Konfirmationsforberedelse er på kant med loven

Selvom folkeskoleloven siger, at konfirmationsforberedelsen skal ligge i skoletiden, må en lang række præster tage til takke med undervisning efter klokken 16. Kirkeminister Marieanne Jelved kræver nu svar fra biskopper

”Det er trist, at samarbejdet mellem kirke og skole kommer ud i forhandlinger, som reelt er umulige,"  mener lederen af Folkekirkens Konfirmandcenter. Her er det en konfirmation i Grundtvigs Kirke.
”Det er trist, at samarbejdet mellem kirke og skole kommer ud i forhandlinger, som reelt er umulige," mener lederen af Folkekirkens Konfirmandcenter. Her er det en konfirmation i Grundtvigs Kirke. Foto: Søren Svendsen.

Der breder sig et gigantisk og muligvis ulovligt kludetæppe af aftaler mellem skoler og kirker om konfirmandundervisning efter skolereformen. For selvom folkeskoleloven siger, at konfirmationsforberedelsen skal ligge i skoletiden, må en lang række præster tage til takke med undervisning efter klokken 16.

Det har nu fået kirkeminister Marianne Jelved (R) til at reagere. I et brev til landets biskopper beder hun dem undersøge, hvordan konfirmationsforberedelsen er tilrettelagt i provstierne.

Kirkeministeren viser dermed sagen en tiltrængt politisk bevågenhed, mener leder af Folkekirkens Konfirmandcenter Finn Andsbjerg Larsen, der har fulgt planlægningen af konfirmationsforberedelsen på dette års skoleskemaer.

”Mange steder har skolerne simpelthen sagt, at konfirmationsforberedelsen skal ligge uden for den officielle skoletid, og præster har været nødt til at tage aftener, lørdage og søndage i brug for undervisningen. Begge dele er i strid med de gældende regler,” siger Finn Andsbjerg Larsen og fortsætter:

”Det er trist, at samarbejdet mellem kirke og skole kommer ud i forhandlinger, som reelt er umulige. Når konfirmationsforberedelsen presses ud af den officielle skoletid, tvinges mange til at vælge mellem konfirmation og fritidsinteresse. Mange vil ikke orke at tage til konfirmationsforberedelse om aftenen efter en lang dag i skolen. Og hvordan vil delebørn kunne gå til forberedelse om søndagen? Alt sammen frygter jeg vil føre til færre konfirmander i fremtiden,” siger Finn Andsbjerg Larsen.

Konfirmationsundervisning uden for skoletid er dog ikke alle steder sket imod den lokale kirkes ønske. For det kan godt være til præsternes fordel, hvis de får to timer fra klokken 15 til 17 i stedet for en time fra klokken 15 til 16 to gange om ugen, forklarer Finn Andsbjerg Larsen.

Professor ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aarhus Universitet Per Nikolaj Bukh er i tvivl om, hvorvidt der er tale om lovbrud, når konfirmationsundervisning ligger efter klokken 16.

”I sidste ende er det domstolene, der slår fast, hvordan en lov skal forstås. Men jeg tror bestemt ikke, loven har været tænkt sådan, at der skal være konfirmationsforberedelse efter klokken 16,” siger Per Nikolaj Bukh.

Jurist i Undervisningsministeriet Simon Kjølby Larsen oplyser, at der på folkeskoleområdet ofte er tale om en rammelovgivning.

”Det betyder, at skoler og kommuner har stor frihed inden for lovens rammer, hvilket dette også skal ses i lyset af. Kommunalbestyrelsen er efter folkeskoleloven forpligtet til at give mulighed for, at konfirmationsforberedelsen kan placeres inden for rammerne af normal skoletid, hvilket er mellem cirka klokken 8 og 16. Dog kan der være lokale forhold som bustider og lignende, der betyder, at rammerne for skoletiden godt kan forlænges lidt for eksempel indtil klokken 16.15,” siger han.