Kirkens Korshær lancerer nyt genbrugskoncept

Organisationen er i Holstebro flyttet i nye, store lokaler og skaber en samarbejdsmodel mellem forhandlere af brugte og nye møbler

Børge Holdgaard, i sofaen til venstre, og Henrik Mortensen, indehaver af møbelforretningen Kumo, ved og på den gangbro eller rampe, der forbinder de to forretninger, så kunderne kan gå fra genbrug til nye møbler, og omvendt. Børge Holdgaard er koordinator for de 40 frivillige, der er tilknyttet Kirkens Korshærs nye butik. -
Børge Holdgaard, i sofaen til venstre, og Henrik Mortensen, indehaver af møbelforretningen Kumo, ved og på den gangbro eller rampe, der forbinder de to forretninger, så kunderne kan gå fra genbrug til nye møbler, og omvendt. Børge Holdgaard er koordinator for de 40 frivillige, der er tilknyttet Kirkens Korshærs nye butik. - . Foto: Jens Bach.

De diskuterede, om der skulle være en dør, men blev hurtigt enige om at beholde ”gangbroen” og dermed den direkte adgang mellem Kirkens Korshærs nyåbnede genbrugsforretning i Holstebro og naboen, en almindelig møbelforretning. Begge steder sælger de møbler og er altså konkurrenter. Men alligevel så de fordele i det.

”Vi forventer, at naboskabet vil give mere liv i begge forretninger, når kunderne kan gå fra den ene til den anden. Så vi ser det som en ren win-win-situation,” fastslår Henrik Mortensen, indehaver af ”Møblér med Kumo Holstebro”, som har udlejet en del af møbelbutikken til genbrug.

De to forretninger er forbundet med en ”gangbro”, en rampe og en åbning i forlængelse af butikkerne, hvorved der er lagt op til et tæt samarbejde, og det er første gang, dette koncept afprøves, fortæller Dorthe Egede Hansen, genbrugskonsulent i Kirkens Korshær Region Midt.

For Henrik Mortensen var det et stort ønske at få en genbrugsbutik ind som lejer, da hans møbelforretning i forbindelse med en tilpasning fik 930 kvadratmeter i overskud.

”Jeg er imponeret over det store frivillige arbejde, som jeg først og fremmest kender fra sportens verden, men som jo i høj grad også gælder for genbrugsforretningerne. Det er dejligt at få det engagement ind som nabo,” forklarer Henrik Mortensen, der i fritiden er håndbolddommer på ligaplan og internationalt plan.

Kirkens Korshær har i dag fire genbrugsforretninger i Holstebro Kommune. Den nye butik blev nødvendig, da et tidligere lejemål ikke kunne fortsætte, fordi udlejeren skulle bruge grunden til nybyggeri. Omkring 40 frivillige deles om vagterne. Koordinator er pensioneret afdelingssygeplejerske Børge Holdgaard. Han var for 35 år siden med til at igangsætte den første genbrugsbutik - også under Kirkens Korshær - i Holstebro.

Den nyåbnede genbrugsforretning ligger i udkanten af Holstebro og er på den nye adresse vokset til over det dobbelte. Varesortimentet er bredt - fra porcelænsvaser til tunge stilmøbler, tøj og sko, ting og sager og en stor bogafdeling med over 200 meter reoler med bøger, dvd'er, plader og cd'er.

”Vi oplever jo desværre, at der rundt i Danmark bliver længere og længere imellem antikvariaterne, også lokalt, og dette 'hul' vil vi gerne være med til at fylde ud,” forklarer pensioneret lærer Ole Nymann.

Han er, som andre af ”bogfolkene”, tidligere frivillig i ”Folkekirkens Bogcenter”, der også omfattede et anti-kvariat. Bogcentret blev oprettet i 1987, men måtte sidste år dreje nøglen om.

”I genbrugsbutikken får vi fat i en bredere kundekreds, og vi oplever jo, at de bøger, vi får ind, bliver af bedre og bedre kvalitet,” konstaterer Ole Nymann, mens han prismærker en kasse med bøger, som man netop har fået. Hver eneste bog vurderes og prissættes.

”Er vi i tvivl, går vi på internettet og finder ud af prisniveauet, og så forlanger vi det halve. Vi har fået bøgerne foræret, og det er jo vestjyder, vi handler med. De vil helst ikke give for meget,” mener Ole Nymann.

Overskuddet fra genbrugsbutikken er med til at drive varmestuen i Holstebro.

Den første genbrugsforretning blev åbnet af Folkekirkens Nødhjælp i Aarhus i 1972 på initiativ af præsteparret Ruth og Herluf Andersen, som i 1999 blev hædret med Kristeligt Dagblads Pris.

Siden er det gået stærkt. I dag anslås det, at der er over 900 genbrugsforretninger i Danmark, hvoraf Kirkens Korshær står bag over 230.

Ny genbrugsbutik på 950 kvm. Nyheden er, at den er indrettet i en del af møbelforretningen Kumo, og at der stadig er en åben dør mellem de to forretninger, og i øvrigt lagt op til et samarbejde. Det er første sted i Danmark med dette koncept.
Ny genbrugsbutik på 950 kvm. Nyheden er, at den er indrettet i en del af møbelforretningen Kumo, og at der stadig er en åben dør mellem de to forretninger, og i øvrigt lagt op til et samarbejde. Det er første sted i Danmark med dette koncept. Foto: Jens Bach