Man er ikke teknologi-forskrækket i folkekirken

Folkekirken har en fremtid med elektronisk betaling, siger Birger Nygaard, formand for Folkekirkelige Organisationers Fællesudvalg, der fører folkekirkens kollektliste

Folkekirken halter lidt bagefter frikirkerne, når det kommer til brugen af digitale kollekter.
Folkekirken halter lidt bagefter frikirkerne, når det kommer til brugen af digitale kollekter.

Hvordan går det med den traditionelle kollekt, hvor kirkegængerne lægger deres kontanter i kirkebøssen ved kirkens udgang?

Vi vil netop i løbet af efteråret lave en undersøgelse af kollektens udvikling i de senere år. Så vi har ikke tal herpå endnu, men det er min fornemmelse, at folkekirkens måde at indsamle penge på måske er trængt. Forstået på den måde, at når gamle kirkegængere falder fra, og nye kommer til, så har færre en forståelse for, at det også hører med til en gudstjeneste at give penge. Oplæring fra gammel til ung kommer ikke længere af sig selv.

Mange generationer har efterhånden ikke kontanter i pungen. Skal folke-kirken ikke begynde at tænke i andre måder at samle penge ind på, for eksempel med en betalingsform som MobilePay?

Vi forsøgte faktisk i folkekirken for 10 år siden at være først med at kunne give penge via sms. Men det var den traditionelle kirkegænger dengang ikke lige typen på. Nogle ungdomsorganisationer havde gode erfaringer med betalingsmåden, mens det ikke kunne betale sig for andre. Nu har vi afviklet systemet i folkekirken og vil afvente, hvilket nyt betalingssystem der vinder og bliver det foretrukne.

Har der været et fald i det årlige indsamlings-beløb i folkekirken, fordi alle efterhånden har dankort?

Det er en af de ting, vi gerne vil undersøge. Vi hører argumenter med, at folk ikke har kontanter med til gudstjenesten. Personligt synes jeg, at det virker lidt mærkeligt, jeg har altid selv kontanter på mig. Men det er klart, udviklingen går i retning af elektronisk betaling.

Bankfolk melder om, at indtil videre er der flest frikirker, som bruger MobilePay. Har folkekirken et særligt problem ved at indføre den slags betalings-metode?

Jeg tror ikke, at man er teknologiforskrækket i folkekirken. Men der er noget omkring formen i folkekirkens gudstjeneste, der gør, at præsten ikke lige kan bruge 10 minutter på at fortælle, hvordan man giver kollekt over mobiltelefonen. Det kan man bedre i en frikirke. Også fordi man her er helt afhængig af de frivillige beløb, som menigheden betaler, fordi der ikke er en officiel kirkeskat som i folkekirken. Men vi kan håbe, at vi i folkekirken vænner os til at give lidt mere, hvis vi kan trække det direkte på bankkontoen. Hvis ikke man kan finde 20 kroner i sin lomme, så kan man måske finde 200 kroner via sin mobiltelefon.