Tango rykker ind i kirken

Folkekirken har det med at lade ord fylde meget og kroppen intet. Det mener sognepræst, som vil formidle bibelske temaer med en tango-gudstjeneste i dag

I dag kan man tage til tango-gudstjeneste på Amager.
I dag kan man tage til tango-gudstjeneste på Amager. Foto: Jason Kung/Demotix/Corbis.

Organistens rytmer vil være mere sydligt inspireret end sædvanligt, når der holdes gudstjeneste i Sundkirken på Amager i dag.

For når dørene bliver åbnet, er det for en tango-gudstjeneste, hvor man vil forsøge at forkynde kristne temaer gennem dans.

Det er sognepræst i kirken Louise Britze Kijne, som har fået idéen. Hun fortæller, at det ikke er helt tilfældigt, at det er tangoen og ikke en hvilken som helst anden dans, de bruger under gudstjenesten.

”Tangodansen har vi valgt, fordi den egner sig godt til at formidle de temaer, vi vil tage op under gudstjenesten. Tangodansen fortæller, ligesom skabelsesberetningen, at vi er skabt forskellige, og at vi er nødt til at respektere hinandens forskelligheder, for at samspillet kan fungere,” siger hun.

Gudstjenesten vil foregå på den måde, at Louise Britze Kijne vil holde en kort indledning om, hvorfor det kropslige er vigtigt i kristendommen. Hun vil senere læse tekster fra blandt andet 1. Mosebog og Markusevangeliet.

Og så vil danseinstruktører fra Tangoteket på Amager forsøge at fortolke emnerne hengivenhed, samarbejde, respekt og ligeværd sammen gennem tango.

De fire emner har man valgt, fordi de handler om fællesskab og om at komme tæt på hinanden. Ligesom i dansen.

”Jeg oplever, at noget af det, danskerne virkelig har taget til sig fra Søren Kierkegaard, er talen om hin enkelte, hvilket også passer næsten alt for godt med det individualistiske i vores kultur. Men vi er kaldet til fællesskab, og hvis tro og kærlighed skal lykkes, er vi nødt til at kunne give os hen til hinanden og til kærligheden og til Gud og ikke ville styre alting selv,” siger Louise Britze Kijne.

Hun blev selv så fascineret af tangomusikken og dens tekster for nogle år siden, at hun besluttede sig for at lære spansk.

Sognepræsten erkender, at tangodansen ikke i sig selv har meget med kristendom at gøre.

”Tango er ikke som sådan nogen specielt kristen dans. Men der er en masse spændende elementer i både tan-gomusikkens tekster og udtryk, der gør den relevant. For eksempel det at turde være åben og stole på et andet menneske. Og så er der selvfølgelig det, at man skal følge nogle spilleregler, ligesom kristendommen har nogle spilleregler for, hvordan livet bliver en smukkere dans,” siger Louise Britze Kijne.

Gudstjenesten er et led i en række aftener i Sundkirken, der løber hen over efteråret under navnet ”Aftensang og sund debat”.

Tidligere har man blandt andet haft besøg af foreningen Sex & Samfund til en debat om troens og Bibelens forhold til sex og kønsliv.