”Hvis man vil hjælpe et samfund, skal man satse på de svage”

Racisme og vold opstår på grund af smerte. Det har i mange år været et mantra for fotograf og foredragsholder Jacob Holdt, der i weekenden talte på Kirkens Korshærs årsmøde i Nyborg

Kirkens Korshær havde samlet 540 medlemmer til weekendens årsmøde i Nyborg, hvor Jacob Holdt lørdag eftermiddag fortalte om racisme og menneskesyn. -
Kirkens Korshær havde samlet 540 medlemmer til weekendens årsmøde i Nyborg, hvor Jacob Holdt lørdag eftermiddag fortalte om racisme og menneskesyn. - . Foto: Scanpix.

Han finder godhed hos alle sine mordervenner. Han er venner med Ku Klux Kan-folk og de mest udsatte sorte i USA. Og så har han holdt flere foredrag, end de fleste kan tælle til.

I weekenden besøgte Jacob Holdt, foredragsholderen og fotografen bag ”Amerikanske billeder”, Kirkens Korshærs årsmøde på Nyborg Strand.

Årsmødets tema var ”Med mennesker” og ”Mød mennesker”. Temaer, man roligt kan sige er en del af grundlaget for den diakonale organisation med 102 år på bagen, som arbejder med hjemløse og socialt udsatte.

Med evigt gestikulerende arme og et stålfast blik talte Jacob Holdt om sine oplevelser blandt de allermest udsatte. Kærlighed, vrede, smerte og racisme blev nævnt igen og igen.

”Jeg har aldrig i mit liv mødt et ondt menneske. Men jeg har mødt mange skadede mennesker,” fastslog han foran de 540 deltagere.

Ikke alle vil af med deres fjendebilleder, for ifølge Jacob Holdt kan det være nemmere at se de andre som onde, end som mennesker med skader fra en voldelig barndom.

Under overskriften ”Om at sige ja - og integrere os med dem, vi har fordomme over for” talte han i næsten to timer. Der var tydelige tråde til hans omsiggribende fire timers foredrag om ”Amerikanske billeder”, hvor han fortæller om sine rejser som vagabond, oplevelse af racisme og vold og ikke mindst om, hvordan vi holder op med at være racister.

Derfor tog han også kaffepausen i brug og satte tempoet op, for at alle ordene kunne nå at komme ud.

”Hvis man skal hjælpe et samfund, skal man satse på de svage. Men det er ikke den mest effektive måde selv at få succes på,” sagde han.

Jacob Holdts ord svarede på mange måder til Kirkens Korshærs formål, og det var også derfor, han var inviteret til årsmødet, sagde korshærs-chef Helle Christiansen:

”Jacob Holdt gør meget ud af at have det samme menneskesyn, uanset hvad man har gjort eller ikke gjort. Det kan være til inspiration for os.”

Under foredraget viste Jacob Holdt mange af sine billeder fra USA, Haiti, Kosovo og mange af de andre steder, han har rejst og oplevet racisme.

Da halvanden time var gået, og kaffen serveret i forhallen, begyndte forsamlingen at summe utålmodigt. Nogle gik stille ud og hentede en kop, for det var egentlig meningen, at foredraget skulle stoppe her, så deltagerne kunne nå at trække vejret inden næste programpunkt begyndte.

Jacob Holdt er dog ikke kendt for at gøre det kort, så selvom kaffen var serveret, talte han videre om racisme, både hans egen og vores alle sammens.

Situationen i Danmark blev også bemærket. Om aftenen skulle han til demonstration mod IS (Islamisk Stat) og påpegede her danskernes racisme, for hvordan kunne det ellers være, at vi er det land, der havde sendt flest Syriens-krigere af sted?

Under Jacob Holdts rejser i USA er han blevet voldtaget og nær slået ihjel. Det gik op for ham, at voldsforbryderne, morderne og Ku Klux Klan-medlemmerne havde en fortid som børn af misbrugere, med voldelige forældre eller seksuelt misbrug.

Hans egen racisme stoppede, da han begyndte at stole på dem og bruge ikke-voldelig kommunikation. Fra den dag blev han heller ikke forsøgt overfaldt længere. Kærligheden er det vigtigste, det handler bare om at vise den til andre, sagde Jacob Holdt:

”Alle mennesker i smerte har mere brug for vores kærlighed end for at udtrykke had og vold.”