Politisk krav om forbedringer på Grundtvig Centeret

Det er for dårligt, at hovedparten af 200 millioner, der skulle gå til at formidle Grundtvig, bruges på en dårlig hjemmeside, mener politikere. DF vil se forbedringer, før centeret bevilges flere penge

Hvis man besøger Grundtvig Centerets hjemmeside med en iPad, er der flere funktioner, der ikke virker, for eksempel tidslinjen. - Fotocollage: Ole Munk.
Hvis man besøger Grundtvig Centerets hjemmeside med en iPad, er der flere funktioner, der ikke virker, for eksempel tidslinjen. - Fotocollage: Ole Munk.

Kort tid inden finansloven skal forhandles på plads i efteråret, sår Dansk Folkeparti tvivl om, hvorvidt Grundtvig Centeret har gjort sig fortjent til de mange millioner, det er blevet bevilget til at formidle Grundtvigs værker.

Det sker, efter Kristeligt Dagblad i går beskrev, hvordan forskningsprojektet, der skal gøre samtlige af Grundtvigs værker digitale, møder kritik for at være ufolkeligt og dårligt formidlet.

”En skitse” og ”en tekstdatabase lavet af fagfolk til fagfolk”, sagde it-eksperten Lisbeth Klastrup om den hjemmeside, der er projektets hoveddel, hvor meningen er, at alle nemt skal kunne finde værkerne.

Grundtvig Centerets arbejde med at fremstille en tekstkritisk version af Grundtvigs værker samt digitalisere og publicere dem på centerets hjemmeside vurderes at kunne komme til at koste op mod 200 millioner kroner frem til 2030, og de seneste par år har projektet fået 10 millioner på finansloven hvert år.

Jens Henrik Thulesen Dahl, forskningsordfører for Dansk Folkeparti, mener, at Grundtvig er ”helt central, hvis man skal forstå det danske samfund”, og græmmer sig over niveauet i formidlingen på centerets hjemmeside.

”Det er rigtig, rigtig ærgerligt. Hovedsigtet med Grundtvig Centeret var at få Grundtvig ud til alle - også et yngre publikum som folkeskole- og gymnasieelever. Og sådan er det bestemt ikke blevet,” siger han.

Han undrer sig desuden over, at Grundtvig Centeret på nuværende tidspunkt ikke kender til tal for, hvor mange mennesker der har besøgt dets hjemmeside, siden den blev lanceret i 2009.

”Man skulle synes, det var en helt normal ting at holde øje med. Det virker, som om man ikke har været helt skarp på, hvad formålet egentlig er. Formidling må være kerneopgaven, ellers kan det være ligemeget,” siger han.

Snart skal partierne til at forhandle om, hvad forskningsreserven i finansloven skal bruges til. Her lover Jens Henrik Thulesen Dahl at følge op på, om centeret forbedrer sin formidling.

”Jeg vil bede om at få en sikkerhed fra centeret for, at det bliver mere brugervenligt, før vi bare lige giver ti millioner igen,” siger han.

Mette Bock (LA) forsvarede som formand for Grundtvig Centerets bestyrelse projektet i Kristeligt Dagblad i går med, at prioriteringen af den digitale udgave af Grundtvigs værker var rigtig.

Liberal Alliances forskningsordfører, Merete Riisager, mener også, det er vigtigt at få formidlet Grundtvigs værker til nutiden og fastholde hans status som en kulturbærende figur i Danmarkshistorien.

Hun er enig i, at det er utilfredsstillende, hvis formidlingen ikke fungerer.

”Det skal tages op med Grundtvig Centerets bestyrelse. Det er centeret, der har købt ydelsen, og de er nødt til at se på, om virksomheden lever op til de forventninger, man har.”

Men skal projektet stadig have så mange penge, hvis niveauet af formidling ikke ændrer sig?

”Hvis der er et svigt, er det regeringens ansvar at få rettet op på det. Når det offentlige køber forkert ind, skal vi altid have rettet op så hurtigt som muligt.”

Uddannelses - og forskningsordfører for Radikale Venstre Liv Holm Andersen mener også, digitaliseringen af Grundtvig er både "vigtig og nødvendig".

"Det er så også – selvsagt – vigtigt, at det netop formidles i en form, som mange kan have gavn af. Eksempelvis at det kan bruges i undervisningssammenhænge. Og det håber jeg da, at centeret vil være med til at arbejde for, og jeg mener også, at vi må følge op på, om det sker. For det er faktisk en rigtig vigtig opgave!”, skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad. 

SF's forskningsordfører, Annette Vilhelmsen, er anderledes tillidsfuld i sit syn på sagen:

”Jeg har fulgt sagen og er ikke utilfreds med, at der gives penge til projektet. Jeg synes, det er glædeligt, at der på et tidspunkt kommer en mere folkelig udgave, for det kan jo være, at datamaterialet lige skal være til stede først. Så det skal vi politikere ikke blande os i. Vi skal bare glæde os over, at Grundtvig kommer ud til offentligheden.”