Slutspil er i gang om ny styring af folkekirken

Meget tyder på, at kirkeordførerne og kirkeministeren på mandag vil blive enige om et bredt forslag til en ny styrelsesreform for folkekirken. Uden noget kirkeråd, vurderer eksperter

Mange måneders arbejde med at udarbejde en ny struktur for folkekirken er formentlig snart ved vejs ende. I går mødtes partiernes kirkeordførere og kirkeministeren for at drøfte konkrete forslag, som kan blive elementer i et færdigt lovforslag. Traditionelt tilstræbes en opbakning hen over midten, når der vedtages gennemgribende nye kirkelove i Folketinget. Arkivfoto af Thisted Kirke.
Mange måneders arbejde med at udarbejde en ny struktur for folkekirken er formentlig snart ved vejs ende. I går mødtes partiernes kirkeordførere og kirkeministeren for at drøfte konkrete forslag, som kan blive elementer i et færdigt lovforslag. Traditionelt tilstræbes en opbakning hen over midten, når der vedtages gennemgribende nye kirkelove i Folketinget. Arkivfoto af Thisted Kirke. . Foto: Bjarne Jakobsen.

Mange måneders arbejde med at udarbejde en ny struktur for folkekirken er formentlig snart ved vejs ende. I går mødtes partiernes kirkeordførere og kirkeministeren for at drøfte konkrete forslag, som kan blive elementer i et færdigt lovforslag. Kristeligt Dagblad erfarer, at alle partierne stadig sidder med ved bordet. På mandag skal parterne mødes igen.

Dermed bliver der formentlig tale om et bredt forlig, hvilket også radikal kirkeordfører Helle Løvgreen Mølvig bekræfter. Hun vil ikke løfte sløret for det aktuelle lovforslag, men siger:

”Jeg er optimist og tror, vi på mandag finder et forlig, som vi alle kan leve med. Vi har alle mærkesager, som vi hver især vil have igennem, men der er en vilje til at finde en fælles løsning. Det er kun de små detaljer, som vi diskuterer nu,” siger hun.

Traditionelt tilstræbes en opbakning hen over midten, når der vedtages gennemgribende nye kirkelove i Folketinget. Dansk Folkeparti har været med hele vejen i de kirkepolitiske forhandlinger og mener stadig, at der er noget at forhandle om.

”Det er jo ingen hemmelighed, at vi helst havde set, at der ikke bliver rørt ved den nuværende ordning eller vedtaget nye love eller forordninger. Magtbeføjelser over kirkens økonomi eller indre anliggender i form af et overordnet råd vil jeg afvise. Men politikerne mødes igen, og vi må se, om ikke vi kan finde en fornuftig løsning,” siger Christian Langballe.

Med et bredt forlig mellem alle partierne bliver der sandsynligvis ikke tale om oprettelsen af et Folkekirkens Fællesudvalg, en slags kirkeråd, der ellers var lagt op til, forudser Peter Lodberg, lektor i teologi ved Aarhus Universitet.

”For det har både Venstre og Konservative jo været imod, og Dansk Folkeparti har nærmest sat det som et ultimatum for deres medvirken i forliget. Derimod vil vi nok se et forslag om en lovgivning om økonomien og en lovgivning om bispemøderne. Så vi i fremtiden får et udvalg, der skal tage sig af folkekirkens økonomi, og det udvalg bliver ikke bare rådgivende, men får en reel myndighed. Også bispemøderne bliver stadfæstet ved lov. Alt i alt det, jeg vil kalde den minimale model,” siger Peter Lodberg.

Når alle partier stadig er med i forhandlingerne, kan det kun betyde, at Marianne Jelved lægger op til en minimalløsning, mener dr.theol og professor på Aarhus Universitet Svend Andersen.

Han peger på, at Dansk Folkeparti hele tiden har sagt, at partiet ikke kan støtte nogen ændring i folkekirkens struktur.

”Når alle partier stadig er med i forhandlingerne, kan det kun betyde, at Marianne Jelved lægger op til en minimalløsning,” siger Svend Andersen.

”Så bliver det endelige lovforslag nok til, at man får den økonomiske styring nedskrevet og lagt i faste baner i en lov, men sådan som det allerede fungerer i dag. Men for det helt vigtige, folkekirkens indre anliggender, bliver den nuværende ordning fastskrevet ved lov. Det er ærgerligt, at det store, grundige og seriøse arbejde, som arbejdsudvalget har lagt i en nytænkning af folkekirkens struktur, kun bliver til meget lidt,” siger Svend Andersen.

Det har ikke været muligt at få kommentarer fra de øvrige kirkeordførere.