Åget gør byrden let

På sidste søndag i kirkeåret opfordrer prædiketeksten til, at man lægger sine byrder over til Jesus. Den tekst gør status på, hvad det vil sige at være kristen, siger Peder Ø. Andreasen, administrerende direktør i det statslige selskab Energinet.dk

Søndagens prædiketekst er en af kirkeårets favorittekster for Peter Ø. Andreasen, der er administrerende direktør i Energinet.dk. -
Søndagens prædiketekst er en af kirkeårets favorittekster for Peter Ø. Andreasen, der er administrerende direktør i Energinet.dk. - . Foto: ©2014 Palle Peter Skov.

”Tag mit åg på jer,” siger Jesus i søndagens prædiketekst, ”så skal I finde hvile for jeres sjæle”. Men hvis man læser i Det Nye Testamente på nudansk, Den Nye Aftale, mangler der noget.

”Åget er forsvundet,” pointerer Peder Ø. Andreasen, der er administrerende direktør i det statslige selskab Energinet.dk.

”Og i stedet for åg står der byrde. Der kan jeg godt tænke, om det måske er et helt andet evangelium, der kommer ud af det,” siger han.

Det er en skam, at ordet ”åg” ikke er med, mener Peder Ø. Andreasen:

”Teksten siger, at vi må komme med de ting, som tynger os, og lægge dem fra os hos Jesus. Her er det vigtigt at få forklaret, hvordan jeg forstår beskrivelsen af åget: For mig er et åg ikke en byrde, men et middel til at gøre byrden let. Et instrument til at tage over skuldrene, så man bærer med hele kroppen, og dermed bliver tingene, man bærer på, lettere,” siger Peder Ø. Andreasen.

Det er dog ikke sådan, at byrderne forsvinder, påpeger han.

”Vi har de samme livsvilkår, de samme opgaver skal bæres, selvom vi tror. Men det gøres på en anden måde, for det er gennem Kristus. Det er en pointe, som indebærer en stor grad af frihed. Men også en pointe, som er ved at gå tabt nogle steder,” siger han og henviser blandt andet til Den Nye Aftale.

Det er ifølge Peder Ø. Andreasen ”fremragende”, at Bibelselskabet, hvor han selv er nyvalgt medlem af bestyrelsen, oversætter Bibelen til et mere nutidigt sprog for at nå bredere ud. Men det må ikke ske på bekostning af vigtige bibelske pointer.

”Bare jeg vidste, hvorfor dette stykke i Den Nye Aftale er skrevet, som det er. For jeg mener, den autoriserede udgave på dette punkt er mere frisættende. Det bliver slået fast, at jeg ikke skal gøre mig fortjent til Guds kærlighed,” siger han.

Det forsøger han at minde sig selv om, når en ny dag begynder:

”Jeg er et elsket Guds barn, når jeg vågner om morgenen, og jeg gør mig ikke klar til at møde dagens udfordringer i kraft af min egen styrke. Jeg har lagt mit liv i Guds hånd, og så møder jeg tingene fra det udgangspunkt.”

Netop derfor er søndagens prædiketekst for ham ”en af favoritteksterne”.

”Den fortæller, at troen ikke er en byrde, vi skal bære på, men noget, der skal bære os gennem livet. Jesus inviterer til, at alle dem, der kæmper, kan komme til ham. Der ligger et dybt frihedsbudskab i det,” mener Peder Ø. Andreasen, der er vokset op i et kristent hjem og i dag er en del af Indre Mission i Vejle, hvor han bor med sin familie.

Det er ikke kun i nyoversættelsen af Bibelen, at Peder Ø. Andreasen oplever, at åget og opfordringen til at finde hvile hos Jesus bliver glemt.

”Mennesker i dag er så fortravlede, at vi ikke kan forlige os med det budskab. For vi skal altid udrette noget, og den hvile, teksten beretter om, er blevet meget fremmed for os,” siger han.

Netop fordi Peder Ø. Andreasen selv har meget om ørerne, har han et behov for at blive mindet om bibeltekstens pointer.

”Jeg har egentlig bare brug for at bade mig i den vished, at det dybest set ikke kommer an på mig og min succes eller fiasko. Min identitet er lagt et andet sted. Uanset hvordan det går, er jeg et elsket Guds barn. Den hvile har jeg brug for. At jeg midt i nogle stormvejr kan slå benene op,” siger han.

Også som leder er der stof til eftertanke at hente i prædiketeksten til i morgen, mener den administrerende direktør for Energinet.dk, der har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas samt at skabe fair konkurrence på området. Nogle vil måske studse over, at Jesus om sig selv i teksten siger, at han er sagtmodig og ydmyg af hjertet, og samtidig slår fast, at han er Guds søn. Men ikke Peder Ø. Andreasen.

”Umiddelbart kan man godt sige, at det er en modsætning. Men i virkeligheden er paradokset, at Jesus har skabt alt, og alt tilhører ham, og stadig er han ydmyg og sagtmodig og dermed et forbillede for alle, som har magt,” forklarer han.

Peder Ø. Andreasen mener, andre bør dømme, om han i sin ledelsesstil lever op til at være ydmyg.

”Jeg prøver at være et redeligt menneske i det, jeg gør, og jeg har stor kærlighed, forståelse og respekt for de mennesker og udfordringer, jeg møder. Jeg prøver at lytte og være ordentlig i de ting, jeg gør. Uden at det skal lyde fromt. Det er det egentlig ikke,” siger han og gør sig også overvejelser om, hvorfor netop denne prædiketekst er valgt til sidste søndag i kirkeåret.

”Afslutningen på kirkeåret kalder på en form for refleksion. Denne tekst gør status på, hvad det vil sige at være kristen. Et år kan for mange være fyldt med byrder og hårdt arbejde, og for nogle mennesker mangel på arbejde, som også kan være en byrde. Så er det godt at blive mindet om det helt centrale, at vi kan lægge det hen til Jesus, og netop hvile i, at det er lagt væk. Vi kan begynde på en frisk,” siger han, men han understreger samtidig, at den refleksion er vigtig året igennem.