Ateister: Vi har fået 10.000 ud af folkekirken

Omstridt internetformular til udmeldelse af folkekirken er nu blevet brugt over 10.000 gange på fire måneder. Tvivlsomt, at tallet er så højt, men alligevel foruroligende, siger domprovst

Anders Stjernholm fortæller, at mellem 10 og 20 personer om dagen gør brug af udmeldelsesformularen for tiden. Da kampagnen var på mediernes dagsorden, brugte mellem 30 og 50 personer værktøjet hver dag og endnu flere på dage, hvor formularen fik tv-eksponering.
Anders Stjernholm fortæller, at mellem 10 og 20 personer om dagen gør brug af udmeldelsesformularen for tiden. Da kampagnen var på mediernes dagsorden, brugte mellem 30 og 50 personer værktøjet hver dag og endnu flere på dage, hvor formularen fik tv-eksponering. . Foto: Ateistisk Selskab.

10.000 personer har på fire måneder brugt et værktøj fra Ateistisk Selskab til at melde sig ud af folkekirken. Det har de gjort på hjemmesiden udmeldelse.dk, der blev lanceret af foreningen i marts som et tilbud til uvillige folkekirkemedlemmer, som manglede en nemmere måde at forlade kirken på.

Det glæder foreningens formand, Anders Stjernholm, at tjenesten allerede er blevet brugt af så mange.

”Det passer meget godt ind i planen. Vi havde et mål om at nå 10.000, fordi det er det antal, der normalt melder sig ud på et år uden hjælp fra os. Når vi er nået dertil allerede halvvejs inde i året, forestiller vi os, at vi kan være med til at fordoble antallet af udmeldelser de næste par år,” siger han.

På hjemmesiden indtaster man blandt andet navn, adresse og cpr-nummer, hvorefter en begæring om at blive meldt ud bliver sendt til det lokale kirkekontor. Der-efter skal kirkekontoret have bekræftet, at formularen er sendt fra den rigtige person, og først når det er sket, er personen udmeldt.

Derfor mener domprovst i Viborg Domprovsti Thomas Frank, at man skal være forsigtig med at konkludere noget ud fra Ateistisk Selskabs melding.

”De har en ideologisk dagsorden bag deres kampagne. De vil gøre meget for at genere folkekirken, så jeg vil være lidt tvivlende over for, om tallet skulle være så højt som 10.000. Jeg er ikke i tvivl om, at det er et højt antal, der har brugt tjenesten, men jeg tror ikke, at vi er oppe på 10.000, der rent faktisk har gennemført en udmeldelse,” siger han.

Han fortæller, at enkelte personer fortryder ønsket om at melde sig ud, når kirkekontoret henvender sig for at få deres bekræftelse. Og han har hørt om eksempler, hvor personer, der allerede var udmeldt, har brugt tjenesten på udmeldelse.dk.

”Men det er selvfølgelig foruroligende mange, uanset om det drejer sig om 10.000 eller 5000,” siger han.

I Helsingør Domprovsti har de siden marts fået 25 begæringer om udmeldelse af folkekirken fra Ateistisk Selskabs hjemmeside. Til de personer har provstiet sendt en e-mail for at få bekræftet beslutningen. Omtrent halvdelen er vendt tilbage på denne e-mail, fortæller domprovst Steffen Ravn Jørgensen.

”Vi informerede i mailen om den bærende rolle, kristendommen har spillet i forhold til vores kultur og demokrati. Og vi informerede om, at man skylder sig selv og sine nærmeste at overveje, hvilke konsekvenser det kan have at melde sig ud. For eksempel i forhold til begravelser,” siger han og tilføjer, at fem har meldt sig ind i folkekirken via provstiet i samme periode.

Ateistisk Selskab og formand Anders Stjernholm kender til beretningerne om, at ikke alle udmeldelser bliver gennemført. Derfor har de efterspurgt tal på, hvor mange det drejer sig om. Men uden held.

”Vi har også hørt præster sige, at flere personer, der allerede var udmeldt, har brugt formularen og så videre. Men vi kender kun til ét eksempel, og når vi spørger efter flere, er der ingen, der kan hjælpe. Vi går stærkt ud fra, at 10.000 er et retvisende tal,” siger han.

Anders Stjernholm fortæller, at mellem 10 og 20 personer om dagen gør brug af udmeldelsesformularen for tiden. Da kampagnen var på mediernes dagsorden, brugte mellem 30 og 50 personer værktøjet hver dag og endnu flere på dage, hvor formularen fik tv-eksponering.

Ateistisk Selskabs mål med udmeldelse.dk er at hjælpe 500.000 danskere ud af folkekirken.