Jelved vil demokratisere folkekirken

Det er et nederlag for regeringen, at den ikke får et bredt forlig om folkekirkens styring. Men kirkeministeren kan stadig ændrepå kirkens økonomiske styring, vurderer eksperter

Marianne Jelved vil gerne afgive magt fra Kirkeministeriet til folkekirken. Men nu kan hun paradoksalt nok komme til at bruge selvsamme magt til at give folkekirken mere indflydelse, vurderer teologilektor på Aarhus Universitet Peter Lodberg.
Marianne Jelved vil gerne afgive magt fra Kirkeministeriet til folkekirken. Men nu kan hun paradoksalt nok komme til at bruge selvsamme magt til at give folkekirken mere indflydelse, vurderer teologilektor på Aarhus Universitet Peter Lodberg. Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Kirkeminister Marianne Jelved (R) er ikke færdig med at demokratisere folkekirken, selvom der i denne omgang ikke bliver tale om et bredt politisk forlig i Folketinget om folkekirkens styring.

I den kommende tid vil hun overveje, om hun kan give folkekirken mere indflydelse på egne anliggender på anden måde end ved et bredt politisk forlig. Ministerens overvejelser vil først og fremmest komme til at dreje sig om det økonomiske område. Men det er endnu for tidligt at sige, om det vil udmønte sig i retning af det, som har været foreslået som lovfæstelse af et Folkekirkens Økonomiudvalg, oplyser ministerkontoret.

Politisk kommentator Tim Knudsen konstaterer, at de sammenbrudte forhandlinger om et bredt forlig om folkekirkens styring er et nederlag for regeringen.

”Derfor kan ministerens udsagn om fortsat at ville demokratisere folkekirken være et forsøg på at redde ansigt. Hvis hun får noget i tankerne omkring folkekirkens demokratisering, har hun mindre end et år til at gennemføre det. Det er derfor svært at gøre de store ting. Men hun kan finde en enkelt eller to sager om folkekirkens styring, som hun kan få gennemført i folketingssalen, og det vil give hende en lille triumf, så hun ikke står helt tomhændet frem til valget,” siger Tim Knudsen.

Marianne Jelved vil gerne afgive magt fra Kirkeministeriet til folkekirken. Men nu kan hun paradoksalt nok komme til at bruge selvsamme magt til at give folkekirken mere indflydelse, vurderer teologilektor på Aarhus Universitet Peter Lodberg.

”Regeringen står lidt afklædt, fordi statsministeren i sin åbningstale har lovet at fremsætte lovforslag om en demokratisering af folkekirkens styring. Det kommer ikke til at ske med Venstre og Konservatives udmelding. Derfor vil det være klogt af Marianne Jelved på egen hånd for eksempel at forsøge at demokratisere folkekirkens økonomi. Det kan hun gøre ved at bruge sin magt som kirkeminister til at ændre ved den del af folkekirkens styring, som ikke skal igennem Folketinget. Og det kan hun gøre ved at etablere et andet flertal i folketingssalen, som kan gennemføre mindre ændringer i den kirkelige lovgivning og dermed give folkekirken mere indflydelse. Når Venstre og Konservative ikke vil være med til det brede forlig, så kan hun sige, at hun er fri til at handle som kirkeminister inden for de beføjelser, hun nu engang har,” siger Peter Lodberg.

Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock, er positiv, hvis der kommer initiativer fra Marianne Jelved, som kan demokratisere folkekirken. Problemet er, at folkekirken i dag ikke har et organ, som kan modtage øget kompetence, påpeger hun.

”Når det ikke kan blive til en samlet reform, ser vi gerne på, om der er steder i den kirkelige lovgivning, hvor vi kan gøre det bedre i retning af at give folkekirken mere indflydelse. Vi vil gerne udlægge kompetence fra det statslige niveau til folkekirken. Jeg har bare lige nu svært ved at se, hvem i folkekirken der kan gribe denne kompetence. Men hvis det kan lade gøre at give budgetfølgegruppen reel kompetence i forhold til folkekirkens fælles økonomi i fællesfonden, så vil vi meget gerne være med til at se på det,” siger Mette Bock.

Kirkeministeren har ikke ønsket at udtale sig til citat ud over den pressemeddelelse, hun udsendte i går, om Venstre og De Konservatives beslutning om at trække sig fra de igangværende forhandlinger om en reform af folkekirkens styring.