan tage en bygning eller et stykke land i brug. Ellers kan man få problemer, skriver vg.no. 

"Nogen vil måske mene, det er overtro,” siger afdelingsdirektør Kjersti Sandvik fra Statsbygg, et organ under den norske regering, som har ansvar for store dele af det offentlige byggeri.

”Selv har jeg ikke behov for at karakterisere ritualet, jeg er bare nysgerrig. Både Statsbygg og jeg har respekt for denne samiske tradition og stiller op med et åbent sind,” siger han.

Og tilføjer, at han håber på en god nats søvn i det samiske telt. En god nats søvn betyder nemlig, at man har fået accept fra åndeverdenen, mens en urolig nat indikerer det modsatte, og at man derfor bør finde sig en anden grund at bygge på. 

Ifølge Kjersti Sandvik har Statsbygg en gang før deltaget ved en lignende ceremoni. Men ikke alle officielle myndigheder er lige nysgerrige. For nylig blev et lignende ritual gennemført i Kirkenes i forbindelse med byggeri af et nyt sygehus. Sundhedsminister Bent Høie var inviteret, men takkede nej til teltovernatningen.

Afdelingsdirektør ved Sametinget Jan Roger Østbye deltager også i den aktuelle nat i selskab med åndeverdenen.

”Dette er en tradition i det samiske område. Selv er jeg oplært af mine bedsteforældre. På elgjagt, for eksempel, spørger jeg altid først de underjordiske, om vi må sætte vores telt op, så vi er sikre på at få fred.”

Ritualet er forankret i samernes traditionelle opfattelse af, at alt i naturen er besjælet. Derfor er der også steder i naturen, hvor samer ikke slår lejr – ved gamle offerpladser for eksempel.

Mange samer udfører et tilsvarende ritual, når de bygger eller flytter ind i et nyt hus.

Blandt andet derfor valgte den norske kirke tidligere i år at formulere et ritual til velsignelse af hus og hjem, som kan bruges, hvor man ”oplever uro, utryghed eller hændelser, som er vanskelige at forklare”, som der står i ritualet.

Den norske kirke får mange henvendelser fra især samer, som er urolige eller bange, når de flytter ind i et nyt hus, har Paul Erik Wirgenes, direktør for afdelingen for menighedsudvikling i den norske kirke, tidligere fortalt Kristeligt Dagblad: 

”Så det er helt oplagt for kirken at bede for de mennesker, der bor der, uden at tage stilling til deres tolkninger,” sagde han.

Sametingets nye byggeri skal efter planen stå færdigt inden oktober 2015. Forudsat, at de underjordiske stiltiende giver deres tilladelse.