Ærkebiskop støtter militær indsats mod Islamisk Stat

Justin Welby advarer mod at tagefor let på udfordringen fra IS

Justin Welby mener, at netop de nuancer mangler i debatten om kampen mod Islamisk Stat, som alt for let bliver udlagt som en kamp mellem civilisationer.
Justin Welby mener, at netop de nuancer mangler i debatten om kampen mod Islamisk Stat, som alt for let bliver udlagt som en kamp mellem civilisationer. Foto: Gary Lee/ Denmark.

Ærkebiskoppen af Canterbury ønsker ikke en tilbagevenden til ”krigen mod terror”, men han mener, at en militær indsats mod Islamisk Stat er nødvendig - noget, han også selv har stemt for som medlem af det britiske Overhus.

”Men vold og krig er kun den yderste løsning, som er nødvendig for at skabe det rum, så det er muligt at bekæmpe voldelig jihadisme med teologiske argumenter,” fastslår Justin Welby.

Ærkebiskoppen af Canterbury er leder af den anglikanske Church of England og hele det anglikanske kirkefællesskab, som omfatter 80 millioner mennesker på verdensplan.

Han har skrevet et længere indlæg i det kristne magasin Prospect, hvor han ridser dilemmaet omkring støtten til en militær intervention op.

Han advarer blandt andet imod, at det kan blive udlagt som et nyt korstog.

”Denne kamp er ikke en simpel religiøs konflikt, men en forfærdelig blanding af etnicitet, økonomi, social uro, uretfærdighed mellem rig og fattig, manglende adgang til ressourcer, historisk had, postkolonial konflikt og meget mere,” skriver ærkebiskoppen.

Justin Welby mener, at netop de nuancer mangler i debatten om kampen mod Islamisk Stat, som alt for let bliver udlagt som en kamp mellem civilisationer.

”Det er den oversimplificering, der leder til katastrofer. Men der er behov for at kæmpe for de værdier, som vore egne århundreder med vanvittige konflikter har lært os at sætte pris på. Til tider kan det midlertidigt inkludere brugen af væbnet magt på et internationalt plan,” argumenterer Justin Welby, som trækker paralleller tilbage til blandt andet Første Verdenskrig, men også til den anden Irakkrig, som ”skabte nye netværk af international terror”.

Indlægget af Justin Welby er også en kritik at retorikken fra blandt andre den konservative britiske premierminister, David Cameron, som har kaldt brugen af britiske kampfly for selvforsvar mod terrorangreb i Storbritannien.

”Målet for vor brug af voldelige midler bør være at forhindre en ændring af forholdene der og etablere et sikkert rum. At forsvare os selv gennem brug af luftvåben vil næppe være succesfyldt, og det vil være tvivlsomt på langt sigt,” advarer Justin Welby.

Han fremhæver, at opgaven er at bekæmpe voldelige overgreb mod kristne og andre religiøse grupper fra jihadister.

”Religiøs retfærdiggørelse af vold må på det kraftigste tilbagevises. Det er, delvist, en teologisk opgave,” skriver han om ideologien, der får unge mænd og kvinder til at melde sig som hellige krigere.