Julegaver skal ikke koste en formue

Ungdomspræsten i Vejle arrangerer et julebyttemarked, hvor de unge kan bytte sig til gratis julegaver

Ida Krogh (tv.) og Rikke Holm sikrer i år, at de unge i Vejle kan give julegaver uden at få overtræk på kontoen. - Foto: Leif Arffmann
Ida Krogh (tv.) og Rikke Holm sikrer i år, at de unge i Vejle kan give julegaver uden at få overtræk på kontoen. - Foto: Leif Arffmann.

Bæredygtighed og julegaver kan godt hænge sammen. I hvert fald i Vejle, hvor ungdomspræst Rikke Holm sammen med projektmedarbejder Ida Krogh i år arrangerer julebyttemarked for unge for første gang.

Det finder sted den 5. december i Johanneskirken i Vejle, hvor de unge får mulighed for at bytte sig til gratis julegaver.

”Idéen er, at man skal medbringe de ting, man vil give væk, hvorefter man skal kunne finde noget andet at tage med hjem. I år skal man kunne finde julegaver til mor, onkel, veninde, oldefar og så videre helt gratis,” siger Ida Krogh.

Julebyttemarkedet er beregnet for de unge, som er på SU og ikke har for mange penge at gøre med. De skal have mulighed for at finde julegaver, uden at deres økonomi bliver slået i stykker.

Stem på din favorit til Initiativprisen her 

”Vi går lidt imod, at jul skal være dyre gaver og en masse forbrug. Men selve gavetanken kan vi godt lide, og det er essensen i det. Samtidig håber vi på at få en god eftermiddag, hvor vi får nogle unge til at komme og spille akustisk musik, så der bliver en hyggelig stemning,” siger Rikke Holm.

I Vejle er der et stort antal unge på ungdomsuddannelserne, og ungdomspræsten er ikke sikker på, om de er bevidste, når det gælder forbrug og bæredygtighed.

”Der har med succes været lavet noget tilsvarende i København. Men formentligt var det for et lidt ældre publikum, og derfor bliver det spændende at se, hvordan det kommer til at gå i provinsen. Formenligt vil de unge tænde både på økonomi og genbrugstanke, og måske kan markedet være med til at gøre nogle af dem mere bevidste og få dem til at tænke en ekstra gang over, om det er rigtigt at købe og smide væk, ” siger hun.

Julebyttemarkedet kommer også til at rumme en café, hvor man kan købe kaffe, gløgg og æbleskiver. Hvis der bliver overskud, vil pengene blive doneret til Folkekirkens Nødhjælp eller lignende. Julebyttemarkedet skal ikke give overskud.

Rikke Holm har været ungdomspræst i Vejle siden 2008 og hører dermed til de mere erfarne. Den 1. januar i år blev Ida Krogh ansat som projektmedarbejder, og det har givet mulighed for at påtage sig nye opgaver som for eksempel julebyttemarkedet.

De to kvinder, som henholdsvis har tre og to børn, har også lanceret et nyt initiativ for unge mødre. De har netop igangsat en hygge-, mad- og netværksklub for unge mødre mellem 15 og 20 år og deres børn.