Anders Fogh afviser kirke-kommission

Statsministeren kan ikke se behovet for en kirkekommission, selv om store dele af den folkekirkelige verden ønsker det

Både biskopper, Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer og topfolk fra en række folkekirkelige organisationer vil gerne have en kommission, som skal se nærmere på magten over kirken og dens penge, men det får de næppe. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser i hvert fald forslaget. Som de mange kirkelige topfolk på hotel Nyborg Strand ellers var enige om i weekenden.

– Jeg vil selvfølgelig med interesse studere de tanker og de forslag, der måtte komme, men umiddelbart ser jeg ingen anledning til at nedsætte en kommission. Her og nu er der mest brug for nogle meget kontante tiltag på bogholderisiden. Jeg tror ikke, det er kommissionsarbejde, der er mest brug for, sagde Anders Fogh Rasmussen på sit pressemøde efter det ugentlige ministermøde i går.

De "kontante tiltag på bogholderisiden" var møntet på de nye økonomiske problemer i Kirkeministeriet, hvor der pludselig er dukket en ekstra udgift på 3,7 millioner kroner frem, få måneder før regnskabsårets udløb. Det var de problemer, som i forgårs fik kirkeminister Tove Fergo (V) til at degradere sin departementschef Finn Langager Larsen.

Med sine udtalelser om, at der ikke er brug for et kommissionsarbejde, kommer statsministeren Tove Fergo (V) i forkøbet. Hun har sat sit eget debatoplæg om kirkens fremtid til høring, og høringsfristen udløber på mandag. Først derefter afgøres det, hvad der videre skal ske. Ministeren erklærede efter weekendens møde, at hun ikke på forhånd ville afvise en kommission.

De konservatives kirkepolitiske ordfører, Knud Erik Kirkegaard, er også parat til at acceptere et udredningsarbejde om magtforholdene i folkekirken. Han vil gerne have et "kompetencekatalog", som skal beskrive, hvem der tager sig af hvad i forholdet mellem kirke og stat.

Ligeledes ser Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre, Kristendemokraterne og SF et behov for at få belyst magtforholdene i folkekirken nærmere, men det mener statsministeren altså ikke, der er noget påtrængende behov for.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro