Kirke solgt til manden bag Tiger-butikkerne

Kirkefondet har solgt Absalons Kirke i København til tidligere kræmmer Lennart Lajboschitz, grundlægger af succeskæden Tiger. Han vil drive et moderne forsamlingshus i bygningen

”Det skal være et åbent hus, og de lokale skal inddrages,” siger den nye ejer af Absalons Kirke.
”Det skal være et åbent hus, og de lokale skal inddrages,” siger den nye ejer af Absalons Kirke. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

Batterier, balloner og børnesakse. Alt til den nette sum af en 10'er i butikskæden Tiger. Det koncept har ikke blot gjort Lennart Lajboschitz i stand til at forvandle en enkelt tikronersbutik til et internationalt imperium med 4000 ansatte i mere end 20 lande, men det har også gjort det muligt for ham at købe Absalons Kirke på Vesterbro i København for 10,25 millioner kroner.

Han har lånt nøglerne til kirken, men overtager den først formelt, når der foreligger en myndighedsgodkendelse med omlægning af brugsretten fra kirke til forsamlingshus. Og det er netop et moderne forsamlingshus, han vil skabe.

”Det skal være et åbent hus, og de lokale skal inddrages,” siger den nye ejer, der allerede har planlagt et tilbud om fællesspisning for familier, unge og hjemløse. Ugentligt vil han tilbyde et måltid til fem kroner, og det skal være muligt at spille bordtennis og gå til koncert og foredrag. Han vil forbedre akustikken i kirkerummet og gøre det mere fleksibelt, så det kan rumme de nye aktiviteter, men ellers skal det forblive stort set, som det er.

”Det er et fantastisk smukt rum, der har en karakter, man ikke skal slå ihjel,” siger han.

Kirke- og kulturminister Marianne Jelved (R) afgjorde i 2013, at seks københavnske kirker skulle lukkes, heriblandt Absalons Kirke.

Det skete under protester fra daværende sognepræst Jette Steffensen og menighedsrådsformand Henriette Holst.

Kirken blev taget ud af brug med udgangen af juni i år og sat til salg i marts for 9,7 millioner kroner af Kirkefondet, hvis generalsekretær, Henrik Bundgaard Nielsen, er glad for salget.

”Vi synes, at Lennart Lajboschitz har nogle spændende tanker om brug af kirkebygningen. Han lægger op til, at det skal være et åbent sted, hvor de lokale og andre, der kommer på Vesterbro, kan bruge bygningen,” siger han og understreger, at det har været Kirkefondets første prioritet at sælge kirken til et andet kirkeligt formål, men at det ikke har været muligt. Man har da ønsket at sælge til et kulturelt, socialt, almennyttigt eller offentligt formål og har i købsaftalen sikret sig, at kirkebygningen i en periode på tre år ikke anvendes uden for disse formålsbestemmelser. 

Artiklen fortsætter under grafikken
(Slide-showet kan ses i fuld størrelse ved at klikke på den firkantede knap til højre under grafikken)


Lennart Lajboschitz solgte sidste år 70 procent af milliardforretningen Tiger til en svensk kapitalfond. Han er nu ude af den daglige drift i virksomheden og kun ansvarlig for kreative projekter, blandt andet musikudgivelser og samarbejder med kulturinstitutioner som Statens Museum for Kunst. Det giver ham mere tid til kirke-projektet.

”Min mission er at være en katalysator for, at menneskers værdier og tanker bliver virkeliggjort. Jeg er blevet mere bevidst om at have en vision, der ikke handler om blot at tjene penge, men om værdier,” siger han og kalder det en stor rejse, han har været på. Han er gået fra at sælge solbriller og paraplyer på kræmmermarkeder til at grundlægge en milliardforretning, og nu er han ejer af en kirkebygning.

”Det havde jeg bestemt ikke regnet med for tyve år siden,” siger han og omtaler sin jødiske baggrund som en årsag til hans værdier og måde at tænke på.

”Familie, samhørighed og fællesskab har stor værdi for mig, men jeg har ikke købt kirken ud fra religiøse grunde, men ud fra en tanke om, at jeg har en glæde i at skabe rammer for, at mennesker kan leve deres værdier ud, få nye venner og dermed opleve glæde.”