Præster møder blandet modtagelse på sommerens festivaler

På Jelling Musikfestival er stiftets ungdomspræster en del af det beredskab, der tager sig af festivalgæster i krise

Præst på Roskilde Festival i 2009.
Præst på Roskilde Festival i 2009. Foto: Torben Christensen.

Hvem skal overbringe den dårlige nyhed, at en festivalgæsts mor har været involveret i en alvorlig ulykke? Og hvem skal tage hånd om den yngre festivalgæst, der føler sig ulykkelig, mobbet og holdt ude af vennerne? På Jelling Musikfestival bliver de opgaver klaret af blandt andre ungdomspræster.

”Hvis en af vores festivalgæster kommer ud for en tragisk oplevelse, kan det være svært for samariterberedskabet at have overskud til at tage den nødvendige samtale. Derfor har vi i vores beredskab nogle ungdomspræster, der er uddannet til at samtale med folk, og som er meget dygtige til at tage sig af vores gæster,” siger daglig leder af Jelling Musikfestival Lars Charlie Mortensen.

For selvom musikfestivalen ikke tillader religiøse arrangementer i programmet, ligesom folkekirken ville få nej, hvis de bad om lov til at stille et telt op på pladsen, anerkender ledelsen, at der blandt festivalgæsterne kan være behov, som festivalens øvrige personale ikke kan opfylde, fortæller Lars Charlie Mortensen.

Dermed ligger Jelling Musikfestival sig midt imellem polerne i det danske byfest- og festivallandskab, hvor man på den ene side hos for eksempel Smukfest og Roskilde Festival ikke ser behov for folkekirkens tilstedeværelse, og man på den anden side hos Nibe Festival gerne tillader et folkekirketelt på pladsen.

Også hos den københavnske byfest Golden Days tager man positivt imod folkekirkens tilstedeværelse i festen, fortæller direktør Ulla Tofte:

”Generelt er vi åbne over for alle de samarbejdsformer, der kan understøtte festivalens tema,” siger Ulla Tofte, der ikke vil afvise et arrangement, selvom det skulle indeholde elementer af forkyndelse.

Hos den aktuelle middelalderfestival i Horsens samarbejdes der gerne med kirker, oplyser kontaktperson Iben Høgh Grøftehauge - og hos ejeren af Langelandsfestival, Allan Petersen, lyder det:

”Vi har aldrig haft en forespørgsel fra folkekirken eller andre kirker, men vi ville ikke være bange for at tage en dialog med dem om sagen. Langelandsfestival er Danmarks havefest, så hvis den danske kirke skulle komme et sted, ville det da være nærliggende at komme hos os.”

Ungdomspræst i Skanderborg Peter Tast håber på, den positive stemning en dag også vil nå til Skanderborg:

”Efter at jeg i tre år forgæves har forsøgt at få lov til at komme ind på pladsen, har min bestyrelse besluttet for mig, at jeg ikke længere skal bruge tid på at forsøge. Så jeg gør mig ingen anstrengelser mere, men håber da stadigvæk, vi en dag for lov til at komme ind.”

I alt har Kristeligt Dagblad talt med otte danske byfester og festivaler. Tre er imod religiøse arrangementer til festerne, mens fire erklærer sig positive, dog har kun Nibe Festival aktuelt et kirketelt på pladsen. Den sidste, Jelling Musikfestival, siger nej til religiøse arrangementer, men arbejder samtidig sammen med lokale ungdomspræster.