Amerikanere inviterer til middag om døden

Døden skal italesættes. Det er idéen bag det amerikanske samtaleprojekt Death over Dinner. Også i Danmark er der opbakning til at tale mere om det uundgåelige endeligt

Et amerikansk projekt vil italesætte døden. Men dansk sognepræst mener, at danskerne er for blufærdige til, at det vil kunne virke herhjemme.
Et amerikansk projekt vil italesætte døden. Men dansk sognepræst mener, at danskerne er for blufærdige til, at det vil kunne virke herhjemme. Foto: Iris.

Selvom jeg har det fint nu, er jeg bekymret, og jeg ønsker at være forberedt. På døden.

Sådan lyder et af forslagene til en åbningsreplik fra det amerikanske samtaleprojekt Death over Dinner (Døden til middag, red.). Bag projektet står den amerikanske iværksætter Michael Hebb, der samarbejder med en række personer fra sociale organisationer i USA.

Idéen er, at amerikanerne skal tale om døden, og hvad der sker efter den.

Samtalen kan tages med både forældre, venner, kolleger, fremmede, børn og alle andre. Det vigtigste er at få døden italesat, uanset om det foregår i hjemmet med hjemmelavet lasagne eller i kirken.

LÆS OGSÅ: Forskere sætter nærdødsoplevelser under lup

Initiativet har indtil videre afstedkommet hundreder af sammenkomster i USA og internationalt.

Tilsvarende samtaler burde man også tage i Danmark, mener sogne- og feltpræst ved Frederiksberg Sogn Michael Brautsch.

Han har før været tilknyttet Rehabiliteringscenter Dallund, der hjælper tidligere kræftpatienter med at komme videre i livet, og er derfor vant til samtaler om døden.

Jeg har længe været fortaler for, at man kunne invitere familien over til kaffe og lagkage og tale om døden. Det kunne man også gøre i kirken, samles og tale om de vigtige ting. Det behøver ikke kun handle om døden. Det kunne også være om demens eller organdonation, men når vi mødes i dag til fødselsdage eller jubilæer, ender vi ofte om tale om arbejde eller sport. I stedet skulle man måske forberede sig en lille smule og tale om døden som noget uundgåeligt, siger han.

Flere undersøgelser viser, at der er et misforhold mellem, hvor vi ønsker at dø, og hvor vi i realiteten ender livet. Oftest dør vi på hospitalet eller plejehjemmet, men ville gerne dø derhjemme. Derfor kan der være god grund til at tale mere om døden, mener Signe Wilbrandt Kjær, sognepræst i Sennels Sogn og sygehuspræst ved Sygehus Thy-Mors. Hun er positiv over for, at danskerne inviterer venner eller familie over til en snak om døden og tiden derefter, men samtidig skeptisk over for, om det amerikanske koncept vil fungere i Danmark.

Der er en blufærdighed omkring døden i Danmark, så jeg tror ikke, at det vil virke med arbejdskolleger og venner. Hvis snakken skal tages, skal det være med de allernærmeste. Men jeg synes, det er vigtigt at få talt om døden, inden det bliver aktuelt, siger hun.

Michael Hviid Jacobsen, der som professor på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet har forsket i døden, tror godt, at et projekt som Death over Dinner kan blive populært, for vi er nysgerrige om døden.

Så det er bestemt et forsøg værd, omend det nok næppe skaber en jordskredsændring i vores generelle ubehag ved at forholde os til døden. Men det er vigtigt, at dette initiativ kommer nedefra. Man skal ikke tvinge mennesker til at tale om eller tænke på døden. Men eftersom vi alle skal dø, og vi alle skal miste, er det jo altid en god idé for alle parter hvis vi tager dialogen om døden, inden det bliver for sent, siger han.