Kristne chikaneres på danske asylcentre

Flere kristne konvertitter bliver chikaneret og udsat for vold på danske asylcentre på grund af deres tro, viser undersøgelse

Kristen flygtning,
Kristen flygtning,. Foto: MOHAMED MESSARA.

Hundredtusindvis af kristne er i disse måneder på flugt fra Islamisk Stat i Syrien og Irak. Men også på danske asylcentre oplever flere kristne at blive chikaneret på grund af deres tro.

Det viser en ny undersøgelse, finansieret af Den Folkekirkelige Udviklingsfond, blandt de kristne asylsøgere, som kommer i Apostelkirken på Vesterbro i København. Ifølge undersøgelsen har mere end hver tredje af de i alt 48 adspurgte personer oplevet overgreb på grund af deres tro.

Indvandrer- og sognepræst ved Apostelkirken Niels Nymann Eriksen, som står bag undersøgelsen, er overbevist om, at undersøgelsen afspejler en større, men meget overset tendens.

”Det er en alvorlig problematik, som desværre bliver talt ned på asylcentrene. Måske fordi det er meget vanskeligt for dem at håndtere den type konflikter,” siger Niels Nymann Eriksen.

Han fortæller, at han alene inden for de seneste uger har hørt om yderligere to episoder: På Center Sandholm er en otteårig kristen dreng blevet mobbet og slået af større arabiske drenge på vej til skole. På Bornholm har en kristen asylsøger oplevet, at der er blevet pillet ved hans cykel, så han styrtede og brækkede begge hænder.

Undersøgelsen beskæftiger sig hovedsageligt med asylsøgere, som er konverteret fra islam til kristendom. Men Niels Nymann Eriksen vurderer, at problemet også gælder for nogle af de kristne flygtninge, der kommer til landet.

”Risikoen er dog størst for konvertitter, fordi frafaldet af nogle muslimer opfattes som forræderi mod islam,” siger han.

Sognepræst i Kingos Kirke i København Arne Kappel-gaard, som i mange år har arbejdet med integration i folkekirken, kender ikke til så mange eksempler på chikane af konvertitter, at han vil kalde det en tendens, men mener, at man bør være opmærksom over for de situationer, hvor det sker.

”Det opstår som en forlængelse af, hvad der sker i de lande, flygtningene kommer fra. I muslimsk dominerede lande ser samfundet det som uacceptabelt, at man konverterer til kristendom,” siger Arne Kappelgaard.

Anne la Cour, der er asylchef i Røde Kors, forklarer, at chikane i asylcentrene altid tages alvorligt uanset årsag.

”Hvis vi får vished om chikane, reagerer vi selvfølgelig ved for eksempel at hjælpe asylsøgeren med en politianmeldelse eller hjælpe vedkommende til en flytning til et andet center. Vi har for to uger siden haft et møde med Niels Nymann Eriksen, som rejser problemstillingen, hvor vi foreslog, at vi får en kontaktperson i hans menighed, som kontakter os, så snart de bliver bekendt med eventuel chikane. Vi har også foreslået, at vi holder faste møder med ham for at imødekomme problemstillingen,” siger Anne la Cour.

Søren Pape Poulsen, der er formand for Det Konservative Folkeparti, forventer, at Røde Kors ser med alvor på problemet.

”Jeg går ud fra, at Røde Kors får styr på, hvordan de håndterer det. Jeg vil følge op på, om de er opmærksomme på det. Men jeg går ud fra, at de kommer og fortæller os, hvad de vil gøre ved det,” siger Søren Pape Poulsen.