Københavnerkirke solgt til missionsfolk

Utterslev Kirke i hovedstaden er solgt for 6,5 millioner kroner af en frimenighed i Luthersk Mission. Dermed bliver kirken på evangelisk-lutherske hænder

 I 50 år har Utterslev Kirke i det københavnske Nordvestkvarter været en del af folkekirken. Nu har den skiftet ejer.-
I 50 år har Utterslev Kirke i det københavnske Nordvestkvarter været en del af folkekirken. Nu har den skiftet ejer.- . Foto: Leif Tuxen.

For 6,5 millioner kroner har menighedsrådet i Bellahøj-Utterslev Sogn solgt Utterslev Kirke i Nordvestkvarteret i hovedstaden. Den nye ejer er den lokale frimenighed Nordvestkirken, som er tilknyttet Luthersk Mission.

I 50 år har Utterslev Kirke i det københavnske Nordvestkvarter været en del af folkekirken. Efter den sidste gudstjeneste blev holdt den 8. september 2013, blev kirken sat til salg for 10,2 millioner kroner. En klausul i kirkens skøde slår fast, at bygningen skal videreføres som kirke, ellers vil den overgå til Københavns Kommune for et symbolsk beløb.

Nu har Nordvestkirken købt den, og det betyder, at kirken føres videre som evangelisk-luthersk, fordi folkekirken og Luthersk Mission har det samme bekendelsesgrundlag. Det har først og fremmest været mangel på plads, der har fået den over 35 år gamle missionske menighed til at søge et nyt tilhørssted.

”Vi fortsætter med at være en menighed som før, selvom vi selvfølgelig stadig er en åben kirke for alle mennesker, også dem som bor i kvarteret omkring Utterslev Kirke og måske har været vant til at komme der,” siger formand for menighedsrådet i Nordvestkirken, Simon Harstad og fortsætter:

”Det er selvfølgelig interessant at overtage en bygning, hvor vi får plads til alle vores aktiviteter. Men min overbevisning er, at det ikke er bygningen, men menigheden, der er i den, som skaber kirken,” siger Simon Harstad.

Men der bliver fremover mulighed for bisættelser, hvilket Nordvestkirken ikke har haft plads til i sin gamle bygning. Nogle synes måske også, at den hvide Utterslev Kirke vil være et attraktivt sted at blive viet. Nordvestkirken regner med at finansiere købet ved salg af en gammel bygning.

”Vi er glade for at have solgt til en god pris og byder Nordvestkirken velkommen,” siger menighedsrådsformand Lis Lynge.

”Men vi havde også været glade for at have solgt til en eller flere migrantmenigheder, som vi på den måde gerne ville have hjulpet med kirke og menighedslokaler. Men i sidste ende var det et økonomisk spørgsmål, så vi kunne få mest muligt overskud ud af salget til gavn for Bellahøj Kirke og menigheden her,” siger Lis Lynge.

Kirken var sat til salg til 10,2 millioner kroner og er solgt for 6,5 millioner. Det er menighedsrådet godt tilfreds med, da kirken i sin tid blev opført for omkring 1 million kroner, siger hun.

”Vi har drøftet sagen med stiftets kirkelige myndigheder og søger om - og forventer at få godkendelse til - at hele overskuddet bliver i sognet. Pengene skal indgå i en nødvendig udbygning af Bellahøj Kirke, og på den måde kunne vi se et formål med at sælge den ene af sognets kirker, når der nu ikke var menighed til at fylde to kirker.”

Utterslev Kirke ligger i et sammenlagt sogn, og derfor kan sognemenigheden i dag bruge sognekirke nummer to, Bellahøj Kirke, forklarer Lis Lynge.

”Nu kan vi tilbageføre de midler og mere til, som de tidligere generationer i sognet samlede ind for at kunne bygge Utterslev Kirke, til brug for menigheden i dag. Kirken kaldes også for 'Frimærkekirken', fordi en tredjedel af opførelsessummen i sin tid kom fra salg af gamle frimærker,” siger Lis Lynge.Hun oplyser, at medlemsprocenten i sognet i dag ligger på omkring 50 procent af beboerne, men ser man alene på etnisk danskere, er procenten omkring de 75. Det vurderer menighedsrådet er et godt grundlagt for kirkens arbejde fremover.