Kirkereformens fremtid afgøres måske i aften

Venstre, som udskød slutspillet om kirkestyring, er stadig uafklaret. I aften afholdes endnu et møde i Kirkeministeriet, som kan afgøre om en kirkereform gennemføres

Forhandlingerne har været udsat efter Venstres ønske, men nu kalder kirkeminister Marianne Jelved (R) atter ordførerne ind.
Forhandlingerne har været udsat efter Venstres ønske, men nu kalder kirkeminister Marianne Jelved (R) atter ordførerne ind. Foto: Thomas Lekfeldt.

Efter fire ugers pause genoptages forhandlingerne om en ny styringsreform for folkekirken ved et møde i Kirkeministeriet i aften.

Her skal partiernes kirkeordførere forsøge at nå til enighed om regeringens reformudspil, som ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger indeholder forslag om, at folkekirken skal have et demokratisk valgt økonomiudvalg, og at biskopperne skal have en lovfæstet ret til at blive hørt om indre forhold i kirken, for eksempel ritualerne.

Forhandlingerne blev udsat i sidste måned, efter at Venstre bad om ekstra tid til at drøfte regeringens udspil med partiets bagland. Kirkeordfører Flemming Dam-gaard Larsen (V) oplyser, at Venstre fortsat ikke er afklaret.

”Vi har brug for yderligere et par uger til at drøfte kirkereformen med forskellige personer i baglandet. Mere kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt,” siger han.

Når kirkeminister Marianne Jelved (R) alligevel kalder ordførerne sammen nu, sker det formentlig ud fra et ønske om at holde parterne tæt samlet og give Venstre anledning til at lufte deres bekymring, vurderer Lars L. Nielsen, tidligere pressechef og rådgiver for Marianne Jelved og i dag public affairs-direktør i PrimeTime Kommunikation. Han vurderer, at de langsommelige forhandlinger er udtryk for, at kirkepolitikken har sin helt egen logik.

”Kirkepolitik følger ikke normal Christiansborg-logik. Når der skal ske konkrete forandringer på kirkeområdet, kan der derfor være meget langt fra tanke til handling. Jelved forsøger lige nu at holde alle muligheder åbne,” siger han.

En af dem, som ikke har lagt skjul på sit ønske om at gennemføre en kirkereform, er Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock. Hun vurderer også, at regeringens vilje til at få gennemført reformen er stor.

Hun frygter imidlertid, at regeringen vil strække sig så langt for at få Venstre med, at indholdet af reformen bliver for udvandet.

”Men jeg vil hænge mig fast i forhandlingsbordet i aften i håbet om, at der faktisk kan laves en reform, som bliver til gavn for folkekirken.”

Også hos socialdemokraternes kirkeordfører og formand for Kirkeudvalget Karen Klint er der håb om, at parterne kan nå til enighed.

”Jeg tror fortsat på, at vi kan blive enige om at give folkekirken mere selvstændighed og mindre statsstyring. Derfor håber jeg virkelig også, at Venstre har et klart mandat med til mødet,” siger hun.