”Jeg vil kalde mig selv yderst kristen”

Fra vi kan høre og se, lærer kristendommen os, hvad der er godt, og hvad der er skidt, mener skuespiller Ole Thestrup

Gennem behandling for alkoholisme lærte Ole Thestrup ”sindsrobønnen”, som han beder flere gange om dagen. Den minder ham om, at problemer har det med at løse sig selv, og at man kun skal beskæftige sig med ting, man kan lave om på. Han har været ædru siden 1997. -
Gennem behandling for alkoholisme lærte Ole Thestrup ”sindsrobønnen”, som han beder flere gange om dagen. Den minder ham om, at problemer har det med at løse sig selv, og at man kun skal beskæftige sig med ting, man kan lave om på. Han har været ædru siden 1997. - . Foto: Paw Gissel.

Hvad er det bedste ved kristendommen?

Det bedste ved kristendommen og stort set andre religioner er, at vi får dem ind med modermælken. Fra vi kan høre, se og huske, lærer kristendommen os, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Den lærer os forskellen på det gode og det onde, og hvorfor vi skal gøre det gode. Den giver os samvittighed, som vi mennesker er nødt til at have, hvis vi skal overleve.

Kristendommen har ikke eneret på det, den lære har de fleste religioner. De Ti Bud er en fantastisk ting, hvor de fleste bud jo gælder i dag. Buddene gør, at vi får skabt en samvittighed.

Det vigtigste er samvittigheden og den fantastiske evne, vi får til at holde af hinanden.

Jeg vil kalde mig selv yderst kristen. Kirke går jeg i en halv snes gange om året. Når jeg siger kristen, mener jeg, at jeg beskæftiger mig med Gud hver eneste dag på grund af min alkoholisme. Jeg beder til Gud flere gange om dagen og har accepteret Gud og Jesus som min højere magt.

Jeg går ikke og fraterniserer med kristendommen, går til kaffe med præsten og prædiker kristendommen i den forstand. I mit arbejde med alkoholikere prædiker jeg ædruelighed, at de bliver nødt til at komme i behandling og tage stilling til kristendommen eller noget, vi kan kalde en højere magt.

Hvad er det værste ved kristendommen?

Det dårlige ved kristendommen og det dårlige ved alle religioner og ensretninger er, at den skaber ekstremistgrupper af forskellig art.Jo større gruppen er, jo flere ekstremistgrupper bliver der inde i den store gruppe. Det værste ved kristendommen er egentlig dens størrelse og udbredelse.

Jeg har det selv inde på livet. I sin tid fik jeg gjort et pragfuldt ung menneske, som var ved at dø af druk, ædru. Det gik rigtig godt med behandlingen, lige indtil jeg snakkede med hans mor, der ikke vidste, hvad hun skulle gøre. Han var kommet ind i en ekstrem kristendomsgruppe, og nu havde de bildt ham ind, at han ikke behøvede at arbejde eller betale skat. Det skulle Gud nok sørge for, bare han gik ud og prædikede.

Hvad er det bedste ved folkekirken?

Bygningerne er jo fantastiske at have. Når du er i en presset situation og har mistet en af dine kære, sætter du dig ikke ind i et forsamlingshus med 10 neonrør i loftet og skjolder på væggene og småtuder. I århundreder har kirken været et åndehus, hvor der skal være højt til loftet, og der skal være smukt.

I menighedshusene holder jeg selv foredrag om blandt andet alkoholisme flere gange om året, når jeg har tid til det, og folk vil høre på mig.På den måde kommer mange ting ud fra folkekirken. Den er der, både kirken og præsten, når vi skal have døbt vores børn og skal starte med at opbygge den gode samvittighed hos børnene. Når vi senere skal konfirmere vores børn, er den til rådighed, og den er også til rådighed, når vi skal gifte os, og for den sags skyld, når vi skal skilles, selvom det er sjældent i dag, at man bruger præsten til mægling. Det genopfrisker samvittigheden, når vi bliver konfirmeret, gift og begravet.

Det er et fælleshus, hvor du kan festligholde de store ting, der sker i dit liv, fødsel, konfirmation, bryllup og begravelse. Tænk, at cirka fire millioner danskere har de fire events i deres liv.

Sådan en stor organisation er fantastisk at have lige uden for døren. Det gode ved kirken er, at den står der, når du har brug for den. Det er dyrt, men vi er heldigvis mange, der betaler til den.

Hvad er det værste ved folkekirken?

Organisationer, der overgiver en masse magt til enkeltpersoner, kan skabe fnidder og uvenskab. Specielt præsterne i folkekirken er jo fantastiske til at ryge i totterne på hinanden, ligesom præster og menighedsråd er. Det er et lille minus ved folkekirken.

Præstesager er der til stadighed rundt i landet, og det er typisk for en organisation, som giver så meget magt til enkeltmennesker. Præsterne er jo små konger, og de har mere magt, end de selv tror. Det giver problemer og grusomme slåskampe, som er meget kedeligt i forhold til, at Jesus prædikede kærlighed og næstekærlighed.

Hvad er det bedste ved gudstjenesten?

At man er sammen om det at tro på en magt, der er højere end sig selv. Den tro får man stadfæstet gennem en gudstjeneste.

Vi beder sammen, og det er en god ting. Hvis man ikke kan det, så lærer man det, når man har brug for det senere i livet ved grimme livsoplevelser.

Vi har for et par år siden fået ny præst, der hvor jeg bor, og pludselig sker der andre ting i kirkerummet under gudstjenesterne. Han er for eksempel god til at spille på guitar. Det hjælper, når der kommer unge præster til.

Der har været snak om, at folkekirken er tør og kedelig, og så tvinger præsterne sig selv til fornyelse. Men hvis man ikke har salsa eller negro spirituals i kroppen, er det måske ikke så sjovt igen at se nogen optræde med noget, de ikke aner hvad er.

Hvad er det værste ved gudstjenesten?

Det er vores salmer, der har 14 til 18 vers, og nogle præster kan godt lide at synge hele skidtet. Der kan jeg godt sidde og blive godt gammeldags træt af en langsommelig Kingo-salme.

Hvad er det bedste ved multireligiøse samfund?

Når man kigger bag linjen, er det bedste demokrati, som tillader alle religioner. USA er for eksempel en stor fortaler for det. Vi har nok knap så mange forskellige religioner i Danmark, men vi har dog nogle stykker.

Hvad er det værste ved multireligiøse samfund?

Jeg vil vende tilbage til det, jeg sagde om de ekstreme grupper. Det er klart, at når man siger ja til alle religioner, er der nogle ting, der er knap så heldige. Man kan ikke undgå de ekstreme grupper, for vi er et demokrati, og vi har foreningsfrihed og forsamlingsfrihed.

Vi har i mange år snakket om at nedlægge statsreligionen i Danmark. Jeg frygter, at det betyder, at mange af de både ekstreme og mindre ekstreme kristendomsgrupper vil vinde frem.

Når det bliver privatiseret, bliver det outreret og det stik modsatte af demokrati. Der er topledelse i de ekstreme grupper, og deres mening er magt.

Samtidig bliver det dyrere at være medlem. I USA betaler mange det hvide ud af øjnene til deres kirker. Vi har jo også penge inde over det i Danmark, men slet ikke i den størrelsesorden.

Det værste ved religioner er, at havde der ingen religioner været, havde der ikke været så mange krige. De fleste religioner prædiker kærlighed og forståelse, men religioner over for hinanden er en krudttønde. Det er vanvittig følsomt.

Religionskrigene er dem, der har kostet flest menneskeliv og gør det stadigvæk. Det er forfærdeligt.