Kirkens Korshær foreslår rullende varmestuer

I weekenden holder Kirkens Korshær årsmøde med et rekordstort overskud. Men de ekstra midler får hurtigt ben at gå på, for flere end før har brug for mad og et sted at sove, fortæller korshærschef Helle Christiansen

 Hjemløs mand sover ved Storkespringvandet ved Amagertorv på Strøget.
Hjemløs mand sover ved Storkespringvandet ved Amagertorv på Strøget. Foto: Christian Lindgren/Scanpix.

Det ene øje smiler, og det andet græder. Kirkens Korshærs årsmøde i denne weekend bliver præget af en taknemmelighed over at kunne hjælpe udsatte mennesker. Men det står i kontrast til, at der er et voksende behov for netop det arbejde.

Den diakonale organisation samles i Nyborg under temaet ”Mød mennesker” for blandt andet at drøfte kulturmødet og mødet med unge i varmestuen. Korshærschef Helle Christiansen påpeger også i sin gennemgang af året, der gik, at organisationen må møde mennesker nye steder. Der er historiske grunde til, at Kirkens Korshær er lokaliseret i industribyerne og i brokvarterer, som engang var belastede områder. Hun forklarer, at da fattigdomsbilledet i Danmark ændrer sig, fordi folk over hele landet falder ud af dagpengesystemet, må Kirkens Korshær også drøfte, om den skal virke andre steder end i dag. Herunder på landet, hvor fattigdommen vokser.

”Udviklingen i Danmark er, at ressourcer koncentreres om byområderne. Vi ser en fattigdom og ensomhed på landet og i de mindre byer, som vi gerne vil være med til at afhjælpe. Kirkens Korshærs varmestuer er i byerne, men måske skal vi have rullende varmestuer, som kan betjene mindre byer og landområder. Det er en stor opgave, som vi gerne vil løse i samarbejde med folkekirkens menigheder,” lyder det fra Helle Christiansen, som fortsætter:

”Somme tider er der en tendens til at fremhæve et jubilæum. Det er skønt, men vi skal ikke glemme, at det virkelige vidunder er, at Kirkens Korshær på 102. år kan være til rådighed for mennesker i Danmark. Hver eneste dag kan tusindvis af mennesker mødes i Kirkens Korshær. Det er fantastisk. Den taknemmelighed ledsages af en berettiget vrede og protest mod de forhold i det danske samfund, som gør, at mennesker er nødstedt. Igen i år har vi konstateret et voksende behov for helt basale ting som et sted at sove og mad.”

På årsmødet kan Kirkens Korshær glæde sig over et ”rekordstort overskud” på godt 19 millioner kroner. Det skyldes fondsmidler på tilsammen 15 millioner kroner, som er øremærket Kirkens Korshærs bygninger i Aarhus og Aalborg. Midler, som ikke kommer igen næste år, men som vil gavne brugerne i kraft af bedre lokaler. Kirkens Korshærs genbrugsbutikker og indsamlingsarbejde har desuden igen sørget for flere midler til det sociale arbejde.

I havde et underskud i 2012 og talte der om besparelser. Hvorfor har I ladet udgifterne stige i 2013, når I ikke vidste, at I fik de 15 millioner kroner til bestemte projekter i år, som også gav årets rekordoverskud?

”Vores måde at drive det sociale arbejde på er drevet af håb og tillid til finansieringen, for en stor del af vores arbejde hviler på arv, gaver og indtægter fra genbrugsbutikker. Her kommer det blandt andet an på, om de frivillige vil fortsætte arbejdet. Fordi behovet stiger, og fordi mennesker sulter og har brug for et sted at sove, øges udgifterne. Vi har foretaget nogle besparelser i arbejdet i København for ikke at risikere at komme ud i et underskud. Og det kunne heldigvis lade sig gøre uden store konsekvenser for brugerne.”

Helle Christiansen peger desuden på, at en øget aktivitet i organisationens omkring 230 genbrugsbutikker har givet en bedre økonomi. I 2013 kom der otte nye butikker til. Det dækker over ti åbninger og to lukninger.

”Vi har fokus på i det kommende år, at vi desværre skal være i stand til at tage yderligere arbejdsopgaver op og tage imod flere mennesker. For eksempel åbne nye varmestuer og udvide driften af de eksisterende. Det ruster vi os til. Blandt andet ved at invitere frivillige medarbejdere ind i arbejdsfælleskabet og gennem indsamlinger. Det er nu også muligt at blive støttemedlem,” forklarer Helle Christiansen.

Det næste år bliver et år med folketingsvalg - hvor håber I, de politiske vinde blæser hen?

”Forhåbentlig er der opmærksomhed på at forbedre forholdene for de allersvageste. Måden, der bliver talt om mennesker uden arbejde, er ydmygende og med til at splitte samfundet op i dem, der må være med, og de uønskede. Her og nu har vi en opgave med finansloven. Bevillingen ophører til natcaféen i Stengade i København, hvor udsatte på gaden har mulighed for at komme ind året rundt. Det er vores forventning og håb, at caféen kommer varigt på finansloven. Vi vil til enhver tid forsøge at påvirke beslutningstagerne og oplyse om vores arbejde, ligesom vi vil invitere til samarbejde og en kritisk konstruktiv dialog.”