Borgmester byder Jehovas Vidner velkommen

Holbæk bliver nyt kraftcenter for Jehovas Vidner i Skandinavien. Det kan skyldes skattefordele, mener ekspert. Kommunens borgmester byder bevægelsen velkommen

Holbæk bliver nu kraftcenter for 50.000 medlemmer af Jehovas Vidner. På billedet ses en dåb af et nyt vidne ved Jehovas Vidners Landsstævne.
Holbæk bliver nu kraftcenter for 50.000 medlemmer af Jehovas Vidner. På billedet ses en dåb af et nyt vidne ved Jehovas Vidners Landsstævne. Foto: Brian Rasmussen .

Vestsjælland er godt på vej til at blive en betydelig prik på det religiøse verdenskort.

I Holbæk, hvor Jehovas Vidners danske hovedkvarter Bethel ligger, er man nemlig i færd med at samle hele den skandinaviske administration for trossamfundet. Dermed bliver Bethel hovedsæde for omkring 50.000 Jehovas Vidner i Danmark, Norge, Sverige og Island.

Ifølge svensk tv skyldes flytningen blandt andet en skattesag i Sverige, hvor myndighederne har afvist at sidestille Jehovas Vidners hovedsæde med et kloster. Var Jehovas Vidner blevet anerkendt som kloster, kunne bevægelsen slippe for at betale arbejdsgiverafgifter og indkomstskat for omkring 100 medarbejdere.

I Danmark er der gode skattefordele at hente, når man som Jehovas Vidner er et godkendt trossamfund. Det kan have en betydning for, at bevægelsen gør Danmark til sit kraftcenter i Skandinavien, vurderer Annika Hvithamar, religionssociolog og lektor i kristendomshistorie på Københavns Universitet:

"Hvis jeg selv var virksomhedsejer, ville jeg da også tænke på skattefordele, hvis jeg skulle vælge, hvilket land jeg ville centralisere i. Det, at man tænker økonomisk i religioner, er ikke forbudt. Trossamfund skal jo også overleve og have mad på bordet,” siger hun.

Modsat mange andre trossamfund er Jehovas Vidner ikke optaget af helligsteder eller bygninger. Det, mener Annika Hvithamar, kan også spille ind på beslutningen om at centralisere:

”Man er ikke specielt sentimental omkring ejendomme i Jehovas Vidner. For snart 10 år siden havde de nogle fabelagtige lokaler lige ud til Hudsonfloden i New York, som de solgte som penthouselejligheder. Så der er ikke nogen religiøse årsager til at beholde en ejendom i Jehovas Vidner – det skal bare løbe rundt økonomisk,” siger hun.

Ifølge Jehovas Vidner selv skyldes centraliseringen, at internettet gør det lettere at kommunikere på tværs af landegrænser. Derfor er der ikke brug for så mange centre. Det fortæller Tommy Jensen, som er talsmand for Jehovas Vidner i Danmark. Ifølge ham er det praktiske vilkår, der har været årsag til at lægge det nordiske hovedkvarter i Holbæk:

"Holbæk svarede til vores behov om størrelse og beliggenhed. Bygningerne var af den størrelse, vi skulle bruge, og deres tilstand var også i orden. Det er desuden let at komme til Holbæk med tog, og vi ligger også tæt på en lufthavn," siger han. 

Skattefordelene i Danmark er ifølge Tommy Jensen ikke noget, som Jehovas Vidner har overvejet:

”Vi er kendt i hele verden for, at vi gladeligt betaler vores skat, og vi betaler skat for alle vores medarbejdere, selv om de får kost og logi og en meget lille godtgørelse,” siger Tommy Jensen.

Jehovas Vidner har ikke i det bedste rygte i Danmark. Trossamfundet har mest været i medierne for udelukkelse af medlemmer, diskrimination af tidligere vidner og fortilfælde af medlemmer, der er døde på hospital, fordi de afviste at få blodtransfusioner, da det strider mod bevægelsens lære.

Sådanne sager er dog ikke ensbetydende med, at der er modstand mod Jehovas Vidner fra Holbæks side. Tværtimod, lyder det fra Holbæk Kommunes borgmester Søren Kjærsgaard (V):

”Jehovas Vidner har jo haft hovedsæde i Holbæk igennem mange år. At de nu gør det endnu større, så det dækker hele Skandinavien, har vi kendt til et stykke tid, og vi har oplevet flere borgere i Holbæk, der taler svensk og norsk. Dem hilser vi kun velkommen,” siger han.

Han oplever ikke, at det er til gene for borgerne i kommunen, at der er kommet flere vidner i området:

”De lever et stille liv, og vi har ingen problemer eller udfordringer med deres tilstedeværelse i kommunen,” siger borgmesteren.