Messe med fokus på folkekirkens købekraft

Alt fra lydudstyr til rengøringsmidler og messehageler blev i går fremvist på ny fagmesse for folkekirken, der gav indblik i en mangfoldig gruppe af folkekirkens samarbejdspartnere

Messe for Kirken - Fredericia Messecenter - Udstyr til præserne - som er på Atelier 2000's stand. Klik på pilen for at se flere billeder. -
Messe for Kirken - Fredericia Messecenter - Udstyr til præserne - som er på Atelier 2000's stand. Klik på pilen for at se flere billeder. -. Foto: Claus Fisker/Scanpix.

Blandt udstillede orgler, en hvid kiste og blanke døbe-fonte trækker menighedsrådsformand Anne-Gerd Bonde tasken over skulderen og ser sig forventningsfuld omkring. Hun er på Kirkens Forum i Fredericia, en ny fagmesse for kirken, hvor over 120 udstillere med stande, brochurer og slikskåle ihærdigt forsøger at tiltrække sig hendes opmærksomhed.

For som menighedsrådsformand for Munkebjerg Kirke i Odense er Anne-Gerd Bonde bestemt ikke noget ligegyldigt bekendtskab hos messens mange sælgere. It-firmaer står på spring for at sælge en bedre hjemmeside til kirken, anlægsgartnere tilbyder smukke kirkegårde, og foredragsholdere giver smags-prøver på spændende sogneaftener.

Men Anne-Gerd Bonde lader sig ikke drage af hvad som helst. For hun har nemlig allerede hjemmefra bestemt sig for, at hun vil besøge standen fra Grøn Kirke, fortæller hun med et smil og begiver sig målrettet af sted. Det varer dog ikke længe, før hun standser. En stand fra et kontorinventar-firma har fanget hendes opmærksomhed, og hun indleder en samtale med sælgeren.

”Vi skal have lavet en præstebolig om og have indrettet to kontorer, så jeg vil gerne høre lidt om mulighederne,” siger Anne-Gerd Bonde.

Hun får et par brochurer i tasken og lovning på, at yderligere materiale fremsendes, og jagten på standen fra Grøn Kirke kan fortsættes.

”Der er nok at se til, når en præstebolig skal laves om,” fortæller Anne-Gerd Bonde på vejen.

”Der er mange, der skal spørges, og mange kringlede veje, der skal gås. Og så er der selvfølgelig også hele økonomi-spørgsmålet.”

Sidstnævnte punkt er tydeligvis ikke noget, der huer menighedsrådsformanden fra Odense.

”Det fylder alt for meget. Jeg vil gerne være arbejdsgiver, men synes ikke, vi som frivillige burde sidde med alt det papirarbejde, som der er. Der drives alt for meget rovdrift på frivillige,” siger Anne-Gerd Bonde med et suk.

Samtalen stoppes igen, for nu er det lykkedes hende at finde Grøn Kirke-standen. Hun hilser med et smil på den bekendte i standen og må lige høre lidt mere om, hvad Grøn Kirke har at byde på.

”Vi gør som kirke allerede meget på det her område, og det manglede da også bare. Vi har et meget stort tag på kirken, og det ville være oplagt at stille solceller på det. Men det får vi nu nok aldrig lov til af arkitekten,” siger Anne-Gerd Bonde og ryster lidt på hovedet.

Også her kommer der brochurer i tasken, inden hun forsætter over til afdelingen med kirkekunst. Hun studerer begejstret et såkaldt ”salmeskab”, som en kunstner rejser rundt med i landets kirker og sognegårde. I skabets mange farverige skuffer gemmer der sig salmer, som danner udgangspunkt for sang og samtale, når skuffen trækkes ud.

”Se, dét er kirkekultur,” lyder det fra Anne-Gerd Bonde:

”Sådan noget skulle vi have meget mere af i kirken.”

I en afdeling lidt længere henne står store maskiner på rad og række, så man ved første øjekast skulle tro, det var en landbrugsmesse og ikke en kirkemesse, man befandt sig på. Her bruger Anne-Gerd Bonde ikke meget tid, for som kirke i Odense midtby, er der ikke meget kirkegård at tage sig af, fortæller hun med et smil.

Men mange andre har tid til at studere de udstillede maskiner. En af dem er graver Henrik Klitgaard fra Almind Kirke, der på spørgsmålet om, hvorvidt han er på udkig efter nyt udstyr, grinende svarer: ”Det er man vel altid.”

Han kigger på en løvsuger, der er en del af firmaet Vemas' udstilling af ni ma-skiner. På standen over for står direktør i DSN Svend Erik Riisager og fremviser en mi-nilæsser til 200.000 kroner.

”Kirker og kirkegårde er vores hovedkunde. Vi sælger alt fra alterlys til renovering af lysekroner og maskiner til dem,” siger direktøren, der dog ikke vil ud med, hvor mange penge, kirken årligt lægger i butikken.

Men at folkekirken ikke er nogen lille kunde hos en stor del af dagens udstillere, er der ingen tvivl om. Hos Phonic Ear, der leverer teleslyngeanlæg, står folkekirken for 80 procent af omsætningen, fortæller sælger Michael Andreassen.

Derfor er det også for Phonic Ear oplagt at være til stede på dagens fagmesse, hvor cirka 600 menighedsrådsmedlemmer og kirkelige medarbejdere har givet forhåndstilmelding. Og menighedsrådsformand Anne-Gerd Bonde har ikke fortrudt turen til Fredericia:

”Det er et godt initiativ og et meget spændende miljø,” lyder vurderingen fra menighedsrådsformanden.

Anne-Gerd Bonde har med sine over 20 år i menighedsråd efterhånden et ganske godt kendskab til såvel udfordringer som glæder i folkekirken. Og glæder er der trods de administrative byrder heldigvis mange af, lyder det:

”Det er dejligt at være med til at gøre kirken til en god arbejdsplads,” siger hun med et smil.

Kirkens Forum løber over to dage, i dag inklusive.

Messe for Kirken - Fredericia Messecenter - Anne-Gerd Bonde fra menighedsrådet ved Munkebjerg Kirke. Her med Gorm Skousen fra Grøn Kirke
Messe for Kirken - Fredericia Messecenter - Anne-Gerd Bonde fra menighedsrådet ved Munkebjerg Kirke. Her med Gorm Skousen fra Grøn Kirke Foto: Claus Fisker/Scanpix
Messe for Kirken - Fredericia Messecenter - Kors i mange afskygninger - også i træ. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014)
Messe for Kirken - Fredericia Messecenter - Kors i mange afskygninger - også i træ. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2014) Foto: Claus Fisker/Scanpix