Eksperter: Alpha-kurser er problematiske

Kirkelige eksperter priser Alpha-kursernes tilgængelighed, men kalder det også et stramt koncept med en snæver teologi bag

”Holy Trinity Brompton er specifikt forbundet til den øverste del af samfundet. Det er det nærmeste, vi kommer en velstandsreligion, som gør det acceptabelt at være velstående og have magt,” siger professor i religionssociolog, Linda Woodhead. Her ses kirken Holy Trinity Brompton.
”Holy Trinity Brompton er specifikt forbundet til den øverste del af samfundet. Det er det nærmeste, vi kommer en velstandsreligion, som gør det acceptabelt at være velstående og have magt,” siger professor i religionssociolog, Linda Woodhead. Her ses kirken Holy Trinity Brompton. Foto: http://sv.wikipedia.org/.

Hvorfor er kristendoms-kurserne med navnet Alpha så populære verden over? Det har flere eksperter et bud på, og de er alle enige om, at konceptet kan noget ganske særligt.

”Det er forkyndende på en for alle forståelig måde. Det handler om kald til kristentro, mere end oplysning om livet og mennesket i det,” forklarer lektor Leise Christensen fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter i Løgumkloster.

Direktør Elizabeth Oldfield fra den økumeniske tænketank Theos i London frem-hæver formatet.

”Formatet er let at sende ud i franchise, fordi det er let at kopiere. Men de har også en mærkevare med Alpha og kirken Holy Trinity Brompton. Der er ikke mange andre kirker, der på samme måde ville have råd til at udbrede sådant et kursus. Succesen er forstærket af, at de har koncentreret sig om ukontroversielle emner,” forklarer Elizabeth Oldfield.

Professor i religionssociologi Linda Woodhead ved Lancaster University peger på, at Alpha-kurserne er del af det globale billede, hvor religion er et produkt på et marked.

”Alpha er fantastiske i deres succes med at appellere til den konservativt orienterede veluddannede og vellønnede middelklasse rundt om i verden. Og det er et simpelt budskab for folk, som ikke har megen kristen uddannelse eller blot er gået i kirke med deres forældre,” mener Linda Woodhead.

Hun fremhæver videre, at kurserne simplificerer den kristne tro på en smart måde.

”Det at starte med et måltid er en smart og effektiv måde at møde folk på. Og måltidet er en særlig ting for middelklassen. De åndelige oplevelser bliver forstærket af, at de møder dig, hvor du er. Og det er meget lettere end at blive katapulteret ind i eksempelvis den katolske kirke,” siger Linda Woodhead.

Det er ifølge Leise Christensen årsagen til, at den form for kristendomsformidling får mennesker i tale, som den mere intellektuelle eller kundskabsmeddelende formidling aldrig gør.

”Alpha er stærk på det forkyndende område, og det rigtigt fine er - endda især måske i en luthersk sammenhæng - at lægfolk underviser og tages alvorligt som undervisere og bærere af det kristne budskab. Derfor får materialet og tilgangen også nogle andre i tale end den mere traditionelle kirkehøjskolemodel, der mestendels er for dem, der så at sige allerede er i gryden,” forklarer Leise Christensen.

Det er så samtidig forklaringen på, at Alpha ikke står stærkt i den traditionelle folkekirke.

”Alpha er et meget fast koncept, hvor man skal tage udgangspunkt i de taler, der stilles til underviserens rådighed. Det bryder vi os ikke så meget om i en oplysende folkekirke. Det er simpelthen for stramt,” forklarer Leise Christensen.

Hun peger videre på, at materialet ikke forholder sig til dåb og nadver, som er centrale elementer i folkekirken, som i høj grad er ”en sakramental kirke, hvor vægten lægges på dåb og nadver.”

For Elizabeth Oldfield er den meget doktrinære lære også problematisk.

”Nogle har problemer med deres helligåndskoncept, at budskabet er for karismatisk og endimensionelt,” vurderer hun.

Linda Woodhead fremhæver den vækst og indflydelse, som moderkirken Holy Trinity Brompton har i den anglikanske Church of England.

”Holy Trinity Brompton er specifikt forbundet til den øverste del af samfundet. Det er det nærmeste, vi kommer en velstandsreligion, som gør det acceptabelt at være velstående og have magt,” fremhæver Linda Woodhead.

Budskabet om, at Holy Trinity Brompton og dermed Alpha-kurserne ikke blander sig i værdidebatterne i kirken, køber Linda Woodhead ikke.

”De siger - smart nok - ikke tingene eksplicit. Men deres praksis i kirkelivet er noget helt andet. Og bevægelsen er for feminister som mig uspiselig.”