Omstridt migrantkirke bliver valgmenighed

Church of Love, hvor dansk-iranske Massoud Fouroozandeh er præst, er blevet godkendt som Danmarks første folkekirkelige migrant-valgmenighed. Det er en sejr for alle, vurderer dr.theol. Viggo Mortensen

”Nu får vi lov til at være pionerer,” siger Massoud Fouroo-zandeh. Church of Love, hvor han er præst, blev i går godkendt af Kirkeministeriet. -
”Nu får vi lov til at være pionerer,” siger Massoud Fouroo-zandeh. Church of Love, hvor han er præst, blev i går godkendt af Kirkeministeriet. - . Foto: Scanpix.

En af de mest omtalte sager i folkekirken de seneste år har taget en ny udvikling. Church of Love, hvor omstridte Massoud Fouroozandeh er præst, blev i går godkendt af Kirkeministeriet som Danmarks første migrant-valgmenighed.

Massoud Fouroozandeh glæder sig over anerkendelsen.

”Nu får vi lov til at være pionerer, og forhåbentlig bliver vi ikke den sidste migrantmenighed, der ønsker at være en del af folkekirken,” siger han, men peger samtidig på, at folkekirken i forløbet har fået ”gevaldige ridser i lakken.”

”Vi har været gennem en turbulent tid, og mange migranter spørger mig om, hvorfor vi skal ind i folkekirken, hvis de ikke vil have os. Det er ikke rigtigt, at folkekirken ikke vil have os. Men det indtryk kan man få, når man ser på den behandling, jeg har fået,” siger han med henvisning til den lange konflikt, der har stået mellem ham og biskop i Fyens Stift Tine Lindhardt.

Her har han med egne ord kæmpet for at fortsætte som sognepræst, som han har været i den treårige projektstilling, han oprindelig blev ansat i. Den udløb i september i år, og han søgte ikke en ny stilling som migrantpræst i Fyens Stift, fordi han ikke ønskede at samarbejde med det øvrige migrantarbejde i stiftet. Ifølge ham er der i stiftet ikke plads til at missionere så direkte, som han gør.

”Nu skal migranternes tillid til folkekirken genopbygges med de få midler, vi har. Blandt andet ved, at migranterne ser, at der er mennesker i folkekirken, som ønsker at forkynde evangeliet purt og rent, som jeg gør det,” siger Massoud Fouroozandeh.

Sagen er blevet udlagt som et kultursammenstød mellem en entreprenant indvandrerpræst over for en hierarkisk-administrativ forståelse af folkekirken i Fyens Stift, forklarer dr.theol. Viggo Mortensen:

”Det folkekirkelige system har nu vist sig så fleksibelt, at det har plads til entreprenøren. Det er samtidig et vidnesbyrd om, at folkekirken kan agere, og det er en sejr for alle,” forklarer han.

Om sagens kirkehistoriske betydning siger han:

”Nu er bolden spillet tilbage til Church of Love. Om vi vil se flere lignende tilfælde fremover, afhænger meget af, om Church of Love bliver en succes, og om de kan finde sig til rette inden for valgmenighedslovens rammer. Hvis de lykkes med det, tror jeg helt bestemt, vi vil se flere migrantvalgmenigheder fremover.”

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Tine Lindhardt. I en pressemeddelelse udtaler hun:

”Jeg hilser valgmenigheden meget velkommen. Folkekirken er ikke alene for os, som er født og opvokset her i landet, men også for mennesker, som kommer hertil, og som gerne vil være en del af folkekirken. Jeg tror, at vi vil kunne berige hinanden, og derfor er jeg glad for, at Church of Love har ønsket at blive en folkekirkelig valgmenighed.”

Godkendelsen har virkning fra den 15. oktober 2014.