Skæg skaber debat om religionsfrihed

En muslimsk indsat i et fængsel i Arkansas i USA vil af religiøse årsager ikke barbere sit skæg af. Sagen er nu endt på Højesterets bord

Den fængslede Gregory Holt ønsker af religiøse årsager at afvige fra fængslets politik om, at alle fanger skal være glatbarberede. Billedet er et modelfoto.
Den fængslede Gregory Holt ønsker af religiøse årsager at afvige fra fængslets politik om, at alle fanger skal være glatbarberede. Billedet er et modelfoto. Foto: Angel Simon.

Man kan i et skæg gemme smuglergods som våben og sim-kort til en mobiltelefon. Sådan lyder argumentationen fra fængselsvæsenet i den amerikanske delstat Arkansas, der ikke vil tillade en muslimsk indsat at bære skæg.

Den fængslede Gregory Holt, som har skabt debat om religionsfrihedens grænser, ønsker af religiøse årsager at afvige fra fængslets politik om, at alle fanger skal være glatbarberede, skriver flere amerikanske medier.Profeten Muhammed havde ifølge islamiske skrifter skæg, og mange muslimske mænd lader skægget gro af religiøse årsager. Der hersker inden for islam uenighed om, hvorvidt skægget er en pligt eller et valg. Fangen Gregory Holt ser det som en pligt og har derfor lagt sag an mod fængslet.

Det har i første omgang været op til delstaten Arkansas' domstole at afgøre, om sikkerhed trumfer religionsfrihed. Fængselsvæsenet argumenterer med, at det ved flugt er nemmere for en undsluppen fange med skæg at ændre udseende ved at barbere sig. De peger også på, at den indsattes egen sikkerhed kan kompromitteres, da andre fanger måske vil reagere voldeligt over for den synlige markering af religion samt den forskelsbehandling, som de kan se, medfangen modtager.

Man har både ved delstatens domstol og appeldomstol vægtet sikkerhed over religion. Da sagen er anket til Højesteret, har Gregory Holt fået lov til at lade skægget stå indtil domsafsigelsen i oktober eller november i år, skriver The New York Times.

The Becket Fund er både advokatfirma og nonprofitorganisation, der kæmper for religionsfrihed. Den påpeger, at det i 43 ud af 50 statsfængsler er tilladt at have et skæg på de 1,5 amerikanske tommer, svarende til cirka 3,8 centimeter, som Gregory Holt ønsker.