Kirker prøver med skæve løsninger for konfirmander

Kirker landet over arbejder på at finde plads til konfirmationsforberedelse i skoletiden. Men ikke alle modeller godkendes af ministeriet

En evaluering af skolereformen og af, hvilke konsekvenser det får for konfirmationsforberedelsen, skal foretages af Folketingets børne- og undervisningsudvalg om to år. Man skal blandt andet vurdere antallet af konfirmander.
En evaluering af skolereformen og af, hvilke konsekvenser det får for konfirmationsforberedelsen, skal foretages af Folketingets børne- og undervisningsudvalg om to år. Man skal blandt andet vurdere antallet af konfirmander.

Sognekirker landet over er nået frem til en række forskellige lokale løsninger for den nye sæsons arbejde med konfirmationsforberedelse. Finn Andsbjerg Larsen er leder af Folkekirkens Konfirmandcenter og har fulgt med i, hvordan skole og kirke løser problemet med timer til konfirmationsforberedelse rundt om i landet.

”Overalt sukkes der i præsteverdenen. Der knokles også med at tænke nyt. Men hvor er det gode børneliv efter syv timers skole og der-efter to timers konfirmationsforberedelse?”, siger Finn Andsbjerg Larsen, som tilføjer, at folkekirken skal til at tænke radikalt nyt om konfirmationsforberedelsen.

I Struer og Ikast-Brande Kommuner har kirke og skole forsøgt med en ny konstruktion for at få konfirmationsforberedelsen på skoleskemaet. Man har taget to timer fra de lovbefalede 35 fagtimer til brug for forberedelsen. Men den løsning er blevet underkendt af Undervisningsministeriet.

”De eneste, der ikke kan leve med den løsning, er ministeriet,” siger provst i Struer Provsti Carsten Hoffmann og fortsætter:

”Nu er aftalen opløst på en række af skolerne, og der bliver sandsynligvis konfirmationsforberedelse mellem klokken 15 og 16. Vores vanskelighed er, at børnene skal tranporteres fra skolerne og hen til en kirke eller en præstegård, og så kommer forberedelsen nemt til at ligge ud over den officielle skoletid, som slutter klokken 16.”

Carsten Hoffmann peger på, at loven om folkeskolen netop understreger, at konfirmationsforberedelsen skal finde sted i den officielle skoletid. Hvis man kommer ud over denne, begynder man rent praktisk at støde ind i børnenes fritidsaktiviteter.

”Der er stor velvilje i kommunalbestyrelsen og hos skolelederne til at imødekomme konfirmationsforberedelsen, men der er simpelthen en indbygget selvmodsigelse eller systemfejl i reformen. Jeg tror ikke, at man har tænkt på den praktiske virkelighed for konfirmationsforberedelsen, da man lavede reformen,” siger Carsten Hoffmann.

I Hvalsø Sogn på Sjælland meldte man i foråret ud, at konfirmationsforberedelsen ville komme til at ligge klokken halv syv om morgenen.

”Det fik kommunen til at indbyde os til forhandlinger,” siger sognepræst Søren E. Jensen.

”Nu kommer vores forberedelse til at ligge på aftener og i weekender i efteråret, mens vi får faste timer om morgenen til foråret. Det er lidt mærkeligt, at det skal være så svært at få konfirmationsforberedelse ind i skoleskemaet, for mig bekendt er der ikke kristendomsundervisning på syvende klassetrin. Konfirmationsforberedelse er jo i luthersk terminologi pædagogisk undervisning om kristendom,” siger Søren E. Jensen.

En evaluering af skolereformen og af, hvilke konsekvenser det får for konfirmationsforberedelsen, skal foretages af Folketingets børne- og undervisningsudvalg om to år. Man skal blandt andet vurdere på antallet af konfirmander.