Anglikansk topmøde skal forsone splittet kirke

Kan der findes fodslag mellem de overvejende liberale vestlige kirker og de mere konservative i Afrika i det anglikanske kirkefællesskab?

Anglikansk topmøde skal forsone splittet kirke

Forsoning står øverst på dagsordenen i denne uge, hvor lederne af de 38 kirker, som udgør det verdensomspændende anglikanske kirkefællesskab, er samlet i Canterbury.

Men selvom mødet handler om forsoning, kan det alligevel ende med at blive en splittelse.

”Jeg ønsker så absolut forsoning, men forsoning betyder ikke altid enighed - faktisk er det meget sjældent tilfældet. Det handler om at finde en god måde at være uenige på, og det er, hvad vi skal forsøge denne uge,” siger ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, til BBC om topmødet, der begyndte i går og varer til på lørdag.

Det er i høj grad et krisemøde, fordi kirkens forgreninger bevæger sig i meget forskellige retninger teologisk og politisk. På dagsordenen er religiøst motiveret vold, beskyttelsen af børn og sårbare voksne, miljøet og den menneskelige seksualitet.

Det sidste dækker over homoseksuelle i kirken. Spørgsmålet har delt vandene siden den episkopale kirke i USA for 12 år siden udnævnte den åbent homoseksuelle Gene Robinson til biskop.

Det har allerede ført til splittelse i USA, hvor udbryderkirken Anglican Church of North America er stiftet, som gennem domstolene forsøger at tage kirkebygninger og formuer med sig. Udbryderkirken er ikke formelt en del af det anglikanske kirkefællesskab, men bliver anerkendt af mange grupper - ikke mindst blandt de konservative afrikanske kirker i Nigeria, Kenya og Uganda. Deres holdning er udtrykt i et åbent brev fra ærkebiskoppen af Kenya, Eliud Wabukala.

”Vil Kristus regere vort liv og samvittighed gennem sit ord, eller skal vort liv og samvittighed tilpasses de globale ambitioner om en sekulær kultur?”, skriver ærkebiskoppen.

Ærkebiskoppen af Brasilien advarer mod, at mødet ender i et politisk skakspil.

”At udelukke dem, som er liberale eller konservative, vil ikke være en god start. Der er ikke nogen, der har patent på Guds vilje,” siger Francisco de Assis da Silva til avisen Church Times.

Det verdensomspændende anglikanske kirkefællesskab er verdens tredjestørste kirke og består af 85 millioner mennesker i 165 lande, som igen er delt ind i 38 såkaldte provinser - eller kirker med hver sit overhoved.

Moderkirken i kirkefællesskabet er Church of England, hvis leder er ærkebiskoppen af Canterbury.