Kendte fonde støtter kirkekøb

Både Augustinus Fonden og A.P. Møller Fonden har givet millionbeløb, så en ikke-kommerciel koncert-arrangør kan købe Blågårds Kirke i København

Blågårds Kirke er sat til salg til cirka 10 millioner kroner.
Blågårds Kirke er sat til salg til cirka 10 millioner kroner. Foto: Kasper Palsnov/ Denmark.

Kirkelukninger kan blive til gavn for lokalsamfundet. Det er i hvert fald sådan, det tegner sig for de to københavnske kirker, Absalon og Blågårds Kirke, som begge er sat til salg til en pris tæt på 10 millioner kroner. For to fonde har meldt sig på banen med økonomisk støtte.

Kirkerne ligger på henholdsvis Vesterbro og Nørrebro og er ejet af den private organisation Kirkefondet. Generalsekretær Henrik Bundgaard Nielsen oplyser, at man forhandler med to seriøse købere, en til hver kirke.

”Hvis handlerne går i orden, vil kirkernes nye formål fremover kunne give begge lokalområder et løft og bidrage til en positiv udvikling i byen,” siger Henrik Bund-gaard Nielsen, som ikke ønsker at oplyse de to køberes navne, så længe forhandlingerne er i gang.

Koncertkirken på Nørrebro, som arrangerer koncerter med klassisk og moderne musik på et ikke-kommercielt grundlag og med frivillig arbejdskraft, har lejet Blågårds Kirke siden 2009. Paul Opstrup, som ejer det nærliggende Litteraturhus, har været med til at drive kirken. Han har ikke lagt skjul på, at man er interesseret i at købe Blågårds Kirke. Problemet har indtil nu været prisen på 9,5 millioner kroner.

Der har tidligere været rejst kritik fra flere sider af Kirkefondet for at sætte priserne på kirkerne for højt, så købere med et kirkeligt eller socialt formål ikke havde mulighed for at byde ind. Men for nylig er Augustinus Fonden og A.P. Møller Fonden trådt til med henholdsvis en million kroner og to millioner kroner til Koncertkirken som et bidrag til købsprisen. Dertil kommer 750.000 kroner, Koncertkirken selv har indsamlet. Paul Opstrup vil ikke bekræfte, at Koncertkirken er ene-forhandler med Kirkefondet om Blågårds Kirke.

”Vi har været i løbende kontakt med Kirkefondet også gennem vores advokat. Tilmed har vi været i stand til at hæve vores tilbud om købesummen kraftigt, så jeg håber, vi kan ende med at blive de nye ejere,” siger han.

Absalons Kirke har været kirke i 80 år, og kan nu erhverves for 9,7 millioner kroner, men det er endnu uvist af hvem. Blågårds Kirke på Nørrebro i København har været kirke i næsten 90 år.

Kirkefondets ejendomsmægler, Peter Lassen fra mæglerfirmaet Colliers International, oplyser, at han har været i kontakt med mulige kirkelige købere, men at ingen har været i stand til at betale den aktuelle pris.