Kirkefestival behandler livet på kanten

Kirken skal være der, når livet er så svært, at man ikke kan stå alene med det. Fra i dag handler kirkefestival i Nykøbing Mors om ”Et menneskeliv på kanten”

Onsdag den 27. august kan man høre 200 elever fra 4. og 5. klasse synge gamle og nyere salmer i kirken. Sådan så det ud sidste år. -
Onsdag den 27. august kan man høre 200 elever fra 4. og 5. klasse synge gamle og nyere salmer i kirken. Sådan så det ud sidste år. - . Foto: Nykøbing Mors Kirke.

Kristian Marius Andersen lider af Aspergers syndrom, og som barn blev han mobbet i skolen. Siden har han gjort musikken til sin karrierevej, og i dag har han job som organist i Herning Kirke.

Den baggrund gør dagens koncert med tangentspilleren til et yderst passende indslag til at indlede dette års kirkefestival i Nykøbing Mors Kirke. Det overordnede tema for festivalen er nemlig ”Et menneskeliv på kanten”.

”Temaet har vi valgt, fordi kirken har en vigtig opgave, når mennesker er presset til det yderste. Kirken skal synliggøre, at der er en udvej. Det er Kristian Marius Andersen et godt eksempel på, fordi han fik vendt en svær situation til noget godt,” siger sognemedhjælper Anita Munkholm Sørensen, som er en del af festivaludvalget.

Det er 16. gang, at Nykøbing Mors Kirke holder kirkefestival med indslag fra musikere, forfattere, foredragsholdere, skuespillere og så videre. Programmet begynder i dag med koncert med Kristian Marius Andersen og slutter den 31. august.

For andet år i træk er de forskellige indslag valgt ud fra et overordnet tema. Sidste år var det USA, og derfor var tidligere USA-korrespondent Poul Erik Skammelsen hentet ind til at holde foredrag om amerikansk kristendom. Der var udstilling af Harley Davidson-motorcykler på kirketorvet, og der blev holdt Johnny Cash-gudstjeneste, hvor præsten fortalte om country-legendens sange og om hans liv.

”I år skulle det være et helt anderledes tema,” fortæller Anita Munkholm Sørensen. Hvor det sidste år handlede om den store drøm langt væk, skal det i år være om det nære og det, der foregår lige nu i mange menneskers liv.

Det besluttede man sig for allerede sidste år, hvor man fik Kristian Marius Andersen på programmet. Ud over koncerten med ham kan man opleve hans historie på det store lærred i kirkecenteret på onsdag, hvor filmen ”Tangentspilleren” fra 2013 bliver vist.

Menneskelivet på kanten bliver også fortolket, når fotoudstillingen ”Gadens konger” i morgen efter gudstjenesten bliver åbnet. Her kan man se fotografier fra hjemløseavisen Hus Forbi.

Fredag er der koncert med Søren Huss i kirken. Musikeren mistede i 2007 sin kæreste i et trafikuheld, og den skæbne hører også under temaet om livet på kanten.

Ud over koncerter, film og foredrag er der også børne-, musik- og almindelige søndagsgudstjenester. Festivalen afsluttes med en friluftsgudstjeneste, der traditionelt har været velbesøgt.

”På den måde har festivalen også været en smagsprøve på kirken og gudstjenester for folk, som ikke har deres vanlige gang i kirkerummet,” siger Anita Munkholm Sørensen.