Jelved: Grundtvig Centeret skal drøfte kritikken

Kulturminister Marianne Jelved (R) noterer sig kritik af formidlingen, men ser ikke grund til, at centeret skal prioritere anderledes fremover

Grundtvig Statue i gården ved Vartov Kirke. NORDFOTO/ Nils Lund Pedersen
Grundtvig Statue i gården ved Vartov Kirke. NORDFOTO/ Nils Lund Pedersen. Foto: NORDFOTO/ Nils Lund Pedersen.

En række af landets førende Grundtvig-eksperter og flere politikere har de seneste dage rettet hård kritik mod Grundtvig Centeret for at bruge op mod 200 millioner kroner på snævre forskningsprojekter og en digital udgave af Grundtvigs værker, som hovedsageligt er for forskere. Senest har en række forskningsordførere stillet krav om forbedringer, hvis millionbevillingerne til Grundtvig Centeret skal fortsætte.

Nu kommenterer kirke- og kulturminister og tidligere bestyrelsesformand for Grundtvig Centeret Marianne Jelved (R) for første gang kritikken.

Hun understreger, at forskningsbevillingerne til Grundtvig Centeret ligger uden for hendes ressortområde.

Når hun alligevel gerne vil udtale sig om kritikken, er det, fordi hun som Grundtvig Centerets første bestyrelsesformand var med til at udstikke retningslinjerne for centerets arbejde.

Hvad siger du til den aktuelle kritik af Grundtvig Centeret?

”Jeg noterer mig kritikken. Både af den manglende brede formidling og af brugervenligheden på den digitale udgave. Det vil jeg tænke videre over. Og jeg håber, at centeret vil drøfte det med de pågældende kritikere, som jeg har respekt for,” siger kultur- og kirkeminister Marianne Jelved og tilføjer:

”Den brede formidling er en del af centerets opgave. Men digitaliseringen og forskningen er og bliver centerets hovedopgaver. Planen er, at den brede formidling som det tredje ben skal vokse ud af den udgivelses- og forskningsvirksomhed, som finder sted.”

Sker det efter din opfattelse aktuelt?

”Jeg ved, at der holdes rigtig mange foredrag og arbejdes med formidling i mange sammenhænge på Grundtvig Centeret. Det gælder blandt andet konferencer og seminarer, men også en række bogudgivelser.”

Men er det for dig at se muligt at prioritere den brede formidling højere?

”Ja, selvfølgelig kan man diskutere prioriteringen af den tredjedel af bevillingen, som går til forskning og formidling. Men en større ændring vil kræve en ændring af centerets vedtægter, fordi den aktuelle prioritering sikrer, at udgivelsen kan afsluttes i 2030.”

En ekspert i digital formidling kalder den digitale Grundtvig-udgave en skitse og mener, den er til lavet af fagfolk til fagfolk - hvad siger du til den kritik?

”Det overrasker mig. For jeg ved, at det er meget dygtige folk, som laver det. Men hvis den kritik har noget på sig, skal det selvfølgelig også drøftes.”

Vil du opfordre centeret til fremadrettet at prioritere anderledes?

”Nej, det mener jeg ikke, der på nuværende tidspunkt er grundlag for. Men jeg synes som sagt, at de skal drøfte kritikken og se, om der er noget, der kan gøres bedre.”

Selvom der i regeringens finanslovsforslag for 2015 indtil videre ikke er afsat midler til Grundtvig Centeret, forventer centeret, at der også i år afsættes midler på finansloven til at fortsætte Grundtvig Centerets arbejde.