Den svenske kirke bruger millioner på opsigelser

Siden 2010 har Svenska Kyrkan indgået fratrædelsesaftaler for 115 millioner svenske kroner. Analytikere mener, at lokale kirkeledelser mangler dennødvendige kompetence i konflikthåndtering

Omkring 115 millioner svenske kroner har Svenska Kyrkan brugt på opsigelsesaftaler siden 2010. Arkivfoto.
Omkring 115 millioner svenske kroner har Svenska Kyrkan brugt på opsigelsesaftaler siden 2010. Arkivfoto. Foto: Christian Ringbæk.

Arbejdsmiljø er ikke kun et problem i dansk kirkeliv. På den anden side af Øresund har man udfordringer med konflikthåndtering, manglende samarbejde og for høj arbejdsbelastning, som den svenske arbejdsmiljøstyrelse i 2007 kritiserede den svenske kirke for.

Omkring 115 millioner svenske kroner har Svenska Kyrkan brugt på opsigelsesaftaler siden 2010, hvilket svarer til omkring 92 millioner danske kroner. Flere af aftalerne er indgået som følge af mobning, teologiske uoverensstemmelser og åben utilfredshed med ledelsen. Det skriver Dagens Nyheter, som baserer sin statistik på en undersøgelse med deltagelse af næsten 600 af kirkens 700 arbejdsgivere, som har ansvaret for ansættelse af kirkens omkring 23.000 medarbejdere.

Som eksempel fortælles det, at en kvindelig præst blev frosset ud af kirken, efter at hun havde kritiseret ledelsen for at have lagt låg på en sag om seksuelle krænkelser af mindreårige piger.

Ifølge Elisabeth Sandlund, der er opinionsredaktør på den kristne avis Dagen, er årsagen til de mange fratrædelsesaftaler, at kirkerådene, de svenske menighedsråd, ikke har nok indsigt i dialog og konflikthåndtering.

”Det er ikke et nyt problem, for der har længe været tendens til, at man i stedet for at tale om uoverensstemmelserne fejer sagen ind under gulvtæppet og håber på, at den løser sig af sig selv,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

”Siden man for 15 år siden flyttede personaleansvaret fra stiftet og biskoppen til den lokale kirkeledelse, er problemet vokset, fordi den ikke har den nødvendige viden til at håndtere arbejdsmiljøspørgsmål,” siger Elisabeth Sandlund.

Sveriges nyligttiltrådte ærkebiskop, Antje Jackelén, erkender over for Dagens Nyheter, at man har udfordringer med arbejdsmiljøet. Men hun peger samtidig på, at kirken er opmærksom på udfordringerne, og at man i 2013 indførte en obligatorisk personalelederuddannelse for de kirkebogsførende sognepræster.

”På mange områder har vi satset på uddannelse (“) Vi tror, at det vil få betydning på længere sigt, men det er ikke realistisk at tro, at vi får en totalt konfliktfri verden,” siger hun til Dagens Nyheter.

Kirkeministeriet oplyser, at man i Danmark ikke har en opgørelse over folkekirkens udgifter til opsigelsesaftaler. Til sammenligning med Svenska Kyrkan har universitetet i Lund med cirka 7500 medarbejdere brugt fire millioner svenske kroner på opsigelser det seneste halvandet år.

Det svarer til omkring 356 svenske kroner pr. ansat pr. år. Svenska Kyrkans udgift på 115 millioner svarer til omkring 1000 svenske kroner pr. ansat pr. år.