Assisi åbner sjælens øjne

En åndelig rejse fra et indremissionsk barndomshjem til ortodoks mystik førte billed-kunstner Elna Breinholt til Assisi, hvor hun i dag er bosat. Det har hun nu udgivet en bog om

Et kursus i at male ikoner blev for billedkunstner Elna Breinholt starten på en åndelig rejse ind i den kristne mystik. - Foto Lars Aarø/Fokus.
Et kursus i at male ikoner blev for billedkunstner Elna Breinholt starten på en åndelig rejse ind i den kristne mystik. - Foto Lars Aarø/Fokus.

I mange år forsøgte billedkunstner Elna Breinholt at lægge afstand til barndommens kristne tro i Vestjylland, hvor hjemmet med dets mange regler og tro på én bestemt sandhed lagde sig som et tungt åg på barnets skuldre.

Men i dag - som 70-årig -kan hun se tilbage på et liv, hvor kristendommen aldrig helt har sluppet sit tag i hende. For selvom hun for længst har afvist, at der kun er én rigtig udformning af sandheden, har korset, Kristus og bønnen holdt ved.

”Jeg vil gerne kalde mig universel kristen. For jeg vil ikke sige, at noget er mere rigtigt end andet, og hver må finde sin egen rejse til det sted, de hører hjemme. Men for mig har den kristne tradition igen og igen været det, jeg er stødt ind i, også uden at jeg selv har søgt eller villet det,” siger Elna Breinholt.

Hendes egen åndelige rejse har de seneste otte år taget udgangspunkt i Italien, nærmere bestemt Assisi, hvor hun bor. For tiden er hun dog i Danmark for at fejre udgivelsen af sin nye bog, ”Sjælens hjem - Assisi”. I baglokalet til datterens butik i Aarhus tager hun smilende imod avisens udsendte.

Der er nok at fortælle om. For at Elna Breinholt, vestjyde fra Tvis, mor til fire børn og bedstemor til 10 børnebørn, skulle bosætte sig i Assisi, var bestemt ikke forudsigeligt.

Og vejen dertil har da også været lang. Den begyndte, da hun som 40-årig var blevet separeret fra sin mand og siden tog på en rejse til Prag. Her, under et besøg i en kirke, oplevede hun pludselig at blive rørt over synet af Jomfru Maria.

”Jeg sad på en kirkebænk, og så begyndte jeg bare at græde. Det var, som om Jomfru Maria talte til en længsel i mig, som jeg altid havde haft,” siger Elna Breinholt.

Hjemvendt til Danmark tog hun på et ikonkursus. Og her tog rejsen videre fart.

”Når man maler, eller som man i traditionen siger, skriver en ikon, foregår det på den måde, at man vælger et ikon, som man herefter gentager så præcist som muligt som den oprindelige, den indviede. Det er en gammel praksis fra den ortodokse tradition, og jeg kunne med det samme mærke, at det fyldte mig med noget, en ganske særlig god stemning. For mig blev det at skrive ikoner som at sidde i bøn,” fortæller Elna Breinholt.

En interesse for de kristne mystikere blomstrede op, og en dag oplevede hun en stemme i sit indre fortælle hende, hun skulle rejse sydpå. Og kort tid efter viste ordet ”Assisi” sig for hende.

”Jeg var forundret, men jeg vidste bare, at det var sådan, det var. Og jeg begyndte straks at forberede mig på turen,” fortæller billedkunsteren smilende.

I dag bor Elna Breinholt i en lejlighed i Assisi, hvor hun udlejer et værelse til personer, der for en stund ønsker at trække sig tilbage fra hverdagens travlhed.

Drømmen er på længere sigt at åbne et refugium uden for byen med plads til flere besøgende. For flere skal have glæde af det særlige sted, som Assisi er, fortæller hun.

”At komme til Assisi kan hjælpe personer til at få en større klarhed i livet. Til at lytte indad og turde tage de skridt, der skal til på den enkeltes vej,” siger Elna Breinholt.

”Sjælens hjem - Assisi” udkommer på Forlaget Assisi ved Elna Breinholt.