Domprovst i Odense vil være biskop i Aarhus

Som den anden kandidat har domprovst Henrik Wigh-Poulsen meldt sit kandidatur som biskop i Aarhus Stift

Henrik Wigh-Poulsen er anden kandidat, der melder sig til det kommende bispevalg i Aarhus Stift.
Henrik Wigh-Poulsen er anden kandidat, der melder sig til det kommende bispevalg i Aarhus Stift.

”Jeg vil gerne ind og slås for en folkekirke, hvor vi vil blive ved med at gide hinanden i al vores forskellighed. Vi skal skabe rum og rammer for den teologiske samtale, for at vi kan mødes og blive ved med at have med hinanden at gøre på tværs af folkelige, kirkelige og teologiske skel.”

Sådan lyder ordene fra Henrik Wigh-Poulsen, domprovst ved Sankt Knuds Kirke i Odense, der netop har meldt sit kandidatur til bispestolen i Aarhus. For folkekirken har brug for, at der bliver kæmpet for forskelligheden, mener han:

”Folkekirkens store styrke er, at der er plads til forskellige måder at holde gudstjeneste på, læse i Bibelen på og leve med hinanden på. Forskelligheden har altid været et meget fornemt træk ved den danske folkekirke og noget, jeg gerne vil være med til at fastholde. Vi har desværre både i kirken og i samfundet en tendens til at gå i hver vores retning og have nok i os selv. Den tendens vil jeg gerne arbejde imod,” siger Henrik Wigh-Poulsen.

Den 55-årige bispekandidat vier gerne selv homoseksuelle, men vil også give plads til modstanderne, oplyser han.

”Præster, der ikke vier homoseksuelle, har også hjemsted i folkekirken. Selvfølgelig har de det. Jeg vil være biskop for alle,” siger Henrik Wigh-Poulsen.

Med en teologiuddannelse fra Aarhus og født og opvokset på Djursland er det østjyske velkendt land for den tidligere leder af Grundtvig-Akademiet og lærer på Askov Højskole. Ordet grundtvigianer vægrer han sig lidt ved at få sat på sig og siger i stedet:

”Min mors side af familien var socialdemokrater, min far kom fra det indremissionske, og jeg selv har været rundet af det grundtvigske. Så jeg har alle tre folkelige bevægelser løbende i mine blodbaner.”

Et miks, han sætter pris på, og som måske også er baggrunden for, at hans kærlighed til folkekirken i så høj grad handler om forskelligheden. Derfor har han også offentligt ytret sig som modstander af det kirkeråd, som et politisk nedsat udvalg indtil for nylig har arbejdet frem imod. For folkekirken skal ikke styres af de få, lyder det. I stedet har domprovsten været fortaler for et mindre, økonomisk udvalg, der kunne gøre de økonomiske prioriteringer i folkekirken til genstand for en demokratisk debat, påpeger han.

Henrik Wigh-Poulsen skal kæmpe om bispeembedet mod forstander på Diakonhøjskolen Jens Maibom, der i oktober meldte sit kandidatur. Biskop Kjeld Holm fylder 70 år i juli 2015 og skal dermed senest stoppe ved udgangen af juli.