Kirkekendere: Dét er et godt initiativ

Fire kirkekendere peger på gode kirkelige tiltag og på områder, som kirken med fordel kunne opdyrke

Foto
Foto.

Konkurrencen om at vinde Initiativprisen 2014 er i gang. Kender du til et godt kirkeligt initiativ, kan du indstille det lige her

Og i anledning af konkurrencen, som først og fremmest skal sætte fokus på de positive kirkehistorier, har vi spurgt fire kirkekendere, hvad de mener er et godt kirkeligt initiativ:

Anders Laugesen. Vært på DR's Mennesker og Tro på P1

Hvad er et godt kirkeligt initiativ?

”Syng Nyt” - et netværk for nye salmer - er et godt initiativ, fordi det tager fat på et grundlæggende problem i kirken. Den yngre generation finder salmeskatten svært tilgængelig, og hvis det eneste alternativ er de letbenede lovsange, går meget tabt. Generelt er det vigtigt med initiativer, der imødekommer de ting, der truer folkekirkens fremtid. Det undrer mig, at man er så optaget af lokale problemstillinger under for eksempel bispedebatten i Viborg, og at man ikke er mere passioneret omkring de dybere, tværgående problemer i folkekirken som eksempelvis, om bekendelsesskrifterne og gudstjenesten er tidssvarende.

Hvilke initiativer burde kirken tage?

De små initiativer med rødbedesuppe-salmesang og pilgrimsvandringer er gode, men det, der virkelig er vigtigt, og der, hvor det halter, er de samfundsmæssigt brede initiativer. En god idé kunne være at etablere en kristen og kirkeligt funderet tænketank. Hvis folkekirken vil være en del af den livsudfoldelse, der ligger i evangeliet, må den tage sig sammen. Det er en folkekirke, ikke en medlemskirke.

Iben Egekvist Krogsdal, forfatter og salmedigter. Har tidligere forsket i moderne danskeres tro, spiritualitet og livsopfattelser.

Hvad er et godt kirkeligt initiativ?

Flere steder, for eksempel i Kværndrup Sogn på Fyn, har man arbejdet med at sammensætte et lokalt salmebogstillæg, der passer til menigheden. Det er en måde at give flere en stemme på og tage noget nyt ind. En sådan redaktionel proces i en menighed kan åbne for vigtige teologiske og eksistentielle debatter.

Hvilke initiativer burde kirken tage?

Mere eksperimenteren i det sprog, vi forkynder kristendom i. Kirken kommunikerer ofte indforstået, og det er en skam. Kristendommen er en levende historisk bevægelse, som på langt sigt kun kan overleve, hvis den til stadighed bliver til i et levende, talt og foranderligt sprog.

Tommy Kjær Lassen, teolog og ph.d. i ledelses-filosofi

Hvad er et godt kirkeligt initiativ?

Gospel i alle afskygninger er en fantastisk måde at komme igennem til det moderne menneske på og give mulighed for at komme i kontakt med det livsoverskud, som ligger i det kristne budskab.Hvilke initiativer burde kirken tage3Kirken skal huske de mennesker, der er midt i livet. De 30 til 50-årige. Det er hårdt at være menneske i præstations-samfundet. Hver dag er over 35.000 danskere sygemeldt med stress, og mange kæmper for at opnå balance i hverdagslivet. Kirken kunne tilbyde eksistentiel coaching, kurser i klassisk livsfilosofi og sund livsnavigation til det moderne menneske.

Gunnar Lind Haase Svendsen , professor mso, Center for Landdistriktsforskning, Syddansk Universitet.

Hvad er et godt kirkeligt initiativ?

Aftengudstjenester med mulighed for efterfølgende fordybelse, bøn og meditation. Her er en afslappet, fortrolig og uformel atmosfære, som jeg synes om.

Hvilke initiativer burde kirken tage?

Kirken bør samarbejde mere med det lokale foreningsliv. Lade gudstjenesten være en del af et større program arrangeret af den lokale borgerforening. I samarbejde med lokale litteraturklubber kunne man arrangere oplæsningsaftener. Det handler om at engagere de lokale ildsjæle. Generelt bør man aktivere kirkegængerne noget mere, for det vil modarbejde, at det hele bliver så formelt, gammeldags og kedeligt.

Hvad mener du er et godt kirkeligt initiativ? 

Send os dit bud her