Virksomheder sælger udmeldelser af folkekirken

Selvom det er gratis at melde sig ud af folkekirken, tjener virksomheder penge på at lave papirarbejdet

Dreng og pige beder til Gud ved alter i Grundtvigs Kirke. Grundtvigs Kirke (eller Grundtvigskirken) på Bispebjerg i København er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren N.F.S. Grundtvig.
Dreng og pige beder til Gud ved alter i Grundtvigs Kirke. Grundtvigs Kirke (eller Grundtvigskirken) på Bispebjerg i København er bygget til minde om præsten, digteren og folkeopdrageren N.F.S. Grundtvig.

Skriv ”folkekirken” eller ”kirkeskat” på google, og de dukker op. Virksomheder, der med navne som ingenkirkeskat.dk og afmeldkirkeskat.dk tjener penge på at melde danskere ud af folkekirken. For 189 kroner klarer virksomheden afmeldkirkeskat.dk udmeldelsen. Alt, hvad du skal gøre, er at udfylde en formular med personoplysninger og underskrive med nemID, og så er dit medlemskab af folkekirken historie.

”Vi hjælper mennesker med en administrativ procedure på samme måde som revisorer hjælper folk med selvangivelsen,” siger Milad Avaz, som er partner og medstifter af afmeldkirkeskat.dk.

Bondefangeri, kalder provst i Hjørring Søndre Provsti, Lars-Erich Stephansen, det.

”At tage penge for noget, der er gratis, og som i dag kan klares med en e-mail, er simpelthen bondefangeri. Hverken mere eller mindre,” siger han.

Selvom det ikke er ulovligt, kalder formand for Folketingets kirkeudvalg, Karen Klint (S), virksomhedernes praksis for ”usympatisk”.

”Udmeldelse af folkekirken er et selvstændigt standpunkt, som jeg ikke synes, det er så sympatisk at tjene penge på. Men hvis folk er så tumpede, at de vil betale penge for noget der er ganske gratis, må de jo selv om det,” siger hun.

At det faktisk er gratis at melde sig ud af folkekirken, bekræfter Kirkeministeriet. Ifølge ministeriet er der desuden tale om en enkel procedure, som udelukkende består i at rette skriftligt henvendelse til den lokale sognepræst. Siden 2012 har det også været muligt at melde sig ud via e-mail.

”Den eksisterende procedure er prisbillig, enkel og ukompliceret. Når det skal foregå skriftligt, er det kun for at sikre, at henvendelsen kommer fra rette vedkommende,” siger Jørgen Kroer, specialkonsulent i Kirkeministeriet.

Foto: Billedet her er fra hjemmesiden afmeldkirkeskat.dk

Han forklarer, at det i sidste ende er den kirkebogsførende sognepræst, som skal bekræfte udmeldelsen. Når sognene modtager henvendelser om udmeldelser fra tredjepart, er de derfor typisk nødt til at kontakte den person, som ønsker at melde sig ud, for at få det endeligt bekræftet.

”Virksomhederne udgør derfor et overflødigt mellemled mellem borgeren og det enkelte sogn,” siger Jørgen Kroer.

Men der er et marked for at hjælpe personer med udmeldelse af folkekirken, understreger Milad Avaz. Forud for etableringen af afmeldkirkeskat.dk gennemførte virksomheden en brugerundersøgelse, hvor mange personer gav udtryk for, at de ikke var klar over, hvordan man meldte sig ud. Flere havde oplevet, at kirken insisterede på, at man mødte op på kirkekontoret personligt, hvilket de ikke var interesseret i.

”Der er forbavsende mange kordegne, som ikke kender reglerne på området. Det virker, som om der ikke er fælles retningslinjer. Derfor er der et marked for et projekt som vores,” siger Milad Avaz.

Han understreger, at virksomheden ikke har en ideologisk eller kirkekritisk dagsorden, men udelukkende en forretningsmæssig tilgang.

Virksomheden ønsker ikke at oplyse, hvor mange personer, de har meldt ud af folkekirken, men afmeldkirkeskat.dk forventer, at projektet kommer til at give overskud.

”Det virker mærkeligt for mig, at der i folkekirken er 2000 mennesker til at udføre den samme handling, og oven i købet sjældent gør det på samme måde. Så længe, det er tilfældet, vil der være nogen, som gerne vil betale et mindre beløb for at få hjælp til den opgave,” siger Milad Avaz.

Foto: Billedet er fra hjemmesiden ingenkirkeskat.dk
Foto: Billedet her er fra hjemmesiden afmeldkirkeskat.dk