Norske politikere vil have fredagsbøn på norsk

To partier vil indføre et krav om, at Norges imamer prædiker på norsk. Muslimsk organisation støtter kravet

En muslimsk mand i bøn.
En muslimsk mand i bøn.

Når Norges omkring 130.000 muslimer i morgen går til bøn, taler imamen i de fleste moskéer formentlig arabisk, og ikke norsk. Men det vil flere politikere nu lave om på.

Det liberalt-konservative regeringsparti Fremskridtspartiet foreslår, at det i fremtiden skal pålægges imamer at tale norsk i fredagsbønnen, og man ønsker samtidig at give moskéerne en indberetningspligt, hvis de har mistanke om, at der er en radikalisering undervejs i menigheden.

Det fremgår af en liste på fem konkrete krav, som Fremskridtspartiets juridiske ordfører, Ulf Leirstein, har præsenteret blandt andet på baggrund af de seneste måneders udvikling, hvor flere end 50 nordmænd angiveligt er rejst til Syrien for at støtte den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat.

”Vi har flere eksempler på yderliggående islamister fra Norge, som er rejst til udlandet for at deltage i hellig krig. Derfor mener jeg, at moskéerne - ikke mindst imamerne - skal reagere, hvis noget er påfaldende,” siger Ulf Leirstein til Norges stats-tv, NRK.

Han mener, at imamerne har et ansvar for at sætte sig ind i det norske samfund. Og det inkluderer en pligt til at kunne tale og forstå det norske sprog.

”Jeg mener, at man bør kunne norsk for at være imam i en moské i Norge i dag. Man bør også have forståelse for norsk kultur,” siger Ulf Leirstein til NRK.

Ud over kravet om, at imamerne skal tale norsk til fredagsbøn og indberette tegn på radikalisering til politiet, foreslår Fremskridtspartiet endvidere tre krav til den muslimske paraplyorganisation Islamisk Råd Norge, som repræsenterer omkring 60.000 af Norges cirka 130.000 muslimer.

Partiet foreslår, at Islamisk Råd Norge skal være tydeligere i deres afstandtagen fra udemokratiske ytringer i offentligheden, at rådet skal arbejde aktivt for at sprede demokrati- og samfundsforståelse i moskéerne, samt at rådet skal udvikle en handlingsplan for, hvordan det vil bekæmpe radikalisering.

I 2010 blev et lignende forslag stemt ned i Norges parlament, Stortinget, men denne gang ser det ud til, at der er bredere opbakning til udspillet. Eksempelvis har det socialliberale parti Venstre meldt ud, at man støtter sprogkravet, og at man ønsker at etablere en norsk eller fællesnordisk imamuddannelse. En imamuddannelse blev også debatteret i Danmark for et års tid siden, men havde ikke støtte fra flere muslimske organisationer.

”Venstre har længe haft den opfattelse, at imamer skal lære sig norsk og have indsigt i norske regler, love, demokrati, ytringsfrihed og kvinders rettigheder,” siger Abid Raja, der er Venstres talsmand for kulturel brobygning, til nyhedsbureauet Norsk Telegrambyrå.

”Mange imamer har et meget gammeldags kvindesyn og behersker ikke det norske sprog, selvom de skal give muslimer råd i vigtige sager,” siger han videre.

I dag taler man kun norsk i ganske få moskéer i Oslo. Men det ønsker Islamisk Råd Norge skal være anderledes i fremtiden.

”Jeg ved, at der i Oslo og omegn er omkring syv moskéer, der holder fredagsbønnen på norsk. Det går i retning af, at flere og flere imamer kan tale norsk godt nok til det, og vi håber, den udvikling kommer så hurtigt som muligt. Der er flere, der taler norsk i dag, end der var for få år siden,” siger Islamisk Råd Norges generalsekretær, Mehtab Afsar, til NRK.

Oslo 20140617. Politiet i Norge jager en maskeret mand, der sent mandag aften angreb imamen ved Norges største moské i Oslo. Omstændighederne omkring overfaldet og det anvendte våben stod tirsdag formiddag ikke klart. Avisen Aftenposten skriver, at den 60-årige imam Nehmat Ali Shah blev slået med en mindre økse, da han var på vej fra sit hjem til moskeen for at lede aftenbønnen, mens avisen VG skriver, at imamen var udsat for et knivangreb på vej hjem fra aftenbønnen. Politiet mener noen forsøkt....
Oslo 20140617. Politiet i Norge jager en maskeret mand, der sent mandag aften angreb imamen ved Norges største moské i Oslo. Omstændighederne omkring overfaldet og det anvendte våben stod tirsdag formiddag ikke klart. Avisen Aftenposten skriver, at den 60-årige imam Nehmat Ali Shah blev slået med en mindre økse, da han var på vej fra sit hjem til moskeen for at lede aftenbønnen, mens avisen VG skriver, at imamen var udsat for et knivangreb på vej hjem fra aftenbønnen. Politiet mener noen forsøkt.... Foto: Berg-Rusten, Ole/Scanpix