Minister: Religiøse foreninger bliver trådt under fode

Kultur- og kirkeminister Marianne Jelved (R) retter skarp kritik mod kommunerne for forfordeling af religiøse foreninger

Kirke- og kulturminister Marianne Jelved.
Kirke- og kulturminister Marianne Jelved.

Kommunernes praksis er under al kritik, når de nægter religiøse foreninger støtte. Det mener kultur- og kirkeminister Marianne Jelved (R), der nu vil tage affære og kalder kommunernes praksis i strid med vores demokratiske grundlag.

Mindretal skal kunne danne foreninger og modtage kommunal støtte til det folkeoplysende arbejde som alle andre, siger hun:

”Kommunerne burde være klar over, hvordan loven skal læses, og derfor er hele sagen en meget pinlig historie. Som Kristeligt Dagblad har beskrevet, er det udtryk for et historietab. De yngre sagsbehandlere i de kommunale forvaltninger ved ud over den lovmæssige kontekst ikke, hvad folkeoplysning er og kommer af.”

Kritikken udspringer af, at Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), en paraplyorganisation for en lang række ungdomsorganisationer, i stigende grad oplever, at religiøst funderede foreninger får afslag på kommunal støtte under folkeoplysningsloven. Derfor har DUF fået en jurist til at formulere et længere notat, der udlægger folkeoplysningsloven, som foreningerne får støtte under.

Folkeoplysningsloven præciserer faktisk, at kommunerne skal yde tilskud til religiøse foreninger på linje med alle andre godkendte, folkeoplysende foreninger. Kommunerne kan alene lave fradrag i tilskuddet for konkrete gudsdyrkende aktiviteter, der har form af handlinger som eksempelvis gudstjenester, bøn og konfirmation.

”Og det er dér, kæden nogle gange hopper af for kommunerne. Man kan ikke give tilskud til en gudstjeneste eller en fredagsbøn, men man kan godt støtte, at muslimske børn samles om andre aktiviteter i en muslimsk forening, ligesom man støtter KFUM og KFUK's arbejde,” siger Marianne Jelved, der mener, at der i kommunerne og samfundet generelt er en tiltagende religionsforskrækkelse med rod i frygt for især radikale muslimer.

I Kommunernes Landsforening (KL) bakker man op om ministerens og DUF's tolkning af loven, siger næstformand for KL's børne- og kulturudvalg Rikke Lauritzen (EL), der opfordrer til, at kommunerne ved tvivlsspørgsmål søger vejledning hos KL:

”Vi har netop på dette område kurser i KL, og jeg vil kraftigt opfordre til, at kommunerne gør brug af dem. Man skal passe meget på, at man ikke afviser foreninger alene på baggrund af religiøsitet, og vi tager gerne en dialog med ministeren.”

RB Plus: Nyt lovforslag om matchfixing er på vej. ARKIVFOTO:  Pia Kjærsgaard fra DF og kulturminister Marianne Jelved debattere under Det Radikale Venstres nytårsstævne søndag d. 6 januar 2013 på Hotel Nyborg Strand. (Foto: NIels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013)
RB Plus: Nyt lovforslag om matchfixing er på vej. ARKIVFOTO: Pia Kjærsgaard fra DF og kulturminister Marianne Jelved debattere under Det Radikale Venstres nytårsstævne søndag d. 6 januar 2013 på Hotel Nyborg Strand. (Foto: NIels Ahlmann Olesen/Scanpix 2013) Foto: NIels Ahlmann Olesen