Gå i kirke og gør en god handel

Loppemarkeder er inde i varmen hos danske kirker. I Islebjerg Kirke samler det halvårlige marked hele sognet: Dødsboer doneres til kirken, præsten får en samtale med fremmødte, og pengene doneres til de lokale spejdere

Flere kirker, blandt andet Islebjerg Kirke i Helsingør Stift, holder loppemarkeder. Her kan præsten eksempelvis møde mennesker, som ellers ikke kommer i kirken. -
Flere kirker, blandt andet Islebjerg Kirke i Helsingør Stift, holder loppemarkeder. Her kan præsten eksempelvis møde mennesker, som ellers ikke kommer i kirken. - . Foto: Islebjerg Kirke.

Hvorfor skal en kirke arrangere loppemarked? I Islebjerg Kirke i Helsingør Stift har sognepræst Inger-Lise Pedersen svaret.

”I de 20 år jeg har været præst, synes jeg, jeg har lavet utrolig mange klassiske koncerter og møder for ældre. Men det er de samme mennesker, jeg ser til de aktiviteter, og det er svært som kirke at få kontakt til den store del af befolkningen, som jeg møder i Føtex,” siger hun.

Inger-Lise Pedersen blev dog opmærksom på, at netop den gruppe mennesker mødte hun ved de lokale spejderes loppemarked, og hun fik derfor for tre år siden idéen til, at også kirken skulle holde et sådant.

Siden er det blevet til to årlige loppemarkeder og et hos spejderne, som kirken støtter op om. Næste gang, Islebjerg Kirke byder indenfor til en god handel i kirkens lokaler, er den 26. oktober.

”Kirkerummet er åbent i den tid, hvor loppemarkedet holdes. Man kan tænde lys, læse et bibelord, og jeg får en snak med flere, som jeg ellers ikke ville have mødt. De kommer på grund af loppemarkedet, men det kan udvikle sig til for eksempel en samtale om det seneste dødsfald i familien,” fortæller Inger-Lise Pedersen.

Kirken har valgt ikke at tjene noget på arrangementet, så alle pengene fra salg af møbler, tøj, legetøj og meget andet går til de lokale spejdere.

”Ofte har vi samlet godt 20.000 kroner ind, og det er blevet kendt i området, at man kan give ting til kirken året igennem. Vi får desuden en del fra dødsboer i sognet, fordi folk synes, det er nemt at give det til kirken og godt, at det går til det lokale spejderarbejde,” siger Inger-Lise Pedersen.

Ikke alle kommer imidlertid for at handle. Nogle kommer også for at få en snak i kirkens café, som på dagen for loppemarkedet sælger mad og drikke, mens organisten og kirkesangeren spiller og synger.

Inger-Lise Pedersen fortæller, at markedet har skabt en kontakt mellem kirken og områdets mange indvandrerfamilier, hvoraf nogle kommer til sognet som flygtninge uden ret meget.

”De frivillige, som sælger effekterne, får at vide, at der er forskel på prisen afhængigt af køberen. Vi vil gerne, at loppemarkedet også skal hjælpe folk økonomisk,” siger hun.

Loppemarkedet ved Islebjerg Kirke er langtfra det eneste kirkelige, fortæller Torben Kahr, der er ansvarlig for hjemmesiden Markedskalenderen.dk, som samler forskellige markeder, og hvor alle kan oprette og invitere andre.

”Det er mange år siden, jeg så det første loppemarked arrangeret af en kirke, og antallet går i hvert fald ikke tilbage. Jeg synes, jeg ser flere kirker på listen over loppemarkeder,” siger han.

Han fortæller, at et bud på det samlede antal er, at der alene på Markedskalenderen.dk i løbet af et år er cirka 25 markeder, der udspringer fra kirker, menighedsråd eller organisationer tilknyttet kirker.

Flest er der på Sjælland og især i København.

”Sådan er det generelt for loppemarkeder. Mange præster i Jylland erindrer nok, da Jesus drev gøglere ud af templet,” siger Torben Kahr med et grin.

Når han går annoncerne igennem, ses det, at kirkerne typisk opretter loppemarkederne for at samle penge ind til velgørende formål.

I den travleste tid i maj måned oprettes der gennemsnitligt godt 30 markeder om dagen på hjemmesiden.