Politikere vil nægte at udleje til religiøse foreninger

I sjællandsk kommune vil flere politikere forhindre religiøse foreninger i at leje kommunale lokaler. Helt gal hovsa-politik, mener retsteolog

I Fredensborg Kommune ønsker flere byrådspolitikere at forhindre lokaleudlejning til religiøse foreninger.
I Fredensborg Kommune ønsker flere byrådspolitikere at forhindre lokaleudlejning til religiøse foreninger.

Den moderate muslimske forening Kokkedal Ungdoms- og Kulturforening har i mere end 30 år benyttet kommunale lokaler i Fredensborg Kommune i Nordsjælland, men nu risikerer foreningen at stå uden et værested til sit arbejde. Et arbejde, der hver uge samler hundreder af lokale borgere til børne- og ungdomsarbejde, voksenundervisning, lektiehjælp - og fredagsbøn.

Fredensborg Kommune har nemlig fundet ud af, at det ikke har været helt efter loven, når foreningen har lånt kommunens lokaler gratis. Men selvom foreningen er villig til at betale leje for lokalerne, er de ikke velkomne. I hvert fald ikke hvis man spørger byrådsmedlemmerne fra Venstre, Dansk Folkeparti og lokallisten Borgernes Stemme, der tidligere har stemt nej til lokaleudlejningen i kommunens fritids- og idrætsudvalg.

Konsekvensen bør være, at ingen religiøst funderede foreninger skal holde til i kommunale lokaler, mener Venstrepolitikeren Lars Egedal, der også sidder i Fredensborg Kommunes fritids- og idrætsudvalget.

”Vi i Venstre mener ikke, religion hører hjemme i kommunale lokaler og vil ikke bakke op om indoktrinering af unge. Alle frikirkerne i området har egne lokaler, så det må den muslimske forening også kunne finde ud af. Og ja, hvis baptistspejderne ville leje lokaler, ville de også få nej,” siger han.

Afstemningen i kommunens fritids- og idrætsudvalg endte for knap to uger siden lige, hvorfor borgmesteren nu har valgt at lade afgørelsen være op til byrådets økonomiudvalg, der sent i aftes havde punktet på dagsordenen. At det kan komme så vidt, stiller et af de socialdemokratiske medlemmer af fritids- og idrætsudvalget, Per Frost Henriksen, sig fuldstændig uforstående over for:

”Personligt mener jeg, der er tale om en rigtig god forening, der gør et vigtigt stykke samfundsarbejde. Som kommune må man værne om foreningsarbejdet, også det religiøst funderede, for hvad bliver ellers det næste?”, siger han.

Kommuner skal sidestille religiøse foreninger med alle andre, når der gives direkte eller indirekte lokaletilskud under folkeoplysningsloven, men må ikke støtte såkaldte gudsdyrkende aktiviteter som bøn og gudstjeneste, forklarer borgmester Thomas Lykke Pedersen (S):

”Fredagsbønnen er en ordning, der i bund og grund har været ulovlig i rigtig mange år, og når vi retter op på det, synes jeg, at hele byrådet skal tage stilling til det. Vi har religionsfrihed i Danmark, og derfor synes jeg også, at der skal være et samlingssted i kommunen, hvor muslimske borgere kan mødes,” siger han.

Lokalediskussionen er blusset op, fordi den forhal, Kokkedal Ungdoms- og Kulturforening i flere år har benyttet i Egedalshallen, nu skal bruges i forbindelse med skolereformen.

Der er rent juridisk intet i vejen for at leje lokalerne ud til en religiøs forening, og der vil forhåbentlig være tale om en midlertidig løsning, indtil foreningen finder nogle større og mere egnede private lokaler, siger foreningens formand Süleyman Sahan:

”Kristne går i kirke, og på samme vis går vi til fredagsbøn, hvor vi prædiker respekt for andre religioner, samfundet og dets love samt uddannelse for alle. Vi håber på at kunne fortsætte alle vores aktiviteter, for vi gør faktisk et stort stykke arbejde i lokalområdet, især for de unge, der ikke er i arbejde eller uddannelse,” siger han og tilføjer, at foreningen aldrig har lagt skjul på foreningens aktiviteter.

Professor i forvaltningsret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen mener, at der ikke er noget ulovligt i at nægte lokaleleje til religiøse foreninger, så længe man er konsekvent.

Den vurdering er retsteolog Kristine Garde enig i:

”Byrådet bestemmer suverænt, og så længe det skærer alle over én kam, er det ikke ulovligt. Men hvis lokale spejderbevægelser rundet af kristendommen ikke længere kan leje kommunale lokaler, er der tale om en glidebane og helt gal hovsa-politik,” siger hun.

Venstres kulturordfører på Christiansborg, Michael Aastrup Jensen, kalder det også en potentiel glidebane, men vil i øvrigt ikke blande sig i det kommunale selvstyre. Til gengæld siger kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti, at lignende ikke ville finde sted i Københavns Kommune:

”Man bør som kommune bakke op om alle foreninger, også de religiøse. Selv min værste fjende skal have plads til at udfolde sig, så længe han ikke modarbejder demokratiet.”