Kirken vinder ved vigtige overgange i livet

Kristeligt Dagblads Initiativpris hylder i år to projekter, der udfører de klassiske kirkelige opgaver sorgbearbejdelse og kristendomspædagogik på en ny måde. Begge tiltag kan nemt udbredes til andre kirker

Glade prismodtagere foran Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke.Forrest fra venstre sognepræsterne Christian Juul Busch og Line Bjørn Hansen, der modtager prisen på vegne af Folkekirkens sorggrupper. Sognepræst Anna Helleberg Kluge, der hædres for sit arbejde med konfirmandmentorer. Yderst til højre chefredaktør Erik Bjerager, der overrækker check og blomster.Bagerst fra venstre sorggruppedeltagere Jens Jeppesen, Mette Sundgaard, Olly Thorndahl, sorggruppeleder og sognepræst Jesper Engholm, sorggruppedeltager Anne Marie Kjerri Schleicher, redaktør for Kirke og Tro Anders Ellebæk Madsen, sorggruppeleder og sognepræst Stine Ravnborg Nissen og konfirmandmentorer Sven Thygesen og Tove Jensen.-
Glade prismodtagere foran Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke.Forrest fra venstre sognepræsterne Christian Juul Busch og Line Bjørn Hansen, der modtager prisen på vegne af Folkekirkens sorggrupper. Sognepræst Anna Helleberg Kluge, der hædres for sit arbejde med konfirmandmentorer. Yderst til højre chefredaktør Erik Bjerager, der overrækker check og blomster.Bagerst fra venstre sorggruppedeltagere Jens Jeppesen, Mette Sundgaard, Olly Thorndahl, sorggruppeleder og sognepræst Jesper Engholm, sorggruppedeltager Anne Marie Kjerri Schleicher, redaktør for Kirke og Tro Anders Ellebæk Madsen, sorggruppeleder og sognepræst Stine Ravnborg Nissen og konfirmandmentorer Sven Thygesen og Tove Jensen.- . Foto: Paw Gissel.

Glæde, taknemmelighed og ydmyghed var reaktionen, da sognepræst ved Sankt Povls Kirke i Korsør Anna Helleberg Kluge modtog nyheden om, at hendes projekt ”Konfirmandmentor” er en af de to vindere af Kristeligt Dagblads Initiativpris. Hun har med succes inddraget ældre kirkegængere i konfirmationsforberedelsen.

Samme reaktion kom fra sognepræst Line Bjørn Hansen, der er formand for styregruppen for sorggruppearbejde i folkekirken, som er konkurrencens anden vinder.

”Det er jeg virkelig glad for. Prisen giver en fornem opmærksomhed til folkekirkens sorggruppearbejde,” siger hun.

Det er ikke kun glæden over prisen, de to vindere har til fælles. Tiltagene er to gode projekter, der begge møder mennesker i vigtige overgange i livet, lyder det fra en enig dommerkomité, der håber, at opmærksomheden vil betyde, at andre kirker vil gøre vinderne kunsten efter. Som en af dommerne udtrykker det: Det vil jeg også have i min kirke!

Aldrig før er der udpeget to vindere af Kristeligt Dagblads Initiativpris, men flertallet af dommerne mente, at begge projekter fortjente hæderen.

Sorggruppearbejdet er solidt forankret i folkekirken med tilstedeværelse i over 100 sogne landet over. Projektet har modtaget donationer fra blandt andet Trygfonden, og netop nu afholdes en stribe kurser i ledelse og oprettelse af sorggrupper i samtlige af landets stifter. I juni i år udkom en undersøgelse af folkekirkens sorggruppepraksis, som skal sikre, at arbejdet med sorggrupper udbredes og optimeres på baggrund af en faktuel viden.

”Vi møder alle tab og sorg her i livet, derfor er dette arbejde så relevant. Sådanne grupper kan få afgørende betydning i menneskers liv,” siger entertainer og forfatter Sigurd Barrett, der i 2010 var læsernes favorit i konkurrencen med sin udgivelse ”Sigurd fortæller Bibelhistorier”. I år var han del af dommerpanelet.

Han mødte selv en uventet sorg en eftermiddag, hvor han skulle optræde i en kirke sammen med et børnekor. På vej ind i et kirkerum fyldt med mennesker stødte han på en lille pige fra koret, der græd. Han spurgte hende, hvorfor hun var ked af det. Hun savnede sin mormor, der var død, og troede ikke, hun kunne optræde.

”Jeg satte mig på hug og sagde til hende, at jeg også savnede min mormor. Så kom der en kirketjener forbi, der sagde, at han også savnede sin mormor. Så gav vi hinanden et knus alle tre, og pigen fik igen mod på at optræde,” husker Sigurd Barrett og begrunder på sin særlige facon, hvorfor det er et vigtigt arbejde at etablere fællesskab omkring sorgen, der kan ramme i alle aldre.

Fælleskab er også kodeordet for dommerne, når de peger på sognepræst ved Sankt Povls Kirke i Korsør Anna Helleberg Kluges arbejde med at inddrage ældre kirkegængere i konfirmationsforberedelsen.

”Det er et smukt tiltag. Her sker en brobygning mellem to generationer, der har så meget at give hinanden,” siger sidste års vinder af Kristeligt Dagblads Initiativpris, præst i pinsekirken Kirken i Kulturcenteret Merete Tangstad.

Selv siger sognepræst Anna Helleberg Kluge, at de ældre er en enorm ressource, både fordi de er nærværende og har god tid, og fordi de er velbevandret i salmer og bibelhistorie.

”Det gør indtryk på de unge, at der er andre end præsten, der har et forhold til kirken og kristendommen,” siger hun og understreger, hvor nemt det er at komme i gang.

”Skulle der sidde nogle ældre læsere og have lyst til at være mentorer for konfirmander, så er det oplagt at tilbyde den lokale præst sin hjælp. Jeg er sikker på, at det vil blive modtaget med stor glæde,” siger Anna Helleberg Kluge.

Generalsekretær i FDF og dommer Morten Skrubbeltrang peger på, at en stor værdi for initiativet er, at andre nemt kan gå i gang med et lignende arbejde.

“Vi har tradition for at konfirmere de unge ud af kirken, men her giver man dem noget, der er mere langtidsholdbart ved at skabe en relation,” siger han.